Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Χάρης Θεοχάρης: Ώρα να γυρίσουμε σελίδα

Συνέντευξη του Ανεξάρτητου Βουλευτή Χάρη Θεοχάρη.

ΕΡ: Βλέπουμε αυτόν τον καιρό μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει το πολιτικό της στίγμα. Μιλάει για επιχειρηματικότητα, για επενδύσεις, έννοιες που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα στο λεξιλόγιο της. Σας φαίνεται ότι είναι πειστική;

ΑΠ: Είναι  ένα δείγμα ρεαλισμού και αλλαγής  σκέψης στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αρκεί όμως αυτή η στροφή να γίνεται μόνο στα λόγια. Τα προβλήματα είναι πολλά και δε λύνονται με αποσπασματικές προτάσεις. Βλέπουμε τον πρωθυπουργό να επισκέπτεται επιχειρήσεις την ώρα που κ. Φλαμπουράρης δηλώνει ότι δεν αξιοποιήθηκε το πακέτο Γιούνκερ γιατί χρειάζεται προϋπολογισμός και επιχειρησιακό πλάνο και που να τρέχουμε τώρα για αυτά.

Η κυβέρνηση τη μια μέρα τάσσεται υπέρ της επιχειρηματικότητας και ιδιωτικοποιεί τα αεροδρόμια, την επόμενη ακυρώνει τις επενδύσεις στα υδατοδρόμια για να χαρούν οι αριστεροί μέσα στο κόμμα. Το να κρατήσουμε απλώς το αφήγημα της ευημερίας ζωντανό δεν οδηγεί πουθενά και έχει ημερομηνία λήξης. Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις, η χώρα χρειάζεται δουλειές. Αλλιώς δεν πρόκειται να γυρίσουν οι νέοι μας πίσω, δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση.

ΕΡ: Η ανάπτυξη είναι προφανώς το ζητούμενο, και σε αυτό πλέον συμφωνούν όλοι, αλλά ανάπτυξη δε βλέπουμε. Τι  φταίει;
 
ΑΠ: Για να έρθει ανάπτυξη χρειάζεται  μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Η κυβέρνηση επιλέγει να  σπαταλά το υπερπλεόνασμα  σε αντίμετρα ευκαιριακά πιστεύοντας ότι κερδίζει επικοινωνιακούς πόντους.

Παράλληλα χρειάζεται και μείωση της γραφειοκρατίας, ειδικά για το επιχειρείν. Δεν είναι δυνατόν στην Εσθονία η ίδρυση μιας νέας επιχείρησης να απαιτεί 18 λεπτά και στην Ελλάδα  να είναι υπόθεση μηνών. Η πόλη των Τρικάλων έχει δώσει το πιο πετυχημένο παράδειγμα στην υλοποίηση σημαντικών ψηφιακών έργων και υπηρεσιών προς τους δημότες.

ΕΡ: Τον τελευταίο καιρό η ΑΑΔΕ έχει πυκνώσει τους φορολογικούς ελέγχους. Ποια είναι η εικόνα που έχετε από την πορεία των εσόδων;

ΑΠ: Είναι θετικό που χρησιμοποιούνται και επικοινωνιακά εργαλεία και δημοσιοποιούνται περιπτώσεις ελέγχων γιατί μεγαλύτερη σημασία έχει η φορολογική συμμόρφωση. Η συστηματική δουλειά  μπορεί να φέρει στο φως εισοδήματα. Στον τομέα των εσόδων τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά.

Αρχίζει και φαίνεται μια κόπωση στα φορολογικά έσοδα και ήδη από τον Ιούλιο είχαμε μείωση της τάξης των 600 εκ. ευρώ. Παρατηρείται μια στροφή στη φοροδιαφυγή «της ανάγκης». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, η φοροδιαφυγή φέτος αυξήθηκε περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 1ο εξάμηνο πέρσι, γεγονός που θα δυσκολέψει την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις της 3ης αξιολόγησης.

ΕΡ: Αν υπάρξουν δυσκολίες στην επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, εκτιμάτε ότι θα αυξηθεί η πίεση από την πλευρά των δανειστών

ΑΠ: Υπάρχει  χειροτέρευση στους ποιοτικούς δείκτες και στα έξοδα. Από τη μια έχουμε αύξηση του μισθολογικού κόστους λόγω των προσλήψεων, είτε μόνιμες είτε έκτακτες, και παράλληλα μείωση των επενδύσεων. Από την άλλη βέβαια έχει ενεργοποιηθεί ένας κόφτης αδιακρίτως στα λειτουργικά έξοδα και καταντήσαμε στο νοσοκομείο της Λάρισας να πέσει το ταβάνι στα κεφάλια των υπαλλήλων.

Συνεπώς βλέπουμε ότι η ποιότητα των εξόδων, ανεξαρτήτως αν καταφέρνει η κυβέρνηση να τα συγκρατεί, δεν είναι σωστή. Αυτά είναι μόνιμα προβλήματα που η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, ή κάποια άλλη κυβέρνηση μετά τις εκλογές, θα δυσκολευτεί να τα διορθώσει.

ΕΡ: Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς και ποια θα είναι η δική σας στάση;

ΑΠ: Έχω την αίσθηση ότι το κέντρο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Να σπάσει τις εκατέρωθεν κατηγορίες στις οποίες οδηγεί νομοτελειακά ο δικομματισμός, τις κορώνες και τις ακραίες εκφράσεις. Διατηρώ ταυτόχρονα όμως και κάποιες επιφυλάξεις. Δυσκολεύομαι να κατανοήσω πώς προηγείται η εκλογή αρχηγού χωρίς να έχουν αποσαφηνιστεί το πολιτικό στίγμα, οι θέσεις και οι συνεργασίες που ενδέχεται να προκύψουν. Αυτό αφήνει ανεξέλεγκτους κινδύνους.

Μακάρι να πάνε όλα καλά και το εύχομαι, να εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία, αλλά πρέπει να εξελιχθεί ομαλά και η διαμόρφωση του χώρου. Πολύ φοβάμαι ότι αν αφεθούν κομβικά σημεία να αποφασιστούν αργότερα, μπορεί να δημιουργηθούν ρήγματα σε επόμενο στάδιο και να ναρκοθετηθεί η προσπάθεια στην πράξη. Σε ό,τι με αφορά συνομιλώ με ανθρώπους του χώρου και πιστεύω ότι το μεγάλο ζητούμενο σήμερα στο πολιτικό σκηνικό είναι η ανανέωση. Μόνο η ανανέωση μπορεί να σηματοδοτήσει το καινούργιο για τη χώρα. Θα σημάνει ότι γυρίζουμε σελίδα.

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή