Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ξεκινά η ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας και του κεντρικού πεζόδρομου της Καρδίτσας

Ένα σημαντικό έργο για τον κεντρικό τομέα της πόλης αρχίζει τις επόμενες ημέρες να κατασκευάζεται  καθώς το πρωί της Τετάρτης στο Δημαρχείο Καρδίτσας υπογράφτηκε η σχετική σύμβαση. Πρόκειται για το έργο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας και του κεντρικού πεζοδρόμου. Τη σύμβαση υπέγραψε ο Δήμαρχος κ. Β. Τσιάκος και ο ανάδοχος του έργου κ. Αθ. Σουλεμέτσης.  Παρόντες στη διαδικασία ήταν ο αντιδήμαρχος  Τεχνικών έργων κ. Γ. Μάττας και ο Δ/ντης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Β. Ελευθερίου.

Ο Δήμαρχος ζήτησε από τον ανάδοχο του έργου να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν και να τηρήσει τις προθεσμίες που προβλέπονται καθώς πρόκειται για έργο που θα εξελιχθεί στον κεντρικό τομέα της πόλης. Στόχος είναι να έχουμε γρήγορη ολοκλήρωση με την μικρότερη δυνατή όχληση για τους περιοίκους αλλά και για τους διερχόμενους. Μετά την υπογραφή της σύμβασης ο Δήμαρχος δήλωσε: «Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή καθώς φτάσαμε στο σημείο να είμαστε έτοιμοι για το ξεκίνημα ενός έργου που αφορά στο κεντρικότερο τμήμα της πόλης. Η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας και του κεντρικού πεζοδρόμου είναι έργο ξεχωριστής σπουδαιότητας αφού αφορά το σύνολο των πολιτών και των επισκεπτών του Δήμου. Το έργο θα ξεκινήσει άμεσα και με τον ανάδοχο συζητήσαμε όλες τις λεπτομέρειες που θα οδηγήσουν σε ένα τεχνικά άρτιο έργο και συγχρόνως θα μειώσουν στο ελάχιστο το χρόνο εκτέλεσης και παράδοσης ώστε η όχληση για τους πολίτες να είναι η μικρότερη δυνατή. Με την ολοκλήρωση του θα αναπλάσουμε μεγάλο το τμήμα του κέντρου. Αυτό σε συνδυασμό και με άλλα έργα που έχουν προγραμματιστεί (ανάπλαση Χαρίτου, αποκατάσταση πλατείας Δικαστηρίων, ανάπλαση στο πλαίσιο του OPEN MALL, ολοκλήρωση νέου δημαρχείου – ανάπλαση προαύλιου χώρου, ασφαλτοστρώσεις κ.α.) θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της πόλης. Η Καρδίτσα αλλάζει, γίνεται μια πόλη που αξίζει να ζεις» κατέληξε  ο κ. Τσιάκος στη δήλωση του.

Τι προβλέπει η μελέτη του έργου

Οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνει η μελέτη του έργου είναι ήπιου χαρακτήρα που δεν θα αλλοιώνουν τη λειτουργία και τον χαρακτήρα των κοινόχρηστων χώρων. Αναλυτικότερα οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως την αντικατάσταση της υπάρχουσας πλακόστρωσης της πλατείας και του κεντρικού πεζοδρόμου από την πλατεία μέχρι την οδό Λ. Σακελλαρίου (αρχή Παυσιλύπου) χωρίς την αποξήλωση της βάσης έδρασης και την τοποθέτηση αντιολισθητικού μάρμαρου με αυξημένη μηχανική αντοχή. Επίσης θα γίνει νέα οριοθέτηση και αύξηση των παρτεριών, φύτευση νέων δέντρων και φυτών, κατασκευή κτιστών πεζουλιών-καθισμάτων και θα τοποθετηθούν πέργκολες για τον σκιασμό σε επιλεγμένα σημεία. Ακόμη προβλέπεται η κατασκευή ενός επιπλέον στοιχείου νερού στο νότιο άκρο της κεντρικής πλατείας για τη δημιουργία δροσισμού, η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων και ιστών στην ίδια θέση με νέα φωτιστικά τύπου LED, η αντικατάσταση του υπάρχοντος αστικού εξοπλισμού με σύγχρονο και τέλος η τοποθέτηση πλακών όδευσης τυφλών. Ο χαρακτήρας της κεντρικής πλατείας και του πεζοδρόμου θα προστατεύεται σύμφωνα με τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά πρότυπα και γι’ αυτό θα τοποθετηθούν κολονάκια, ώστε να αποτρέπουν τη διέλευση οχημάτων. Με την παρέμβαση αναμένεται να αναδειχθούν και να ενοποιηθούν τα πιο σημαντικά ορόσημα του κέντρου της Καρδίτσας, όπως το άγαλμα του Καραϊσκάκη, το σιντριβάνι, το νέο στοιχείο νερού και τη φύτευση. Ταυτόχρονα δημιουργούνται πεζοδρομημένες σκιασμένες διαδρομές και χώροι στάσης που ευνοούν τις κοινωνικές συναναστροφές και βελτιώνουν την εμπειρία της πόλης. Τέλος, ο βιοκλιματικός χαρακτήρας της παρέμβασης επιτυγχάνεται κυρίως με τη δημιουργία μικροκλίματος, την αύξηση του πρασίνου, το είδος δέντρων και της φύτευσης που θα τοποθετηθεί, των τεχνητών και φυσικών στοιχείων σκιασμού, την τοποθέτηση στοιχείων δροσισμού και τη χρήση “ψυχρών υλικών”.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή