Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή η 15η Γιορτή Χαλβά στα Φάρσαλα

Επιστρέφει φέτος, στις 16, 17 και 18 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Δημαρχείου στα Φάρσαλα,  η  15η Γιορτή Χαλβά   που συνδιοργανώνουν η  Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Φαρσάλων, το Επιμελητήριο Λάρισας και ο Σύλλογος Χαλβαδοποιών – Ζαχαροπλαστών.

Στόχος των  τριήμερων εκδηλώσεων είναι η προβολή του φημισμένου χαλβά Φαρσάλων, η διατήρηση και η διάδοση της πολιτιστικής  κληρονομιάς, η παρουσίαση και η προώθηση προϊόντων τοπικών παραγωγών και επιχειρήσεων και η ανάπτυξη εμπορικών και επαγγελματικών σχέσεων.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων  πλαισιώνεται από   έκθεση τοπικών προϊόντων, χορωδιακό φεστιβάλ, φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, λαμπαδηδρομία Συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών και συναυλία με Κουρκούλη- Κελεκίδου-Παπαδόπουλο.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι διοργανωτές σημείωσαν τα εξής:

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας : «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας  νοιάζεται, συνεργάζεται και μαζί με το Δήμο Φαρσάλων και το  Επιμελητήριο Λάρισας  στηρίζουμε εκδηλώσεις οι οποίες δίνουν την δυνατότητα στους ανθρώπους μετά από δύο  χρόνια πανδημίας να ξανασυναντηθούν. Είναι εκδηλώσεις που ενισχύουν το αίσθημα της  κοινωνικής αλληλεγγύης,  κινητοποιούν και ενώνουν. Συνδιοργανώνουμε τη Γιορτή Χαλβά στα Φάρσαλα ώστε το διάσημο τοπικό  προϊόν των Φαρσάλων να ταξιδέψει και να  προβληθεί ακόμη περισσότερο και  δίνουμε τη δυνατότητα πιστοποίησης  μέσα και από το νέο πρόγραμμα τοπικών ποιοτικών προϊόντων που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια. Ταυτόχρονα  δίνουμε τη δυνατότητα να διασκεδάσει ο κόσμος και μάλιστα δωρεάν σε όλες τις εκδηλώσεις.

Με τη χρηματοδοτική στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τα Φάρσαλα αλλάζουν. Τα τελευταία χρόνια μαζί με τον Δήμαρχο έχουμε ολοκληρώσει  και εξελίσσονται 68 έργα προϋπολογισμού άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ:  έργα νερού που βοηθούν τους αγρότες και στηρίζουν το αγροτικό εισόδημα,  υπογειοποίηση αρδευτικών δικτύων στο βόρειο και στο νότιο  τμήμα   του ΤΟΕΒ Ενιπέα,   εγκατάσταση  Inverter. Υπερβαίνουμε τις αρμοδιότητες μας και συντηρούμε φράγματα και  μηχανολογικό εξοπλισμό. Προχωράμε στην  αναστόμωση των πηγών των Βρυσιών,  αμέσως μόλις επιλυθεί το ιδιοκτησιακό πρόβλημα που  ανέκυψε μετά τη δημοπράτηση του έργου. Έχουμε επίσης σε εξέλιξη πολλά  έργα συντήρησης δρόμων, καθαρισμού ρεμάτων και  αντιπλημμυρικά όπως στην Υπέρεια. Αναλάβαμε από το Υπουργείο  τη μελέτη του δρόμου Λάρισα-Φάρσαλα, την  ολοκληρώνουμε μέχρι το τέλος του χρόνου,  εντάξαμε  επιπλέον  μελέτη  για την παράκαμψη της Νίκαιας και κατασκευάσαμε τον κυκλικό κόμβο από όπου θα ξεκινήσει η διαδικασία της νέας χάραξης του δρόμου. Ταυτόχρονα, όλοι  μαζί  κινήσαμε τη διαδικασία  για την κατασκευή  του φράγματος Σκοπιάς  στον Ενιπέα ποταμό. Με την  προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που έγινε πράξη,  δημοπρατήθηκε το  έργο, κόστους άνω των  250 εκατομμυρίων, που πρόκειται να   ξεδιψάσει 31 κοινότητες, να αρδεύσει 107.000 στρέμματα αγροτικής γης, να προστατεύσει το περιβάλλον και ταυτόχρονα να δημιουργήσει  ένα τουριστικό προϊόν. Εντάχθηκε  στο πρόγραμμα «Τρίτσης» και δημοπρατείται από το Υπουργείο  η αξιοποίηση  των ταμιευτήρων  σε Ναρθάκι και Δίλοφο  για τις υδρευτικές ανάγκες της πόλης των Φαρσάλων. Επιπλέον η Περιφέρεια  χρηματοδοτεί έργα αστικής ανάπλασης,  έργα  πολιτισμού όπως η ανάδειξη του φρουρίου της Ακρόπολης, έργα  αναβάθμισης αθλητικών υποδομών στο Στάδιο Φαρσάλων. Και στον Ιανό συνεργαστήκαμε  με το Δήμο, αποκαταστήσαμε τις περισσότερες ζημιές, διεκδικήσαμε και πετύχαμε  δίκαιες, μεγαλύτερες και γρηγορότερες αποζημιώσεις σύμφωνα με τις ανάγκες των ανθρώπων».

Μάκης Εσκίογλου, Δήμαρχος Φαρσάλων: Είναι μεγάλη χαρά να είμαστε εδώ πάλι φέτος μετά από δύο δύσκολα χρόνια πανδημίας και να μιλάμε για τη γιορτή χαλβά, έναν θεσμό που επιστρέφει για 15η χρονιά. Ένας θεσμός που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την προσπάθεια προβολής και ανάδειξης ενός προϊόντος άρρηκτα συνδεδεμένου με την ιστορία και την περιοχή των Φαρσάλων.

Ο σαπουνέ Χαλβάς Φαρσάλων είναι από τα ισχυρότερα διατροφικά «brand» πανελλαδικά και όχι μόνον. Είναι ένα προϊόν που όσο κι αν έχει επιχειρηθεί, είναι αδύνατο να αντιγραφεί. Βλέπετε ο τρόπος με τον οποίο οι Φαρσαλινοί χαλβαδοποιοί τον παρασκευάζουν, αλλά και τα αγνά προϊόντα, ήταν και παραμένει το μεγάλο μυστικό από τα βάθη των αιώνων, που έκαναν τον χαλβά Φαρσάλων ξακουστό μέχρι τις ημέρες μας. Ως δημοτική αρχή καταβάλλουμε σειρά προσπαθειών ανάδειξης αυτού του γλυκίσματος που για την περιοχή μας είναι «χρυσός», με πιο σημαντική αυτή της αναγνώρισης ως «εγγυημένου ιδιότυπου παραδοσιακού προϊόντος». Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε σε διαδικασία σύναψης σύμβασης με το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και με τον καθηγητή κ. Γεώργιο Ζακυνθινό, με αντικείμενο την εκπόνηση μελέτης για την συμπλήρωση αίτησης προς υποβολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, φακέλου προς έγκριση για την αναγνώριση του τοπικού μας προϊόντος. Προϊόντος του χρόνου θα σας ενημερώσουμε για τις περαιτέρω εξελίξεις σ’ αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα. Σε ότι αφορά τις τριήμερες εκδηλώσεις, φέτος επιστρέφουμε δριμύτεροι όχι μόνον με τον χαλβά που έχει την τιμητική του, αλλά και με παράλληλες εκδηλώσεις. Με το Χορωδιακό Φεστιβάλ, με το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, με την Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών και φυσικά με τη μεγάλη συναυλία με τους Νίκο Κουρκούλη, Κέλυ Κελεκίδου και Γιώργο Παπαδόπουλο το βράδυ του Σαββάτου. Σας καλούμε λοιπόν να συμμετάσχετε σ’ αυτές τις τριήμερες εκδηλώσεις και φυσικά να απολαύσετε τον πολύφημο χαλβά Φαρσάλων. Θέλω κλείνοντας να ευχαριστήσω προσωπικά τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό για την πολύτιμη και διαρκή στήριξη που μας παρέχει η Περιφέρεια σε κάθε μας δράση, αλλά και τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου και συντοπίτη κ. Σωτήρη Γιαννακόπουλο, που επίσης βρίσκεται πάντα στο πλευρό μας».

Σωτήρης Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λάρισας : « Η συνεργασία που έχουμε με την Περιφέρεια  Θεσσαλίας και τον Δήμο Φαρσάλων είναι αγαστή, έχει μέλλον και δημιουργεί προοπτικές για την ανάπτυξη  της παραγωγικής δυνατότητας της περιοχής. Ο χαλβάς Φαρσάλων είναι  ένα από τα  μεγαλύτερα brand name στον ελλαδικό χώρο. Η Γιορτή  θεσμοθετήθηκε  πριν από 15 χρόνια,  με πρωτοβουλία του αείμνηστου πρόεδρου του Επιμελητηρίου Δημήτρη Γκουντόπουλου και του τότε Νομάρχη Λάρισας Λουκά Κατσαρού.  Χρειάζεται και οι τοπικοί χαλβαδοποιοί να καταλάβουν την μεγάλη αξία   του εγχειρήματος και να στηρίξουν το όραμα του Επιμελητηρίου για τη δημιουργία μιας μεγάλης εταιρείας του χαλβά. Και δεν είναι μόνο αυτό. Μπορούμε να δούμε και  άλλες  ενέργειες   ανάδειξης τοπικών προϊόντων όπως το καλαμπόκι, το αμύγδαλο, το γάλα της κατσίκας. Η  Γιορτή Χαλβά είναι μια σημαντική προωθητική ενέργεια, τη στηρίζουμε όλοι, θέλουμε να έχει επιτυχία, αλλά πρέπει να στοχεύουμε όλοι μαζί στην πιστοποίηση  του προϊόντος μέσα από τη συνεργασία των χαλβαδοποιών και την ίδρυση εταιρείας».

Το πρόγραμμα

Οι εκδηλώσεις της 15ης Γιορτής Χαλβά θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. στην Πλατεία Δημαρχείου με το 19ο Χορωδιακό Φεστιβάλ του Δήμου Φαρσάλων. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει γνωστά χορωδιακά τραγούδια του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου.

Πριν την έναρξη του Χορωδιακού Φεστιβάλ στην Πλατεία Δημαρχείου στις 7 μ.μ. θα καταλήξει η 20η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Οργάνωση: Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Eπαρχίας Φαρσάλων).

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου κορυφαία ημέρα των τριήμερων εορταστικών εκδηλώσεων, το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

 • Ώρα 20:00 Προσέλευση επισήμων
 • Ώρα 20:15 Ξενάγηση επισήμων στα περίπτερα
 • Ώρα 20:45 Χαιρετισμοί Επισήμων
 • Ώρα 21:30 : Συναυλία με τους Νίκο Κουρκούλη, Κέλλυ Κελεκίδου, και Γιώργο Παπαδόπουλο

Οι τρεις δημοφιλείς καλλιτέχνες, με πολυμελή ζωντανή ορχήστρα υπόσχονται να μας χαρίσουν ένα ανεπανάληπτο πρόγραμμα σε μια μοναδική βραδιά γεμάτη εκπλήξεις και τραγούδια που αγαπάμε, όπως «Τόσα Δειλινά», «Μέρα με τη μέρα», «Γλύκα Γλύκα», «Μα το Θεό», «Δεν το αντέχω», «Όλα στο κόκκινο» και τόσες άλλες επιτυχίες .

Τρεις καλλιτέχνες, τρεις φωνές σμίγουν προκειμένου να πλημμυρίσει η βραδιά από νότες και να ζήσουμε τον παλμό της διασκέδασης που τόσο επιθυμούμε.

Οι εκδηλώσεις της 15ης Γιορτής Χαλβά θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου με το 12ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών (ώρα έναρξης 7 μ.μ.) εκδήλωση κατά την οποία στην Πλατεία Δημαρχείου θα εμφανιστούν χορευτικά συγκροτήματα συλλόγων του Δήμου Φαρσάλων

 • Σύλλογος Ηπειρωτών Φαρσάλων & Περιχώρων
 • Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλικίου–Ασπροποτάμου
 • Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων
 • Πολιτιστικός Σύλλογος Ντόπιων Επαρχίας Φαρσάλων “Ο Ενιπέας”
 • Πολιτιστικός Σύλλογος Επαρχίας Φαρσάλων «Τα Τζουμέρκα»
 • Χορευτικό Τμήμα ΟΠΑΚΠΑ Δήμου Φαρσάλων

καθώς και το φιλοξενούμενο χορευτικό συγκρότημα της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας. Τα χορευτικά θα τα πλαισιώνει παραδοσιακή ορχήστρα.

 • Σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα λειτουργούν:

α) εργαστήριο παρασκευής Χαλβά Φαρσάλων,

β) περίπτερο όπου θα προσφέρεται το φημισμένο προϊόν,

γ) περίπτερο πώλησης του παραδοσιακού προϊόντος,

δ) περίπτερα τοπικών παραγωγών και

ε) περίπτερα συλλόγων και φορέων

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή