Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ξεκίνησαν οι εργασίες στερέωσης του βράχου της Θεόπετρας

Το Σπήλαιο της Θεόπετρας επισκέφτηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με αφορμή την εγκατάσταση της τεχνικής εταιρίας που ανέλαβε μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό τη στερέωση του βράχου του Σπηλαίου για την ασφαλή επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με ολοκληρωμένο σχέδιο και με απρόσκοπτη χρηματοδότηση προχωρά στην ανάδειξη και επαναλειτουργία του σημαντικού μνημείου» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ενημερώνοντας το Περιφερειακό Συμβούλιο για την πορεία των εργασιών.

«Ξεκίνησαν οι εργασίες για τη στερέωση του βράχου του Σπηλαίου της Θεόπετρας που υλοποιούνται από την Τεχνική Υπηρεσία της Π.Ε. Τρικάλων  μετά την προγραμματική σύμβαση που υπογράψαμε με το Υπουργείο Πολιτισμού. Παράλληλα στη Θεόπετρα λειτουργεί το Κέντρο Εκπαίδευσης και Τεκμηρίωσης που χρηματοδότησε και κατασκεύασε η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 χρηματοδοτούμε το έργο «Βελτίωση επισκεψιμότητας Σπηλαίου Θεόπετρας» με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας. Τα έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού 2.647.785 ευρώ. Σε συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον  Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τους Περιφερειακούς Συμβούλους,  την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων Κρυσταλλία Μαντζανά, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020  και τις τεχνικές μας υπηρεσίες αναδεικνύουμε ένα μοναδικό ανασκαφικό χώρο. Η συστηματική εργασία των αρχαιολόγων έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα που καταδεικνύουν τη συστηματική χρήση του χώρου από τον άνθρωπο, από τη Μέση Παλαιολιθική (130.000 χρόνια πριν) έως και τη Νεολιθική περίοδο (4000 π.Χ.). Αυτή η χρονολογική συνέχεια είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς πρόκειται για μία από τις ελάχιστες αρχαιολογικές ανασκαφές στον ελλαδικό χώρο που έχουν διασώσει μαρτυρίες για τη μετάβαση από τον Παλαιολιθικό στο Νεολιθικό τρόπο ζωής» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή