Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ξεκίνησαν οι συμψηφισμοί των επιστροφών φόρου με οφειλές

Ξεκίνησε η διαδικασία συμψηφισμών από επιστροφές φόρου εισοδήματος που έχουν προκύψει από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, με άλλες οφειλές ΕΝΦΙΑ και άλλες οφειλές. Την ίδια στιγμή έχει ανέβει ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων και έχει φτάσει το 16% του συνόλου.

Ήδη πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος συμψηφισμών και με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από χρονοβόρες επισκέψεις στην Εφορία. Πλέον η όλη διαδικασία των συμψηφισμών επιστροφών φόρου εισοδήματος με πιθανές οφειλές γίνεται κεντρικά και όχι από κάθε Εφορία ξεχωριστά και είναι ταχύτατη, αφού οι πιστώσεις των ποσών γίνονται άμεσα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, η ΑΑΔΕ προχώρησε στον πρώτο κεντρικό συμψηφισμό για περίπου 20.000 φορολογούμενους για τους οποίους το συνολικό ποσό της επιστροφής φόρου εισοδήματος ήταν περίπου 5 εκατ. ευρώ και συμψηφίστηκε με την οφειλή του φετινού ΕΝΦΙΑ ή και άλλες οφειλές τους.

Ο επόμενος κεντρικός συμψηφισμός θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα ενώ παράλληλα η ΑΑΔΕ συνεχίζει να επιστρέφει κάθε εβδομάδα το φόρο εισοδήματος στους δικαιούχους φορολογούμενους που δεν έχουν οφειλές στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν τους έχει μπλοκαριστεί η φορολογική ενημερότητα.

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι στιγμής 119.839 φορολογούμενοι με πιστωτικό εκκαθαριστικό έχουν μοιραστεί συνολικά το ποσό των 28,27 εκατ. ευρώ. Την περασμένη Πέμπτη έγινε μια ακόμη εβδομαδιαία επιστροφή φόρου εισοδήματος. Η ΑΑΔΕ πλήρωσε 34.761 φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό οι οποίοι συνολικά είδαν στον λογαριασμό τους το ποσό των 6,865 εκατ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση και δικαιούνται επιστροφή φόρο ανέρχονται σε 201.918.

Η έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ έχει αλλάξει το τοπίο στις επιστροφές φόρου εισοδήματος καθώς η ΑΑΔΕ προχωράει τώρα σε συμψηφισμούς επιστροφών με τις οφειλές του ΕΝΦΙΑ. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που το ποσοστό της άμεσης επιστροφής φόρου εισοδήματος στους δικαιούχους από 73% που ήταν μέχρι την περασμένη εβδομάδα έχει πέσει τώρα στο 59,9%

Η ΑΑΔΕ έχει γνωστοποιήσει ότι εκείνοι οι φορολογούμενοι, που δεν έχουν υποβάλει ακόμη τη φορολογική τους δήλωση και γνωρίζουν ότι θα έχουν επιστροφή φόρου και δεν θέλουν να συμψηφιστεί η επιστροφή φόρου με τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφλήσουν πρώτα το φετινό φόρο για τα ακίνητά τους και μετά να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση για να εισπράξουν άμεσα το ποσό του φόρου που δικαιούνται.

Μέχρι σήμερα, 48 ημέρες πριν λήξει κανονικά η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, έχουν υποβληθεί 1.080.412 δηλώσεων σε σύνολο 6.500.000 που αναμένεται να κατατεθούν φέτος.

Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί:

  • Για το 53,85% ή 581.802 η εκκαθάριση είναι δίνει μηδενικό αποτέλεσμα. Δηλαδή δεν προκύπτει ούτε πληρωμή ούτε επιστροφή φόρου
  • Σχεδόν τρεις στις δέκα ή 314.399 είναι χρεωστικές με συνολικό ποσό πληρωμής φόρου 246,59 εκατ. ευρώ ή 784 ευρώ κατά μέσο όρο.
  • Και το 17,05% είναι πιστωτικές με μέση επιστροφή φόρου 366 ευρώ.
TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή