Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ξεκινούν οι επιδοτήσεις στα στεγαστικά δάνεια των ευάλωτων δανειοληπτών

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να γίνουν οι πρώτες καταθέσεις στους λογαριασμούς των δανειοληπτών που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα στήριξης ευαλώτων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr.

Η πλατφόρμα για το πρόγραμμα που χρηματοδοτούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ξεκίνησε τη λειτουργία της στις αρχές Φεβρουαρίου με στόχο οι πρώτες καταβολές των επιδοτήσεων να ξεκινήσουν εντός Απριλίου. Η μικρή καθυστέρηση που παρατηρείται οφείλεται στις διασταυρώσεις των στοιχείων που πραγματοποιεί η Ελληνική Ένωση Τραπεζών η οποία διαχειρίζεται τις πληρωμές.

Θυμίζεται ότι το πρόγραμμα αφορά τους ευάλωτους δανειολήπτες που εξυπηρετούν στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο έχει εκταμιευτεί το αργότερο εντός του 2022 και προβλέπει επιδότηση του 50% της αύξησης στη δόση λόγω ανοδικών επιτοκίων. Μετά το μειωμένο ενδιαφέρον που προσέλκυσε το πρόγραμμα, πιστωτές και ΥΠΟΙΚ συμφώνησαν να διευρύνουν τα κριτήρια ένταξης κατά 30%, ώστε οι δικαιούχοι να αυξηθούν στους 40.000 – 45.000.

Πλέον, τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται έως τα 27.300 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 21.000 ευρώ που ίσχυε νωρίτερα, ενώ τα περιουσιακά κριτήρια αυξάνονται έως τα 234.000 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 180.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση θα έχει ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30ή Ιουνίου 2022, για διάστημα 12 μηνών και αφορά σε στεγαστικά δάνεια ή και δάνεια μικρών επιχειρήσεων, με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία.

“Μουδιασμένη” αύξηση των αιτήσεων
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr, μέχρι σήμερα έχουν λάβει βεβαίωση ευαλώτου για το συγκεκριμένο πρόγραμμα 3.383 οφειλέτες, ενώ απορρίφθηκαν 2.148 αιτήσεις. Συνολικά υποβλήθηκαν 26.113 εκ των οποίων οι 19.033 ακυρώθηκαν στην πορεία της διαδικασίας.

Επιπλέον, σε εκκρεμότητα βρίσκονται 43.252 αιτήσεις, από τις οποίες για τις 21.372 δεν έχει γίνει οριστικοποίηση μελών, ενώ για τις 17.052 αιτήσεις έχουν παρέλθει οι 20 ημέρες από την τελευταία ημερομηνία άντλησης στοιχείων.

Εν τω μεταξύ, εκ νέου αίτηση θα πρέπει να υποβάλλουν στην ΕΓΔΙΧ όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης, μετά τη διεύρυνση των κριτηρίων. Αναλυτικές οδηγίες παρέχονται στην ειδική ιστοσελίδα όπου υποβάλλονται οι νέες και οι απορριφθείσες αιτήσεις.

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή