Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

«…Ξέρω πόσο σ’ αγαπώ»: Νότες και λέξεις για τον Απόστολο Καλδάρα στα Τρίκαλα

Νότες και μνήμες, μελωδίες και αναμνήσεις από τον τρικαλινό λαϊκό δημιουργό Απόστολο Καλδάρα, ξετυλίχτηκαν στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Το βράδυ της Δευτέρας 23 Αυγούστου 2022, το βιβλίο «Απαντα του Απόστολου Καλδάρα» παρουσιάστηκε στους τρικαλινούς και τις τρικαλινές. Επρόκειτο για την πρώτη από τις δύο εκδηλώσεις που προγραμμάτισε και συνδιοργανώνει ο Δήμος Τρικκαίων, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου τρικαλινού δημιουργού.

Ο συγγραφέας και ερευνητής του λαϊκού μας τραγουδιού, Θεόφιλος Αναστασίου, επί χρόνια μελέτησε και συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία, για να συγγράψει το βιβλίο με περιεχόμενο όλα τα τραγούδια που συνέθεσε ο μεγάλος τρικαλινός δημιουργός.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου χαιρέτισε την εκδήλωση, τονίζοντας τη σημασία της, ενώ στις ομιλίες, κάθε ένας από τους τρεις ομιλητές, έθεσε πλευρά του βιβλίου και της ζωής του μεγάλου συνθέτη – στιχουργού.

Ο συγγραφέας Θεόφιλος Αναστασίου τόνισε τη χρήση του βιβλίου για το ερευνητικό έργο και όσους/ες επιδιώκουν να μάθουν επακριβώς την προσφορά του Καλδάρα.

Ο δημοσιογράφος και ερευνητής λαϊκού τραγουδιού  Γιώργος Κοντογιάννης, με εμβριθείς αναφορές και προσωπικές υπομνήσεις, κατέθεσε στοιχεία για την προσφορά του Απόστολου Καλδάρα και τη σημασία των τραγουδιών του συνολικότερα στο μουσικό, κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας, διαχρονικά.

Ο Κώστας Καλδάρας, συνθέτης, γιος του Απόστολου, έδωσε έμφαση στα προσωπικά στοιχεία, αλλά και στη γενικότερη σημασία του μουσικού του έργου.

Η παρουσίαση και ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από την κ. Θεοδώρα Σαργιώτη, διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Τρικκαίων, η οποία περιέγραψε και σημεία των σημαντικών στοιχείων για το «Σπίτι των Τρικαλινών Δημιουργών», όπου ο Δήμος Τρικκαίων θα στεγάσει το έργο των τρικαλινών καλλιτεχνών Κώστα Βίρβου, Απόστολου Καλδάρα, Γιώργου Σαμολαδά, Χρήστου Κολοκοτρώνη, Δημήτρη Μητροπάνου.

Ακολούθησε μικρής διάρκειας μουσική εκδήλωση, με συντελεστές τους Παύλο Παφρανίδη μπουζούκι, Σάκη Κοντονικόλα πιάνο, Δημήτρη Τυχάλα κιθάρα, Ανδρέα Καρακότα – Ιωάννα Γιαννοπούλου – Νίκος Παπαγεωργίου ερμηνεία τραγουδιών του Απόστολου Καλδάρα.

Παρέστησαν επίσης, οι αντιδήμαρχοι Τρικκαίων Μιχάλης Λάππας και Τάκης Παζαΐτης, οι τ. αντιδήμαρχοι Εφη Λεβέντη και Βασίλης Κρανιάς, ο τ. βουλευτής Χρ. Σιμορέλης και πλήθος τρικαλινών.

 

Δήμος Τρικκαίων

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή