Χρήστος Σιμορέλης: Ο τελευταίος μνημονιακός Προϋπολογισμός

Η ψήφιση του Προϋπολογισμού για το έτος 2018 είναι κορυφαία κοινοβουλευτική και πολιτική διαδικασία.

Ο Προϋπολογισμός του 2018 είναι στρατηγικής σημασίας για την πορεία της οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να μιλάμε για τον τελευταίο Προϋπολογισμό που κατατίθεται στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής.

Σηματοδοτεί έτσι το τέλος μιας δύσκολης περιόδου για τον ελληνικό λαό, της περιόδου της επιτροπείας, και εγκαινιάζει την είσοδο της χώρας σε μία νέα περίοδο οικονομικής σταθερότητας.

Αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα της οικονομίας θα λυθούν ως δια μαγείας, αλλά θα έχουμε πλέον περισσότερη αυτονομία και ευελιξία να σχεδιάζουμε καλύτερα την δημοσιονομική μας πολιτική. Η βελτιωμένη θέση της χώρας μας στους μακροοικονομικούς δείκτες θα μας επιτρέψει να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους δανεισμού στην επικείμενη έξοδό μας στις αγορές.

Ταυτόχρονα το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-21 μας εξασφαλίζει για τα χρόνια που θα έρθουν δημοσιονομικό χώρο ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική προστασία και να υλοποιηθούν οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων που βρίσκονται ακόμη σε πολύ ψηλά επίπεδα.

Μπαίνουμε λοιπόν σε αυτή τη νέα περίοδο και χρήσιμο είναι να κάνουμε μία σύντομη ανασκόπηση, για να γίνει κατανοητό ότι η σημερινή Κυβέρνηση είναι η μοναδική που εν μέσω κρίσης, μνημονίων και περιοριστικών πολιτικών έκανε την πιο ουσιαστική διαπραγμάτευση και πέτυχε να ενισχύσει τη θέση της χώρας και να εφαρμόσει ένα παράλληλο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

• Η παιδική φτώχεια από το 52,9% έχει πέσει στο 21,2%.

• Η ανεργία έχει μειωθεί από το αστρονομικό ποσοστό 27,9% που άγγιξε το 13-14 στο 21,5% φέτος το Σεπτέμβριο και αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωσή της.

• Το ασφαλιστικό, που κατέρρεε από τη κακοδιαχείριση και τις σκανδαλώδεις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει σταθεροποιηθεί και ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός κατά 400 εκατομμύρια.

• Στον τομέα της εργασίας έχουν ενταθεί οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ και έχουν περάσει προοδευτικές διατάξεις για το κόσμο της εργασίας. Χαρακτηριστικό είναι η προτεραιότητα αποζημίωσης των εργαζομένων έναντι όλων, σε περίπτωση διάλυσης μιας εταιρίας.

• Στην υγεία περίπου 2.000.000 ανασφάλιστοι συμπολίτες μας να έχουν πρόσβαση, ώστε όλοι οι φτωχοί συνάνθρωποί μας να απολαμβάνουν το υπέρτατο αυτό αγαθό. Παράλληλα ξεκίνησε η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας που θα ανακουφίσει τα Νοσοκομεία από το φόρτο εργασίας.

• Από 1/1/17 πιστώνεται στο λογαριασμό χιλιάδων συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και επιπλέον δίνεται κοινωνικό μέρισμα σε περισσότερες από 1 εκατομμύριο οικογένειες, προερχόμενο από την υπεραπόδοση των στόχων του προηγούμενου έτους.

Για το 2018 προβλέπεται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 2,5% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% του ΑΕΠ. Είναι παραπάνω από το στόχο που είναι στο 3,5 επομένως και του χρόνου υπολογίζουμε ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα για κοινωνικό μέρισμα. Το πρόγραμμα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης θα συνεχιστεί με το ποσό των 760 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, είναι πολύ θετικό ότι υπάρχει πρόβλεψη για τη ίδρυση 380 νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, που θα εξυπηρετούν επιπλέον 10.000 παιδιά. Σημαντική είναι και η αύξηση του διατιθέμενου προϋπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα και την αύξηση των κονδυλίων για το πρώτο και το δεύτερο παιδί.

Να σημειώσουμε επίσης ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά μετά από πολλά χρόνια, αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση, κατά 184 εκ. € ή 3,6% σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας για το 2018. Είναι γνωστό βέβαια, ότι αν το μέλλον για τη χώρα μας θα είναι ευοίωνο, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από επίπεδο της παιδείας που θα έχουμε.

Στις θετικές εξελίξεις που βλέπουμε στην ελληνική οικονομία, ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αρνούμενη να αποδεχτεί την πραγματικότητα, επιδίδεται το τελευταίο διάστημα σε χαμηλού επιπέδου αντιπολίτευση που απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Η χώρα μας και η δημοκρατία έχουν ανάγκη μία υγιή αντιπολίτευση που να ασκεί εποικοδομητικά το ρόλο της. Αντίθετα στην προσπάθεια τους να τραβήξουν το χαλί στην κυβέρνησή επιδόθηκαν το τελευταίο διάστημα σε πλήθος από fake news και παραπλανητικές κινήσεις.

Ότι και να κάνουν βέβαια η θητεία της Κυβέρνησης λήγει το 2019 και τότε θα γίνουν εκλογές. Εκείνη τη στιγμή ο Ελληνικός Λαός
βλέποντας τα σημαντικά αποτελέσματα της πολιτικής μας θα ψηφίσει πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να συνεχίσει την προσπάθεια για την ευημερία του.

Θα υπερψηφίσουμε, λοιπόν αυτό τον τελευταίο προϋπολογισμό που σχεδιάζεται κάτω από την εποπτεία του προγράμματος και θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για τη σταθερότητα και τη δίκαιη ανάπτυξη στη χώρα μας.

Χρήστος Σιμορέλης
Βουλευτής Νομού Τρικάλων-ΣΥ.ΡΙΖ.Α

 Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή