Χρήστος Σιμορέλης: Ρύθμιση χρεών με εξωδικαστικό μηχανισμό και στους αγρότες

Την δυνατότητα διαγραφής ενός σημαντικού μέρους του χρέους τους προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, δίνει σε περισσότερους από 80.000 αγρότες και κτηνοτρόφους ο παράλληλος εξωδικαστικός μηχανισμός, ο οποίος παρουσιάστηκε από τους υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Κόκκαλη και Υποδομών Νίκο Μαυραγάνη, καθώς και από τον ειδικό γραμματέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Φώτη Κουρμούζη, στο Υπουργείο Οικονομίας.

Αποτελεί ένα σχέδιο που στηρίζεται πάνω στη βιωσιμότητα του χρέους, όπως αυτή προκύπτει από τα περιουσιακά στοιχεία των αγροτών, των οποίων τα δάνεια υπάγονται στα λεγόμενα «κόκκινα». Για παράδειγμα, εάν ένας αγρότης έχει χρέος προς την τράπεζα ύψους 200.000 ευρώ και η πραγματική εμπορική αξία της ρευστοποιήσιμης περιουσίας του αποτιμάται 100.000 ευρώ, τότε θα πληρώσει το 90% της αξίας της περιουσίας του, δηλαδή θα διαγραφούν 110.000 ευρώ χρέους.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου διευθέτησης των κόκκινων δανείων όπως υπογραμμίζει ο αρμόδιος υπουργός  έχουν ως εξής:

Α. Εξυπηρέτηση της βιώσιμης οφειλής.

Β. Δυνατότητα διαγραφής κεφαλαίου μέχρι το ύψος της αξίας της περιουσίας του αγρότη-οφειλέτη μειωμένη κατά ποσοστό 10%.

Γ. Επανυπολογισμός και επαναπροσδιορισμός της οφειλής ( για όσους υπάγονται βεβαίως) σύμφωνα με το γνωστό νόμο «περί πανωτοκίων» του Ν.3259/2004.

Πρόκειται για νόμο ο οποίος ήταν ανάσα για αγρότες, κτηνοτρόφους και Συνεταιρισμούς πλην όμως σε αρκετές περιπτώσεις δεν εφαρμόστηκε όπως ορίζονταν. Θα δίδεται πλέον η δυνατότητα εκ νέου υπαγωγής στις ευεργετικές διατάξεις τους συγκεκριμένου νόμου.

Δ. Άμεση αντιμετώπιση θεμάτων που έχουν σχέση με τα δάνεια τα οποία εγγυήθηκε το Ελληνικό Δημόσιο, είτε σε φυσικά πρόσωπα είτε σε Συνεταιρισμούς υπό το πρίσμα αφενός των σχετικών διατάξεων του Ν.3259/2004. αφετέρου της διαδικασίας που ανακοινώνεται σήμερα.

Ε. Τονίζεται ότι η παρούσα διαδικασία ουδόλως εμποδίζει αγρότη- κτηνοτρόφο ή Συνεταιρισμό να ζητήσει να υπαχθεί και στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό του Ν.4469/2007.

Με τον παράλληλο εξωδικαστικό μηχανισμό για αγρότες, κτηνοτρόφους και συνεταιρισμούς μπαίνει ένα τέλος στην «ομηρία» αυτών των ανθρώπων και γίνεται επανεκκίνηση ενός σημαντικού παραγωγικού τμήματος της οικονομίας. Είναι μέσα στις πολιτικές θέσεις της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ η ενίσχυσή του πρωτογενούς τομέα παραγωγής με ισονομία και δικαιοσύνη και θα συνεχίσουμε να νομοθετούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Χρήστος Σιμορέλης
Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑΑφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2023 trikalanews.gr from TNT MEDIA GROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή