Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Χρήστος Τσίρος: Η όλη κατάσταση θυμίζει ανέκδοτο

Λάβαμε σαν ασφαλιστικό γραφείο  από 2 ασφαλιστικές εταιρείες που συνεργαζόμαστε,  εσωτερική εγκύκλιο που αφορά τα ανασφάλιστα οχήματα.

Θεωρήσαμε καλό να βγάλουμε ένα δελτίο τύπου, διότι από τις 15-04-2013 που εφαρμόστηκε ο νόμος για την εύρεση των ανασφάλιστων, έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα αρκετές «ημερομηνίες» που θα ξεκινούσε ο έλεγχος, με συνέπεια η όλη κατάσταση να θυμίζει το ανέκδοτο με τον «ψεύτη βοσκό και τον λύκο στα πρόβατα».

Δυστυχώς μετά την ενεργοποίηση του νόμου (ΦΕΚ 720/Α/17-3-2016) και την διασταύρωση των ανασφάλιστων οχημάτων , σε οποίο όχημα βρεθεί χωρίς ασφάλιση ,βεβαιώνεται αυτόματα πρόστιμο.

Οποίο όχημα έχει πινακίδες και δεν τις έχει παραδώσει στην εφορία πρέπει μέχρι τις 6-6-2017 και μια μέρα πριν, δηλαδή 5-6-2017 ήμερα του Άγιου πνεύματος ΑΡΓΙΑ, πρέπει  να έχει παραδώσει πινακίδες ή να ασφαλιστεί.

Παραθέτω μια από τις εγκυκλίους που λάβαμε:

ΘΕΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Σε συνέχεια σχετικής οδηγίας της Τράπεζας της Ελλάδος και μετά από ενημέρωση που λάβαμε από το Κέντρο Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου, παρακαλούμε σημειώσατε τα κάτωθι:

Η έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων θα πραγματοποιηθεί με αρχείο ασφαλισμένων οχημάτων της Τρίτης 6 Ιουνίου 2017.

Παρακαλούμε να ενημερώσετε έγκαιρα τους πελάτες σας για την πληρωμή και παραλαβή των σχετικών συμβολαίων, προκειμένου να μη βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις που προβλέπονται από τη Νομοθεσία.

Εντοπισμός ανασφάλιστων αυτοκινήτων οχημάτων και επιδίωξη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών αυτών μέσω της επίσπευσης της διαδικασίας επιβολής διοικητικών και ποινικών κυρώσεων. Οι ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων θα ενημερώνονται γραπτώς με επιστολή από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ότι πρέπει να ασφαλίσουν το όχημά τους εντός 8 ημερών από τη στιγμή που λάβουν τη σχετική ειδοποίηση. Δεν υποχρεούνται ωστόσο να ασφαλιστούν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων για τα οποία έχουν κατατεθεί πινακίδες. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλιση είναι να καταβληθεί πρώτα παράβολο υπέρ του Δημοσίου. Στη συνέχεια, οι ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων πρέπει να το προσκομίσουν, μαζί με την ειδοποιητήρια επιστολή που έλαβαν από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, στην ασφαλιστική εταιρία της επιλογής τους, για την έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων δεν προβούν στις παραπάνω κινήσεις, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποστέλλει τα στοιχεία τους στο Αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής τους για την επιβολή προστίμου. Το πρόστιμο για ανασφάλιστα δίκυκλα θα ανέρχεται στα 250 ευρώ, για επιβατικά αυτοκίνητα στα 500 ευρώ και για φορτηγά στα 1.000 ευρώ.

Παράλληλα με το τσουχτερό πρόστιμο, οι οδηγοί, ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων δεν πρόκειται να αποφύγουν την αφαίρεση πινακίδων, άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος για 6 μήνες.

Σε περίπτωση που ένα ανασφάλιστο όχημα προκαλέσει ζημιά σε άλλο ασφαλισμένο όχημα, τότε ο νόμος προβλέπει αφαίρεση πινακίδων για 2 χρόνια, αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, ποινικές κυρώσεις και τα παραπάνω χρηματικά πρόστιμα. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας χρειάζεται η προσκόμιση του Ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Για να επιστραφεί η άδεια ικανότητάς οδηγού πριν την χρονική διάρκεια που ορίζεται σύμφωνα με τα παραπάνω, χρειάζεται:

•    Να πληρωθεί το αντίστοιχο διοικητικό πρόστιμο

•    Επίδειξη του Ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Χρήστος Τσίρος
Ασφαλιστικός Σύμβουλος
Πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Επιχειρηματιών Τρικάλων Καρδίτσας 
 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή