Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Χρόνια Πολλά, μπαμπάδες!

Η Γιορτή του Πατέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου και υπενθυμίζει τον ρόλο του πατέρα στην διαμόρφωση  της προσωπικότητας  των παιδιών του.

Σε παλαιότερες εποχές οι μπαμπάδες δεν συμμετείχαν ενεργά το μεγάλωμα των παιδιών τους, αφήνοντάς το ολοκληρωτικά στην μητέρα, με τον πατέρα να έχει κατά κύριο λόγο την οικονομική στήριξη, μητέρας και παιδιού.

Στις μέρες μας, ο ρόλος του πατέρα συχνά ξεκινά από την στιγμή που ενώ το έμβρυο βρίσκεται στην κοιλιά της συντρόφου του, κάνουν μαζί  μαθήματα ανώδυνου τοκετού, έτσι ώστε την ώρα της γέννας, να την στηρίξει συναισθηματικά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γυναικολόγος, μόλις το μωρό γεννηθεί, αφού το τοποθετήσει στην αγκαλιά της μητέρας του, αμέσως μετά το δίνει στην αγκαλιά του πατέρα.

Σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά που έχουν από την βρεφική τους ηλικία, εξασφαλισμένη συναισθηματική στήριξη από την μητέρα και παράλληλα βιώνουν συναισθηματικά αφοσιωμένους μπαμπάδες , είναι εκείνα που δεν αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα και εν γένει  προβλήματα  συμπεριφοράς.
 

Η σχέση Πατέρα και Κόρης

Ο πατέρας είναι ο πρώτος άντρας που θα γνωρίσει και θα αγαπήσει ένα κορίτσι το οποίο μεγαλώνοντας θα γίνει γυναίκα.  Το πόσο θα την αγαπήσει ο πατέρας της, θα επηρεάσει την ενήλικη ζωή της. Στον πατέρα βλέπει το κορίτσι από την νηπιακή του ηλικία, το ανδρικό πρότυπο. Είναι σημαντικό να νιώθει ασφάλεια , θαυμασμό και αγάπη.

Αποφυγή ή επιθετικότητα προς τους άντρες και πρόωρη έναρξη της σεξουαλικής ζωής μιας γυναίκας, είναι κάποια από τα αποτελέσματα της πατρικής απουσίας.
 

Η σχέση Πατέρα και Γιού

Ο ρόλος και η επίδραση του ανδρικού προτύπου του πατέρα στον γιό, είναι καταλυτικός. Συχνά τα αγόρια μιμούνται τον πατέρα, για να του μοιάσουν.  Πρόκειται για την συναισθηματική ανάπτυξη που αντιγράφει το γονεϊκό πρότυπο, το οποίο στην εφηβεία καταρρίπτεται και αναπτύσσεται από τον έφηβο, η τάση αμφισβήτησης του πατέρα και των απόψεών του.

Σε κάθε περίπτωση, κόρης ή γιού, ο ποιοτικός χρόνος που αφιερώνει ο πατέρας για την φροντίδα και μεγάλωμα των παιδιών του σε συνδυασμό με τις σχέσεις εμπιστοσύνης που αναπτύσσονται μεταξύ τους, είναι εκείνος που αφενός θα επηρεάσει την ψυχολογία τους, αφετέρου, θα τα βοηθήσει να αποκτήσουν υγιείς σχέσεις  στην ενήλικη ζωή τους.

Χρόνια Πολλά σε όλους τους μπαμπάδες!
 

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή