Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Υδροηλεκτρικό Μεσοχώρας: Κρίσιμη συνεδρίαση του ΣτΕ

Για την ερχόμενη Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) του συνδέσμου Κατακλυζομένων Οικισμού Μεσοχώρας «Αχελώος» κατά της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) για το υδροηλεκτρικό έργο Μεσοχώρας της ΔΕΗ.

Τρεις και πλέον δεκαετίες, μετά την έναρξη της κατασκευής του φράγματος, συνδεδεμένο τότε με το φαραωνικό σχέδιο της εκτροπής του Αχελώου, και έπειτα από οκτώ προσφυγές των κατοίκων της περιοχής – επτά στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και μία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης – στις οποίες δικαιώθηκαν, το έργο θα κριθεί εκ νέου την επόμενη εβδομάδα, αν δεν πάρει αναβολή για τον ερχόμενο Μάρτιο, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Νέο ιστορικό ρεκόρ: Ξεπέρασαν τα 1,1 τρισ. δολ. οι επενδύσεις στην «πράσινη» ενέργεια

Πάντως, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) είναι αισιόδοξοι για την εξέλιξη της υπόθεσης και θεωρούν ότι είναι πολλές οι πιθανότητες να δοθεί τελικά το «πράσινο» φως ώστε να λειτουργήσει ένα έργο που έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια.

Προετοιμασία σε όλα τα μέτωπα

Από την πλευρά της η ΔΕΗ προετοιμάζεται σε όλα τα «μέτωπα» ώστε να είναι έτοιμη να προχωρήσει τις απαραίτητες εργασίες. Στις αρχές Δεκεμβρίου μάλιστα, είχε υπογράψει συμφωνία με τον κροατικό όμιλο Koncar, ο οποίος πριν από 27 χρόνια, είχε αναλάβει την παροχή του απαιτούμενου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για το έργο. Η συμφωνία περιλαμβάνει δοκιμές και έλεγχο του εξοπλισμού της μονάδας, καθώς και προπαρασκευαστικές εργασίες για τη θέση της σε λειτουργία.

Ρεκόρ παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ στην Ελλάδα το 2022

Εάν το ΣτΕ δεν μπλοκάρει για άλλη μια φορά το έργο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στις αρχές του μήνα ο υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας σε τοπικά μέσα των Τρικάλων, «στόχος είναι να υπάρξει η έμφραξη του φράγματος τον Ιούλιο του ’24». Από τη ΔΕΗ (σύμφωνα με αναφορά στα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα 2022) η δυνατότητα έμφραξης και η έναρξη πλήρωσης του ταμιευτήρα, τοποθετούνται εντός του 2025, με εκτιμώμενη λειτουργία του έργου στο τελευταίο τρίμηνο 2026. Όσο για τον ΑΔΜΗΕ στη νέα μελέτη επάρκειας που έχει αποστείλει προς έλεγχο και έγκριση στο ΥΠΕΝ έχει υπολογίσει τη λειτουργία του ΥΗΣ Μεσοχώρας (ισχύος 161,6 MW), την 1η Ιανουαρίου 2026.

Το μέτωπο των απαλλοτριώσεων

Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΗ προχωρά και στο μέτωπο των απαλλοτριώσεων. Με δικαστικό επιμελητή, στις 28 Δεκεμβρίου 2022 είχε θυροκολληθεί στο κοινοτικό κατάστημα Μεσοχώρας, ανακοίνωση με θέμα «Δημοσίευση πρότασης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης εκτάσεων συνολικής επιφάνειας 1.744.962.55 τ.μ. οι οποίες είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων του Υδροηλεκτρικού Έργου Μεσοχώρας με βάση τους Εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους». Η ανακοίνωση της επιχείρησης είναι το πρώτο βήμα πριν την αναγκαστική απαλλοτρίωση περιουσιών, μια τυπική διαδικασία που είχε επαναληφθεί το καλοκαίρι του 2020. Θα ακολουθήσει ο προσδιορισμός των δικαιούχων καθώς και το ύψος των αποζημιώσεων από το Εφετείο.

Το Υδροηλεκτρικό Έργο Μεσοχώρας βρίσκεται στον άνω ρου του ποταμού Αχελώου, κοντά στο χωριό Μεσοχώρα. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1986 και περατώθηκε τον Απρίλιο του 2001. Η σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των εργασιών και στην έναρξη λειτουργίας του Υδροηλεκτρικού Έργου Μεσοχώρας οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το έργο ήταν συνδεδεμένο με τα έργα εκτροπής του ποταμού Αχελώου προς τη Θεσσαλία.

Για τον ΥΗΣ Μεσοχώρας, η ΔΕΗ έχει δαπανήσει έως σήμερα πάνω από 280 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν επιπλέον περίπου 82 εκατ. ευρώ έως την ολοκλήρωσή του συμπεριλαμβανομένων και των ποσών που απαιτούνται για τις απαλλοτριώσεις.

Από Μάχη Τράτσα

www.ot.gr

 

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή