Υγιεινές δράσεις- Συνήθειες στην Φιλανδία

Συμμετοχή του 13ου  Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων στο Erasmus.
 
Είναι στιγμές που όταν έρχονται μας γεμίζουν  μπερδεμένα συναισθήματα.

Αυτές οι στιγμές μας μένουν ανεξίτηλες, μέσα από το 2ετές πρόγραμμα Erasmus+ «Healthy European Citizens-Food Security».

Το σχολείο μας μαζί με άλλα  σχολεία από Φιλανδία, Ιταλία, Τουρκία και Πολωνία, έδρασαν στο πλαίσιο του αναφερόμενου προγράμματος για την υγιεινή διατροφή των Ευρωπαίων πολιτών, μέσα από κινητικότητες που έλαβαν χώρα από τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι τον Μάιο του 2018 και δράσεις που υλοποιήθηκαν από τους μαθητές των σχολείων.  

Η τελευταία κινητικότητα έγινε στην Φιλανδία με οικοδεσπότη το συντονιστικό σχολείο του προγράμματος το «Leppaveden Koulu».
Η επίσκεψη μας ήταν γεμάτη δράσεις. Παρουσιάστηκαν video με παραδοσιακά παιχνίδια από όλα τα σχολεία. Διαπιστώθηκε η ύπαρξη κοινών παιχνιδιών σε κάθε τόπο. Επίσης οι μαθητές των σχολείων συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες μέσα από συναγωνισμό και άμιλλα.

Στις συναντήσεις παρουσιάστηκαν όλες οι δράσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διετία που λειτούργησε το πρόγραμμα. Εκεί διαπιστώθηκε η πληθωρικότητα των δράσεων και η έντονη συμμετοχή των μαθητών. Επίσης σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγαν τα σχολεία μεταξύ των μαθητών μας, διαπιστώθηκε η βελτίωση της ποιότητας διατροφής και υγιεινών συνηθειών. Οι μαθητές ξεχωρίζουν πλέον τι είναι και τι δεν είναι υγιεινό στη διατροφή τους. O χρόνος για σωματική άσκηση αυξήθηκε και μάλιστα εκτός του σχολείου. Τονίστηκε η σημασία του ύπνου. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο πρωινό. Στα αρνητικά είναι η επιμονή μερίδας μαθητών στο γρήγορο φαγητό.

Η φιλοξενία των Φιλανδών συναδέλφων εξαιρετική. Με το χαμόγελο μας ξενάγησαν μας περιποιήθηκαν, μας έκαναν να νιώθουμε σα στο σπίτι μας, γιατί οι προτεραιότητες τους στα σχολεία και γενικότερα στην εκπαίδευση, είναι να νιώθουν οι μαθητές ότι το σχολείο είναι το σπίτι τους. Πρωτεύουσα σημασία έχει η ευτυχία και το χαμόγελο των παιδιών. Η μάθηση ακολουθεί.

Εν γένει το θέμα εκπαιδευτικό σύστημα είναι θέμα νοοτροπίας. Κι εμείς αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία δεν μπορούμε να κατανοήσουμε  πως το καταφέρνουν οι άλλοι.

Το πρόγραμμα Erasmus+ που συμμετείχαμε έφτασε στο τέλος του. Αποκομίσαμε πολλά, μαθητές και δάσκαλοι. Μας ανοίχτηκαν δρόμοι που ίσως βοηθήσουν να αλλάξουμε και τρόπο ζωής  ή και τις ζωές μας.

Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους από τα σχολεία που συμμετείχαμε. Όλους τους μαθητές κι όσους ενεπλάκησαν με οιονδήποτε τρόπο στην επιτυχημένη λειτουργία του project  αυτά τα δυο χρόνια.

Είμαστε έτοιμοι για το επόμενο…..
 
Η ομάδα του 13ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων
Μαθητές και Δάσκαλοι
 Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή