Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Υλοποίηση προγράμματος δασοπροστασίας από τις πυρκαγιές

Βρισκόμαστε ήδη στην αντιπυρική περίοδο και οι Δασικές Υπηρεσίες του Νομού μας (Διεύθυνση Δασών – Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας) υλοποιούν πρόγραμμα δασοπροστασίας σε εφαρμογή σχετικών διαταγών και Αποφάσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Γενική Δ/νση Ανάπτυξης –Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος) και του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος.

Σκοπός του Προγράμματος είναι να προστατευθούν αποτελεσματικά τα δάση, οι δασικές εκτάσεις και η πανίδα τους από τους πάσης φύσεως κινδύνους που τα απειλούν και ειδικά από πυρκαγιές, καταπατήσεις – εκχερσώσεις, παράνομη θήρα, όπως επίσης ο έλεγχος διενέργειας παράνομων υλοτομιών και παράνομης διακίνησης δασικών προϊόντων, έλεγχο παράνομης αλιείας κυρίως πέστροφας στα ορεινά ρεύματα, καθώς και η επίτευξη της αστυνόμευσης του Αγροτικού Περιβάλλοντος.

Για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού οι Υπηρεσίες μας εφαρμόζουν πρόγραμμα επιφυλακής κατά τις απογευματινές ώρες των εργάσιμων ημερών ,Κυριακών και εξαιρέσιμων, καθώς και τις βραδινές ώρες.

Πέραν της επιφυλακής που θα παρέχεται στις έδρες των Δασικών μας Υπηρεσιών, έχουν συγκροτηθεί και συνεργεία εποχούμενων περιπολιών από Δασικούς Υπαλλήλους, τα οποία θα ελέγχουν καθ΄όλη τη διάρκεια του 24ώρου (σε επικίνδυνες για την τέλεση δασικών παραβάσεων περιοχές) συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Για την υποβοήθηση του προγράμματος δασοπροστασίας οι Υπηρεσίες μας έχουν ήδη προβεί και θα συνεχίσουν να συντηρούν και να αποκαθιστούν την βατότητα του δημοσίου δικτύου δασοδρόμων, στα πλαίσια βέβαια των χορηγηθείσων για το σκοπό αυτό πιστώσεων προκειμένου η επέμβαση των Πυροσβεστικών οχημάτων να γίνεται χωρίς προβλήματα σε περιπτώσεις εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς, ώστε να προλαμβάνεται η εξάπλωσή της προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος αλλά κύρια στην προστασία της ανθρώπινης ύπαρξης και υποδομών.

Από την Υπηρεσία μας γίνεται προσπάθεια μέσω ανακοινώσεων στα τοπικά Μ.Μ.Ε. αλλά και ενημέρωσης των πολιτών από τους υπαλλήλους μας σε καθημερινή βάση κατά την άσκηση των καθηκόντων τους , για την ευαισθητοποίηση των, ώστε και αυτοί να συμβάλουν με κάθε τρόπο στην όλη προσπάθεια μας.

Επίσης κάνουμε γνωστό ότι μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία προσελήφθησαν μέσω ΟΑΕΔ και διατέθηκαν στα Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας 77 ωφελούμενοι για την περίοδο 8 μηνών, οι οποίοι κύρια θα απασχοληθούν σε εργασίες πρόληψης δασικών πυρκαγιών.

Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στο πλαίσιο μιας σειράς προληπτικών μέτρων και αποσκοπούν στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος Δασοπροστασίας.

Τέλος τονίζουμε πως οι υπηρεσίες μας με το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουν και την υποδομή σε έργα αντιπυρικής προστασίας θα συνεργασθούν αρμονικά και ουσιαστικά με όλους τους  εμπλεκόμενους φορείς (ΕΛΑΣ, Π.Υ,  Ο.Τ.Α.,  Κυνηγετικούς συλλόγους, εθελοντικές οργανώσεις κ.λ.π.) ώστε μέσα από έναν ορθό συντονισμό να πετύχουν το δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα.    
Τηλέφωνα επικοινωνίας με τις Δασικές Αρχές

  • Διεύθυνση Δασών Ν. Τρικάλων – 2431063463
  • Δασαρχείο Τρικάλων  – 2431063481 & (1591 – Ατελώς)
  • Δασαρχείο Καλαμπάκας – 2432022415                   

Χρήστος Κουτσονάσιος
Προϊστάμενος της  Διεύθυνσης Δασών  Ν. Τρικάλων
 

trikalanews
Author: trikalanews

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή