Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Υπεγράφη η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο – Το μήνυμα Μητσοτάκη

«Θα πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί για να σταματήσουμε την περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή», τόνισε από το Κάιρο ο πρωθυπουργός

Υπεγράφη σήμερα Κυριακή (17/3) στο Κάιρο η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο.

Πρόκειται για τη λεγόμενη «Κοινή Δήλωση για τη Στρατηγική και Συνολική Εταιρική Σχέση» των δύο πλευρών,αναφέρει το in.gr

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνυπέγραψε τη στρατηγική συμφωνία με τον πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ Ελ Σίσι στο αιγυπτιακό προεδρικό μέγαρο.

Υπεγράφη η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο

Στην τελετή παρέστησαν οι πρωθυπουργοί του Βελγίου, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Αυστρίας.

«Σήμερα εγκαινιάζουμε τη Στρατηγική και Ολοκληρωμένη συνεργασία μας με την Αίγυπτο» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Θα εργαστούμε μαζί σε έξι τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, επισημαίνει.

Οι έξι τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος

-Πολιτικές σχέσεις

Η Αίγυπτος και η ΕΕ θα συνεχίσουν να εργάζονται για την οικοδόμηση και την εφαρμογή μιας θετικής ατζέντας για κοινή ευημερία και σταθερότητα.

Η Αίγυπτος και η ΕΕ θα συνεχίσουν να εργάζονται για τις δεσμεύσεις τους για περαιτέρω προώθηση της δημοκρατίας, των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας των φύλων και των ίσων ευκαιριών, όπως συμφωνήθηκε στις προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει την Αίγυπτο στην εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής της για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ευθυγράμμιση με τις διατάξεις της συμφωνίας σύνδεσης και τις προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης 2021-2027.

Οι περιφερειακές και διεθνείς προκλήσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της ενίσχυσης του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών με τη διοργάνωση συνόδου κορυφής, μία φορά κάθε δύο χρόνια, με τη συγκέντρωση των Προέδρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εναλλάξ μεταξύ Καΐρου και Βρυξελλών, εκτός από το ετήσιο Συμβούλιο Σύνδεσης, το οποίο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της διμερούς μας δέσμευσης στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σύνδεσης και των υφιστάμενων δραστηριοτήτων προγραμμάτων συνεργασίας στα οποία συμμετέχουν η Αίγυπτος και τα κράτη μέλη της ΕΕ.

-Οικονομική σταθερότητα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να υποστηρίξει το αναπτυξιακό θεματολόγιο της Αιγύπτου 2030 για να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη μακροοικονομική σταθερότητα και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, με βάση από κοινού καθορισμένες προτεραιότητες και μεταρρυθμιστικούς στόχους στο πλαίσιο του αιγυπτιακού αναπτυξιακού προγράμματος.

Η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει και θα συνοδεύσει την πρόοδο προς αυτές τις από κοινού καθορισμένες προτεραιότητες και στόχους και θα ξεκλειδώσει το πλήρες δυναμικό των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα. Αυτό θα βοηθήσει στον μετριασμό των επιπτώσεων των τρεχουσών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων προς όφελος μιας κοινής σταθερότητας και ασφάλειας και για τις δύο πλευρές.

-Επενδύσεις & Εμπόριο
-Μετανάστευση
-Ασφάλεια
-Άνθρωποι και δεξιότητες

Μητσοτάκης: Να ανοίξουμε νόμιμους δρόμους στους μετανάστες

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Αξίζουν συγχαρητήρια για την υπεύθυνη στάση της Αιγύπτου στην αντιμετώπιση της κρίσης στη Γάζα. Θα πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί για να σταματήσουμε την περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

Η Ελλάδα θα συμβάλλει σε αυτό, η χώρα μας έχει ηγετικό ρόλο στην επιχείρηση »Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα που είναι επίσης σημαντική και για την Αίγυπτο. Η σημερινή συμφωνία μπορεί να οδηγήσει σε ένα ασφαλές περιβάλλον σε αυτό το στρατηγικό σημείο. Παράλληλα, συγχαίρουμε την Κύπρο για τη νέα ανθρωπιστική βοήθεια στη Ράφα.

Ακόμη, αξίζουν συγχαρητήρια στην Αίγυπτο για τις προσπάθειες να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές, αλλά και για τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που φιλοξενεί.

Θα πρέπει όμως να σταματήσουν οι ροές αυτές. Να ανοίξουν δρόμοι μετανάστευσης, να μπορούν να ταξιδέψουν νόμιμα και με ασφάλεια οι μετανάστες χωρίς να βάζουν σε ρίσκο τις ζωές τους σε ένα τέτοιο ταξίδι».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλεσε στην Αίγυπτο ως «Power House», καθώς όπως είπε: Η Αίγυπτος ενεργειακά μπορεί να παίξει ένα τέτοιο ρόλο. Συμφωνήσαμε σε ένα μεγάλο έργο που θα έχει συμφέρον και για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αλ Σίσι: Νέα διάσταση στις μεταναστευτικές ρόες

«Η επίσκεψή σας σήμερα έχει τεράστια συμβολική σημασία γιατί μαζί κάναμε μια αλλαγή στη συνεργασία μας. Υπογράψαμε μία Σύνοδο κοινής δήλωσης για να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου», δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι.

«Θα συμπεριλάβουμε μία καινούρια διάσταση για να ενισχύσουμε τις μεταναστευτικές ροές. Επίσης μεγάλη ανησυχία αποτελεί ο πόλεμος στην Παλαιστίνη, Θα ζητήσουμε άμεση κατάπαυση πυρός και άνοιγμα διαδρόμων για ανθρωπιστική βοήθεια για να μπορέσουμε να στείλουμε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και να βοηθήσουμε τους Παλαιστίνιους.

Σας ευχαριστώ για τις συζητήσεις μας και ελπίζω να έχουμε εποικοδομητικό διάλογο και στο μέλλον», προσέθεσε.

Trikala News
Author: Trikala News

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή