Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Υπό ασφυκτικό κλοιό η Γάζα

Επικίνδυνη κλιμάκωση από Ισραήλ και Χαμάς

Για τέταρτο 24ωρο συνεχίζεται το αιματοκύλισμα σε Ισραήλ – Γάζα, με τον απολογισμό των θυμάτων να αυξάνεται διαρκώς. Σφυροκόπημα της Χαμάς στην πόλη Ασκελόν – Πράσινο φως από ΗΠΑ για χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ.

«Βράζει» για τέταρτη ημέρα η Μέση Ανατολή, με τις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς να συνεχίζονται και τον απολογισμό νεκρών και τραυματιών να αυξάνεται δραματικά.

Πλέον, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την εισβολή των χερσαίων ισραηλινών δυνάμεων στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας, η οποία βρίσκεται υπό ασφυκτική πολιορκία. Αυτό προκύπτει, άλλωστε, και από το διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν που έδωσε το πράσινο φως στον Μπενιαμίν Νετανιάχου για μια τέτοια επιχείρηση.

«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα και καθήκον να απαντήσει σε αυτές τις επιθέσεις» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο, εκφράζοντας την υποστήριξή του στον λαό του Ισραήλ. Μάλιστα, όπως προκύπτει και από Αμερικανούς αξιωματούχους, ο ίδιος σε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό φέρεται να μην έχει προβεί σε κάποια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.

Η κατάσταση στο βόρειο μέτωπο της Γάζας είναι δραματική, με τον ασφυκτικό κλοιό στον οποίο έχει περιέλθει η Γάζα να δείχνει πως μια νέα ανθρωπιστική κρίση είναι προ των πυλών.

Σε αντίποινα, η Χαμάς εξαπολύει επιθέσεις σε ισραηλινές πόλεις, με τις εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τις προηγούμενες ημέρες να προκαλούν αποτροπιασμό.

Ο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως στο Ισραήλ για επίθεση στη Γάζα

Η στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ ήταν το βασικό ζήτημα που συζήτησε ο Τζο Μπάιντεν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τη συνάντηση με τις ομάδες εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ “για να κατευθύνει τα επόμενα βήματα”.

Στο διάγγελμά του για την επίθεση της Χαμάς, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι “ζούμε μια στιγμή όπου το ανόθευτο κακό εξαπολύεται στον κόσμο”.

Ακόμη, εξέφρασε την ανησυχία του για την Χαμάς και για τους Αμερικανούς πολίτες που σκοτώθηκαν, ενώ στην συνέχεια επανέλαβε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν το Ισραήλ.

“Ο λαός του Ισραήλ ζει μια τέτοια στιγμή αυτό το Σαββατοκύριακο, τα ματωμένα χέρια της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς που δήλωσε ότι σκοπός της είναι να σκοτώσει Εβραίους. Αυτή ήταν μια πράξη καθαρού κακού. Πάνω από 1000 άμαχοι σφαγιάστηκαν. Όχι απλώς σκοτώθηκαν, σφαγιάστηκαν στο Ισραήλ. Ανάμεσά τους τουλάχιστον 14 Αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν. Γονείς σφαγιάστηκαν χρησιμοποιώντας το σώμα τους για να προσπαθήσουν να προστατέψουν τα παιδιά τους. Ανατριχιαστικές αναφορές για βρέφη που σκοτώθηκαν”, δήλωσε μεταξύ άλλων.

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν εξέφρασε την ενόχλησή του για την αποστολή του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Gerald R. Ford στο Ισραήλ, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε ότι το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ θα προβεί σε σοβαρές σφαγές κατά των Παλαιστινίων και θα καταστρέψει τη Γάζα, εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων στην περιοχή.

“Τι δουλειά έχει το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στο Ισραήλ; Τι έρχεται να κάνει; Μαζί με τα πλοία που το συνοδεύουν, αλλά και με τα αεροσκάφη που μεταφέρει θα βομβαρδίσει και θα καταστρέψει την Γάζα, θα κάνει βήματα για μεγάλες σφαγές”, είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αυστριακό καγκελάριο Νεχάμερ  στην Άγκυρα.

Μπορέλ: Η υποστήριξη προς τους Παλαιστίνιους θα συνεχιστεί

Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Παλαιστινιακή Αρχή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι θα ήταν λάθος να σταματήσει.

«Η συντριπτική πλειονότητα των κρατών μελών θεώρησε ότι πρέπει να συνεχίσουμε την υποστήριξή μας προς την Παλαιστινιακή Αρχή και οι οφειλόμενες πληρωμές δεν πρέπει να καθυστερήσουν», δήλωσε ο Μπορέλ μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Σφυροκόπημα της Χαμάς στην Ασκελόν

Νωρίτερα, εκατοντάδες ρουκέτες εκτόξευσε στην Ασκελόν η Χαμάς με τη λήξη του τελεσίγραφου που είχε δώσει, δίνοντας στους πολίτες περιθώριο λίγων ωρών να απομακρυνθούν.

Βίντεο δείχνουν τις ρουκέτες να εκτοξεύονται στην πόλη σαν “βροχή”.

Πυρά κατά του Ισραήλ από τη Συρία

Το βράδυ της Τρίτης, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ένας αριθμός οβίδων εκτοξεύτηκε από το έδαφος της Συρίας προς το Ισραήλ και ότι ορισμένες έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές.

Δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς, ενώ ο στρατός του Ισραήλ απάντησε στα πυρά.

Κατακλύζονται από τραυματίες τα νοσοκομεία της Γάζας

Στο μεταξύ, στη Λωρίδα της Γάζας, που βομβαρδίζεται από το Ισραήλ, το νοσοκομείο Αλ Σίφα κατακλύζεται από ασθενείς. Ολόκληρες οικογένειες καταφτάνουν, η μία μετά την άλλη και το προσωπικό έχει πελαγώσει: «η κατάσταση είναι καταστροφική», προειδοποιούν οι τοπικές αρχές.

Στην περιοχή ζουν συνολικά περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι -το 80% των οποίων εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών με το Ισραήλ.

Η Juliet Touma, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Υπηρεσίας Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA), δήλωσε στο BBC ότι οι άνθρωποι στη Γάζα είναι «τρομοκρατημένοι» από τις τελευταίες εξελίξεις και ανησυχούν για την ασφάλειά τους – καθώς και για την ασφάλεια των παιδιών και των οικογενειών τους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν έλλειψη φαρμάκων, ιατρικού υλικού και καυσίμων λόγω των ενεργειών του Ισραήλ.

Κάλεσε, δε, τους διεθνείς φορείς να παροτρύνουν το Ισραήλ να «επαναφέρει τις γραμμές ηλεκτροδότησης» και να επιτρέψει την προμήθεια φαρμάκων, καυσίμων και ηλεκτρογεννητριών.

news247.gr

trikalanews.gr
Author: trikalanews.gr

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή