Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΜΠΕΛΟΦΥΤΕΥΣΕΙΣ

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας (Δ.Α.Ο.) Π.Ε. Τρικάλων σας ενημερώνει ότι σύμφωνα με την με αρ. 866/86629/18-03-2020 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1422Β/15-4-2020, ΑΔΑ: 6ΛΠΦ4653ΠΓ-2ΝΨ)οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠ.Α.Α.Τ. (www.minagric.gr) , αίτηση-υπεύθυνη δήλωση για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου έως 10Μαΐου 2020.

Η αίτηση είναι αποδεκτή όταν σ’ αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ικανοποίηση του κριτηρίου επιλεξιμότητας. Στην περίπτωση που δεν επισυνάπτονται δικαιολογητικά που αφορούν κριτήρια προτεραιότητας, η αίτηση είναι επιλέξιμη, αλλά δεν βαθμολογείται για τα κριτήρια αυτά.

Στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, δηλώνεται η έκταση (σε στρέμματα) και οι συντεταγμένες των κορυφών, κάθε αγροτεμαχίου,  για το οποίο πρόκειται να χορηγηθεί η άδεια, καθώς και ητοπικήκοινότητα και το τοπωνύμιο της περιοχής του.  Επιπλέον απαιτείται η προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών ιδιοκτησίας όπως αυτά αναγράφονται στο άρθρο 10 της με αριθ.2454/235853/20-09-2019 (Β’ 3645) υπουργικής απόφασης.

Για να είναι επιλέξιμες οι αιτήσεις θα πρέπει ο αιτών να διαθέτει αγροτεμάχιο ή αγροτεμάχια έκτασης τουλάχιστον ίσης με την έκταση που αιτείται.

Η αιτούμενη για άδεια νέας φύτευσης έκταση δύναται να αντιστοιχεί σε ένα ή περισσότερα αγροτεμάχια και  ως ελάχιστη αιτούμενη έκταση ανά αγροτεμάχιο ορίζεται το ένα (1) στρέμμα.

Οι εν λόγω εκτάσεις δύνανται να  είναι ιδιόκτητες ή ενοικιαζόμενες με διάρκεια μίσθωσης τουλάχιστον επταετή,  με την υποβολή δε της αίτησης ο αιτών επισυνάπτει τον τίτλο νομής και κατοχής.

 

ΚριτήριαΠροτεραιότητας –  Κατάταξη των αιτήσεων/Βαθμολογία για την  Περιφέρεια Θεσσαλίας

Εφόσον οι επιλέξιμες αιτήσεις αδειοδότησης που θα υποβληθούν, υπερβαίνουν την έκταση που πρόκειται να χορηγηθεί, η χορήγηση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα κριτήρια προτεραιότητας που έχουν επιλεγεί για κάθε Περιφέρεια.

Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας τα κριτήρια προτεραιότητας είναι:

 

Πρώτο Κριτήριο

Παραγωγοί που φυτεύουν οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου για πρώτη φορά και εγκαθίστανται ως αρχηγοί της εκμετάλλευσης (νεοεισερχόμενοι).

Θεωρείται ότι πληρούται το κριτήριο αυτό, αν ο αιτών ανήκει σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:

α)Φυσικά πρόσωπα ηλικίας έως 40 ετών,κατά το έτος υποβολής της αίτησης,που φυτεύουν οινοποιήσιμα αμπέλια για πρώτη φορά και εγκαθίστανται ως αρχηγοί της εκμετάλλευσης (νεοεισερχόμενοι).

β) Νομικά πρόσωπα, που εγκαθίσταται ως επικεφαλής της εκμετάλλευσης και ασκεί αποτελεσματικό και μακροχρόνιο έλεγχο στο νομικό πρόσωπο, φυτεύει για πρώτη φορά αμπέλια («νεοεισερχόμενος») και είναι ηλικίας έως 40 ετών, κατά το έτος υποβολής της αίτησης.

Η ιδιότητα του νεοεισερχόμενου βεβαιώνεται με βεβαίωση εγγραφής στο Μ.Α.Α.Ε. ωςνεοεισερχόμενος/η στον αγροτικό τομέα και από το Αμπελουργικό Μητρώο και το Ο.Σ.Δ.Ε., όπου θα προκύπτει ότι ο αιτών δεν έχει στην κατοχή του αμπελουργική εκμετάλλευση, με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου.

Η συμμόρφωση προς το εν λόγω κριτήριο βαθμολογείται με τρείς (3) μονάδες.

ΔεύτεροΚριτήριο

Εκτάσεις όπου οι αμπελώνες συμβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος. Το κριτήριο πληρούται εάν ισχύει ένα από τα ακόλουθα:

  1. Ο αιτών δεν έχει στην κατοχή του οινοποιήσιμα αμπέλια και δεσμεύεται (με υπ. δήλωση) να συμμορφωθεί για ελάχιστη περίοδο πέντε ετών με τους κανόνες βιολογικής παραγωγής σε ολόκληρη την έκταση που προορίζεται για νέα φύτευση.
  2. Ο αιτών έχει στην κατοχή του οινοποιήσιμα αμπέλια κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης και έχει εφαρμόσει τους κανόνες βιολογικής παραγωγής σε ολόκληρη την έκταση που έχει φυτευθεί με αμπέλια, επί πέντε τουλάχιστον έτη πριν από την υποβολή της αίτησης.
  3. Ο αιτών δεν έχει στην κατοχή του οινοποιήσιμα αμπέλια και δεσμεύεται να συμμορφωθεί για ελάχιστη περίοδο πέντε ετών με εθνικά συστήματα πιστοποίησης για ολοκληρωμένη διαχείριση στην παραγωγή σε ολόκληρη την έκταση που προορίζεται για νέα φύτευση.
  4. Ο αιτών έχει στην κατοχή του οινοποιήσιμα αμπέλια κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης και έχει εφαρμόσει εθνικά συστήματα πιστοποίησης για ολοκληρωμένη διαχείριση στην παραγωγή σε ολόκληρη την έκταση που κατέχει με αμπέλια επί πέντε τουλάχιστον έτη πριν από την υποβολή της αίτησης.
  5. Το ή τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια που προσδιορίζονται στην εν λόγω αίτηση βρίσκονται σε πλαγιές με αναβαθμίδες.

Για τις περιπτώσεις που ο αιτών έχει στην κατοχή του οινοποιήσιμα αμπέλια απαιτείται πιστοποίηση από τους εγκεκριμένους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης.

Η συμμόρφωση προς το εν λόγω κριτήριο βαθμολογείται με μία (1) μονάδα.

 

Τρίτο Κριτήριο

Εκτάσεις που αντιμετωπίζουν φυσικούς ή άλλους ειδικούς περιορισμούς.

Το κριτήριο πληρούται αν το ή τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια που προσδιορίζονται στην αίτηση βρίσκονται σε περιοχές σε ορεινές εκτάσεις, σε υψόμετρο άνω των 500 m τουλάχιστον, μη συμπεριλαμβανομένων υψιπέδων.

Η συμμόρφωση προς το εν λόγω κριτήριο βαθμολογείται με μία (1) μονάδα.

 

Τέταρτο Κριτήριο

Εκτάσεις που προορίζονται για νέα φύτευση στο πλαίσιο της διεύρυνσης των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων.

Το κριτήριο θεωρείται ότι πληρούται αν κατά το χρόνο της αίτησης ο αιτών:

1) διαθέτει σύμφωνα με τα στοιχεία του Ο.Σ.Δ.Ε του έτους 2019ελάχιστη έκταση γεωργικής εκμετάλλευσης 5 στρέμματα (0,5ha) και επιπλέον

2) Κατέχει αμπελουργική εκμετάλλευση με αμπελοτεμάχια με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου και με νόμιμα δικαιώματα φύτευσης και ανάλογα με τη συνολική έκταση τους, κατατάσσεται σε μία από τις κατηγορίες :

Α)Για αμπελουργική εκμετάλλευση ≥75,0 στρέμματα

Β)Για αμπελουργική εκμετάλλευση >= 30 έως και 75 στρέμματα

Η συμμόρφωση στο κριτήριο Δ βαθμολογείται με τρεισήμισι (3,5) μονάδες στην περίπτωση Α και με 2,45 στην περίπτωση Β.

 

Πέμπτο Κριτήριο

Το ανωτέρω κριτήριο θεωρείται ότι πληρούται αν ο αιτών δεν διαθέτει αμπελουργικές εκτάσεις χωρίς άδεια.

Η συμμόρφωση προς το εν λόγω κριτήριο βαθμολογείται με μιάμιση (1,5) μονάδα.

Αν μετά τη φύτευση διαπιστωθεί ότι ο παραγωγός χρησιμοποίησε τη χορηγούμενη άδεια φύτευσης καταστρατηγώντας ένα ή περισσότερα από τα κριτήρια προτεραιότητας για τα οποία η αίτησή του είχε λάβει βαθμολόγηση, τότε η φύτευση χαρακτηρίζεται ως μη εγκεκριμένη σύμφωνα με το άρθρο 71 του Καν (ΕΕ) 1308/2013 και επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 46 του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2018/273 της Επιτροπής.

Επισημαίνεται ότι οι άδειες φύτευσης που χορηγούνται μέσω της ψηφιακής εφαρμογής δεν ενισχύονται οικονομικά για καμία δράση του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 2431351608 ( κ. Έλενα Ιακωβάκη ) ή στο [email protected]

 

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή