Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή τοπογραφικών διαγραμμάτων

Οδηγίες σχετικά με την υποχρέωση εφαρμογής της διαδικασίας του νόμου 4409/2016.

Η υποχρέωση των Μηχανικών για την ηλεκτρονική υποβολή των τοπογραφικών διαγραμμάτων στην βάση δεδομένων του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», ξεκινά αύριο και αφορά κάθε τοπογραφικό που συντάσσεται από την ημερομηνία αυτή και εφεξής για ακίνητα σε όλη την χώρα, ανεξάρτητα εάν πρόκειται για περιοχή που έχει υπαχθεί στο σύστημα του Κτηματολογίου ή περιοχή όπου εξακολουθεί να λειτουργεί το σύστημα μεταγραφών και υποθηκών.

Όταν σε εγγραπτέα πράξη (στα κτηματολογικά βιβλία ή στα βιβλία μεταγραφών και υποθηκών) γίνεται χρήση τοπογραφικού διαγράμματος που έχει ημερομηνία σύνταξης 16 Ιουλίου 2018 και μεταγενέστερη αυτής, τότε ο Συμβολαιογράφος υποχρεούται να ζητήσει το αποδεικτικό ηλεκτρονικής υποβολής του τοπογραφικού, διαγράμματος, για να το προσαρτήσει, με ποινή ακυρότητας, στο συμβόλαιο και ακολούθως θα τηρήσει κάθε άλλη προβλεπόμενη στη διάταξη του άρθρου 40 του ν. 4409/2016 διατύπωση για την μεταγραφή στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί τοπογραφικό διάγραμμα με ημερομηνία σύνταξης προγενέστερη της 16ης Ιουλίου 2018, δεν συντρέχει υποχρέωση του Μηχανικού για ηλεκτρονική υποβολή.

trikalanews
Author: trikalanews

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή