Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ζάρκο: Να δοθούν άμεσα ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των σεισμόπληκτων

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της Ε.Π. Θεσσαλίας του Κόμματος και περιφερειακό σύμβουλο, Αλέκο Νταούλα και Ευαγγελία Στεργίου, στελέχη της Τ.Ε Τρικάλων, επισκέφθηκε το Ζάρκο και συναντήθηκε με σεισμόπληκτους κατοίκους.

Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι ενάμιση χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό του Μάρτη του 2021 οι πληγέντες συνεχίζουν να ζουν μέσα στα κοντέινερ, υπό δυσμενείς συνθήκες (ζέστη – κρύο – βροχή) και τον φόβο ενός νέου σεισμού, μετά και τις νέες σεισμικές δονήσεις στην περιοχή. Τα προβλήματά τους παραμένουν άλυτα.

Οι πληγέντες κάτοικοι ανέφεραν ότι δεν έχουν καμία πληροφόρηση για το πόσο ακόμα θα μείνουν στα κοντέινερ, πότε θα επιστρέψουν και πώς θα ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους ενώ τα βοηθήματα και τις αποζημιώσεις που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση ή δεν τα έχουν πάρει πολλοί αιτούντες πληγέντες ή τους έχει δοθεί μόνο μέρος τους. Πιο συγκεκριμένα:

  • Το βοήθημα των 600 ευρώ δεν το πήραν πολλοί πληγέντες
  • Αρκετοί δικαιούχοι των αποζημιώσεων των 3.000 ως 14.000 ευρώ δεν έχουν πάρει, είτε καθόλου, είτε έχουν πάρει ένα μέρος απ’ αυτά.
  • Οι δικαιούχοι αποζημίωσης για ζημιές σε επαγγελματική στέγη, πήραν μόνο ένα μέρος του συνολικού ποσού της.
  • Αρκετοί πληγέντες δεν έλαβαν αποζημίωση για οικοσκευή.
  • Οι συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό εξακολουθούν να είναι δυσμενείς (κίνδυνος να περάσουν νερά στα κοντέινερ από τις βροχοπτώσεις) ενώ δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες που εξαρχής είχαν καταγραφεί, όπως στέγαστρα, κοινόχρηστοι χώροι, σύστημα πυρόσβεσης, ιατρική φροντίδα, υπηρεσία internet.
  • Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η κατεδάφιση των χαρακτηρισμένων σπιτιών και αποθηκών ως «κόκκινα». Η Δημοτική Αρχή Φαρκαδόνας, έχει στείλει στους ιδιοκτήτες έγγραφη ειδοποίηση, εντός 10 ημερών να αποσυνδέσουν τις παροχές ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, προκειμένου να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις. Ωστόσο οι περισσότεροι κάτοικοι είναι προβληματισμένοι για το έξοδα που καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους, για τις αποσυνδέσεις και επανασυνδέσεις αυτών των συνδέσεων.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, τόνισαν ότι θα συνεχίσουν να διεκδικούν την επίλυση των προβλημάτων των σεισμοπαθών από την κυβέρνηση, την περιφέρεια και τον δήμο, όπως έκαναν και από την πρώτη στιγμή του σεισμού.

Για να δοθεί και στους αποκλεισμένους σεισμόπληκτους το έκτακτο βοήθημα των 600 ευρώ από την κυβέρνηση και τον δήμο.

Για να αποζημιωθούν όλοι οι σεισμόπληκτοι για το 100% των ζημιών σε α’ και β΄ κατοικία, σε αποθήκες, καταστήματα, γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τις προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη την όποια επισκευή – ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες.

Για να μηδενισθούν τα χρέη των σεισμόπληκτων από δάνεια στις καταστραμμένες κατοικίες για αγορά πρώτης κατοικίας. Για την αναστολή πληρωμών σε ρεύμα, ύδρευση, τηλεφωνία, για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, γεωργοκτηντροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν. Για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος.

Τέλος κάλεσαν τους σεισμοπαθείς να οργανώνουν τον αγώνα τους και να διεκδικούν την επίλυση των προβλημάτων τους και όχι να περιμένουν κάποιους «σωτήρες».

ΚΚΕ

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή