Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ζημιές σε καλλιέργειες από την χαλαζόπτωση στον Νομό Τρικάλων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Νέα χαλαζόπτωση έπληξε τον Νομό Τρικάλων την Παρασκευή 4 Οκτώβρη (σε διάστημα μόλις 15 ημερών από την προηγούμενη της 19ης Σεπτέμβρη). Ορισμένα χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας έχουν πληγεί για δεύτερη φορά και η καταστροφή είναι ολοκληρωτική.

Το πολυδάπανο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ ούτε και αυτήν την φορά προστάτευσε τους αγρότες, με αποτέλεσμα να χαθεί η παραγωγή τους σε λίγες ώρες που επικράτησαν τα καιρικά φαινόμενα.

Οι πληγέντες αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση γιατί πρόκειται για ζημιές που έγιναν ενώ είχαν πραγματοποιήσει όλα τα έξοδα και τις φροντίδες που απαιτούνται και ανέμεναν την συγκομιδή της παραγωγής τους. Πρόκειται για μεγάλο πλήγμα στο εισόδημά τους όπου σε συνδυασμό με τα πανάκριβα καλλιεργητικά έξοδα, χαμηλές τιμές των προϊόντων και άλλα αντιαγροτικά μέτρα (αυξημένα ασφάλιστρα, φορολογία, μειωμένες επιδοτήσεις, διάφορα χαράτσια, ΕΝΦΙΑ κλπ) που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις και η ΕΕ, καθιστούν αδύνατη την επιβίωσή τους.

Από τις ζημιές αναδεικνύονται για άλλη μια φορά οι ευθύνες των κυβερνήσεων και του ΕΛΓΑ που δεν ικανοποιούν το αίτημα των παραγωγών για μέτρα αντιχαλαζικής προστασίας μιας και ο Νομός είναι πολυπαθής με αποτέλεσμα να προκαλούνται τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή, να χάνεται η παραγωγή τους και να καταστρέφονται οικονομικά. Επίσης δεν ικανοποιείται το αίτημα των παραγωγών για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να αποζημιώνονται για το σύνολο των ζημιών στην παραγωγή και όχι μέρους της.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:

  • Να γίνει άμεση και δίκαιη καταγραφή με πλήρη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.
  • Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των πληγέντων παραγωγών για μέτρα αντιχαλαζικής προστασίας και για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται για το σύνολο των ζημιών.
  • Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των πληγέντων με έκτακτη οικονομική ενίσχυση, καθώς και για να παγώσουν οι οφειλές τους σε τράπεζες και δημόσιο. – Να μην γίνει καμία διακοπή σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο.

 

Οι Βουλευτές

Λαμπρούλης Γιώργος

Μανωλάκου Διαμάντω

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή