Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Θετικό κλίμα στις σχέσεις με την Τουρκία

   Θετικά διαμορφώθηκε το κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα-Τουρκία στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Ερντογάν στα πλαίσια της 73ης Γενικής Συνέλευσης ΟΗΕ όπου κεντρικά θέματα της συζήτησης αποτέλεσαν το Κυπριακό, το προσφυγικό και οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Συμφωνήθηκε η ανάγκη άμβλυνσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο και επικράτησης συνεννόησης σε όλα τα επίπεδα ενώ αποφασίστηκε η επανεργοποίηση όλων των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Επίσης,  τα θέματα ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών ετέθησαν επί τάπητος ενώ βαρύτητα δόθηκε και στο θέμα των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο κ. Ερντογάν απηύθυνε πρόσκληση επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη, για μια συνάντηση εργασίας, δίχως ωστόσο να προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία.

   Ως προς το Κυπριακό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα.

   Οι κ. Τσίπρας και Ερντογάν συμφώνησαν, επίσης, στην επαναφορά της θετικής ατζέντας, με έμφαση στην οικονομία, θέτοντας ξανά επί τάπητος την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης, ει δυνατόν πριν από το καλοκαίρι του 2019.

   Κατά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα θέματα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και των εκλογών για τα Βακούφια της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, ενώ επανήλθε και στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.

   Παρά το θετικό κλίμα, η Αγκυρα εξακολουθεί να υπενθυμίζει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ. Χθες ανακοίνωσε τη δέσμευση θαλάσσιων περιοχών στα δυτικά της Κύπρου. Συγκεκριμένα, δεσμεύθηκαν περιοχές οι οποίες περιλαμβάνουν μέρος των οικοπέδων 4, 5 και 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, για ασκήσεις στις 27 Σεπτεμβρίου.
   Η χθεσινή συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν δεν πραγματοποιήθηκε σε γεωπολιτικό κενό, αλλά σε μια περίοδο κατά την οποία η αμερικανοτουρκική κρίση επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις κινήσεις της τουρκικής ηγεσίας. Υπάρχουν, ωστόσο, ενδείξεις βελτίωσης του κλίματος ανάμεσα σε Αγκυρα και Ουάσιγκτον, κυρίως μέσω της διάχυσης πληροφοριών ότι στην Τουρκία συζητείται σοβαρά η πιθανότητα να αφεθεί ελεύθερος ο πάστορας Αντριου Μπράνσον.

   Παράλληλα, φαίνεται ότι η προσπάθεια προσέγγισης Αγκυρας – Ε.Ε. εξακολουθεί να συναντά εμπόδια. Η επιτροπή προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ότι θα ακυρωθεί η χρηματοδότηση της Τουρκίας (μια δόση ύψους 70 εκατ. ευρώ) για το προσφυγικό, λόγω της αποτυχίας της Αγκυρας να βελτιώσει την ποιότητα του κράτους δικαίου και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή