Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον ΦΜΑΠ- Τι αλλάζει

   Η κυβέρνηση προχώρησε και επίσημα στην ανακοίνωση αντικατάστασης του ΕΝΦΙΑ από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας(ΦΜΑΠ)

   Ενόψει και της καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο και σύμφωνα με την εξαγγελία του πρωθυπουργού για μεσοσταθμική μείωσή του σε 30-50%, οι μεσαίοι ιδιοκτήτες θα ‘’πληρώσουν τη νύφη’’ καθώς προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια εσόδων από την «ελάφρυνση» των μικρότερων ιδιοκτησιών, θα κληθούν να πληρώσουν έως και 70 ευρώ ετησίως. 

    Ο νέος φόρος θα προβλέπει την ύπαρξη ενός μικρού ποσοστού αφορολογήτου έως 20.000 ευρώ και την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών στα πρώτα κλιμάκια του κύριου φόρου.

   Επιπλέον, πρέπει να ξεκαθαριστεί από την κυβέρνηση και η υπόθεση ενδεχόμενης συμπερίληψης των αγροτεμαχίων στον φόρο όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

   Οι φορολογικές επιβαρύνσεις θα εξαρτηθούν από τη διαμόρφωση των Τιμών Ζώνης για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

   Ειδικότερα, αυτό που έπεται να εφαρμοστεί είναι το ‘’περιουσιολόγιο’’ το οποίο βρισκόταν υπό επεξεργασία παλιότερα από την ΑΑΔΕ. Δηλαδή, παρ’ όλη τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, με τον καινούριο φόρο(ΦΜΑΠ) θα αξιολογείται και θα φορολογείται το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων.

    Στο Περιουσιολόγιο θα δηλώνονται σταδιακά: Ακίνητα, Οχήματα, Μετρητά, Χρυσός, Εναέρια μέσα μεταφοράς, σκάφη αναψυχής, Μετοχές, εταιρικά μερίδια, συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, τραπεζικοί λογαριασμοί, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες, Άλογα που συμμετέχουν σε αγώνες, Κοσμήματα μεγάλης αξίας. 

   Είναι τέλος φανερό ότι γίνεται η προσπάθεια μιας πιο ενιαίας και συμπαγούς φορολογικής επιβάρυνσης για τους πολίτες που αναμένεται να δούμε τί εισπρακτικά αποτελέσματα θα έχει.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή