Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​ΔΙΗΜΕΡΟ Σ.Π.ΟΡ.Τ. ΣΤΟ ΖΑΓΟΡΙ

Το Ζαγόρι, συχνός τόπος των πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών μας, προσέφερε τη δυνατότητα ενός πολύ ενδιαφέροντος διημέρου το περασμένο Σαββατοκύριακο

Με πρώτη και εύκολη διαδρομή, αυτή κατά μήκος της κοίτης του Βοϊδομάτη, από το γεφύρι της Αρίστης έως το γεφύρι της Κλειδωνιάς, μια διαδρομή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Κινείται παράλληλα με τον Βοϊδομάτη, διατρέχοντας πότε τις βραχώδεις πλαγιές της χαράδρας και πότε τις κατάφυτες με πλατάνια, όχθες του. Η καλύτερη εποχή για την πραγματοποίησή της είναι το καλοκαίρι  που μπορεί να συνδυαστεί με μπάνιο στα παγωμένα, καταγάλανα νερά του ποταμού. Καλό είναι να αποφεύγεται όταν τα νερά είναι φουσκωμένα γιατί ενδέχεται τα τμήματα του μονοπατιού που είναι δίπλα στο ποτάμι να είναι πλημμυρισμένα και αδιάβατα.

Η διαδρομή έχει μήκος 5,3 χιλιόμετρα, μέγιστο ύψος: 470 μ. και ελάχιστο 420 μ. και απαιτεί χρόνο 1 ώρα και 45 λεπτά. Ξεκινάει αμέσως μετά την τσιμεντένια γέφυρα της Αρίστης, στην πρώτη δεξιά στροφή του αυτοκινητόδρομου προς Πάπιγκο. Στο σημείο αυτό υπάρχει ενημερωτική πινακίδα και καινούριο καλντερίμι μπροστά από την σιδερένια μπάρα που εμποδίζει την είσοδο στα τροχοφόρα.

Σε 200 μέτρα από την αρχή, στην αριστερή πλευρά του μονοπατιού, διακρίνουμε το δεξί ακρόβαθρο ενός παλιού γεφυριού που υψώνεται σαν τετράγωνος εξώστης πάνω από το ποτάμι.Το μονοπάτι, φαρδύ και ευδιάκριτο, μπαίνει σε ένα όμορφο πλατανόδασος. Αγνοούμε τον αριστερό κλάδο της διασταύρωσης που συναντάμε, διασχίζουμε ένα ρεματάκι και φτάνουμε δίπλα στην όχθη του ποταμού όπου μια ξύλινη σκάλα μας βοηθάει να ανέβουμε την πλαγιά. Παρόμοια σκαλοπάτια συναντάμε και πιο κάτω που μας οδηγούν στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής, με όμορφη θέα. Το μονοπάτι, σκαμμένο πάνω στην απότομη πλαγιά συνεχίζει παράλληλα με την ροή του ποταμού και, αφού διαγράψει μία δεξιά ανοικτή στροφή, φτάνει σε ένα πλάτωμα. Μια μεταλλική πινακίδα μας πληροφορεί πως δεξιά πάνω στην πλαγιά, βρίσκεται η παλιά Μονή των Αγίων Αναργύρων. Μπορούμε να την προσεγγίσουμε εύκολα, σε 10 λεπτά, και να θαυμάσουμε τις παλιές τοιχογραφίες του μικρού βυζαντινού ναού.

Επιστρέφοντας στο μονοπάτι, συνεχίζουμε την πορεία μας, αρχικά δίπλα στο ποτάμι και στην συνέχεια λίγο ψηλότερα όπου περνάμε μπροστά από την θέση "Κλείδι". Εδώ, στο μεγάλο βραχοσκεπές κοίλωμα της πλαγιάς, έχουν εντοπιστεί ευρήματα ανθρώπινης δραστηριότητας που χρονολογούνται από την παλαιολιθική εποχή.

Η διαδρομή από εδώ και πέρα συνεχίζει δίπλα  στην όχθη, δίνοντάς μας την ευκαιρία να θαυμάσουμε τις πανέμορφες γαλαζοπράσινες βάθρες που σχηματίζει η κοίτη του Βοϊδομάτη.  Στο τέλος της πορείας συναντάμε ένα σύγχρονο καλντερίμι που μας οδηγεί γρήγορα στο πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς, στην έξοδο του φαραγγιού.

(Στοιχεία της διαδρομής https://izagori.gr/people/25-items/tour/maps).

Η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη στην ανάβαση στον Λάπατο, μια εντυπωσιακή κορυφή της Τύμφης, ύψους 2251 μέτρων που ειδικά τον χειμώνα προσφέρει εικόνες καθαρά αλπικού βουνού με τα χιόνια να κρέμονται από το χείλος των απόκρημνων βαράθρων. 
Εκκίνηση νωρίς το πρωί από το Μικρό Πάπιγκο (υψ. 1000 μ.) κατά μήκος του μονοπατιού Ο3 που οδηγεί στο καταφύγιο της Αστράκας (υψ. 1950 μ). Από τη μέση της διαδρομής και πάνω, το παγωμένο χιόνι μας αναγκάζει να στραφούμε βόρεια και προσπερνώντας το μαντρί να σκαρφαλώσουμε ως την κορυφογραμμή παρακάμπτοντας το καταφύγιο από αριστερά. Το τοπίο από εδώ και πάνω είναι υπέροχο με θέα που απλώνεται σε όλες τις πανύψηλες κορυφές του μεγάλου ορεινού συγκροτήματος. Βαδίζουμε έχοντας δεξιά μας βάραθρα εκατοντάδων μέτρων βάθους. Πάνω από αυτά αιωρούνται εντυπωσιακές «κορνίζες» χιονιού – ο βασικός λόγος της ανάβασής μας. Πλησιάζουμε ως την άκρη τους μετεωριζόμενοι. Σαν να βαδίζουμε πάνω σε φτερό αεροπλάνου. Υπέροχα!

Προσεγγίζουμε την κορυφή μετά από 4 ώρες κοπιαστικής πορείας. Είμαστε ακριβώς πάνω από τον κάμπο της Κόνιτσας και τη συμβολή του Αώου, του Βοϊδομάτη και του Σαραντάπορου. Και τα γύρω βουνά; Ένα λευκό παραμύθι με πρωταγωνιστές τον Γράμμο, τον Σμόλικα και τη Νεμέρτσικα. Θα μπορούσαμε για ώρες να καθόμαστε εδώ, καθηλωμένοι από τη μοναδική ομορφιά του ομορφότερου των βουνών μας. Τύμφη η μοναδική!

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ Σ.Π.ΟΡ.Τ.
Την Κυριακή 31/3 συμμετέχουμε στην 1η Κοινή Θεσσαλική Πορεία για το 2019 που θα γίνει στα Μετέωρα.Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου – Ομήρου 6, κάθε βράδυ Παρασκευής από τις 9 έως τις 10.  Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 2431072077.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή