​Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το θάνατο υπαλλήλου του Δήμου Τρικκαίων

Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Χρήστος Κατσώτης και Κώστας Στεργίου σχετικά με το θάνατο υπαλλήλου του Δήμου Τρικκαίων που αναδεικνύει, για ακόμη μια φορά, την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία της ζωής των εργαζομένων στους δήμους. 

Αναλυτικά, το κείμενο της Ερώτησης:

«Η τραγική απώλειά του υπάλληλου του Δήμου Τρικκαίων, από ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια της δουλειάς, έρχεται να προστεθεί στο μακρύ και θλιβερό κατάλογο των 60 νεκρών και 70 σοβαρά τραυματισμένων στους δήμους όλης της χώρας τα τελευταία 3 χρόνια.
Επιβεβαιώνεται με δραματικό τρόπο ότι η πολιτική που ακολουθείται και στον τομέα των τεχνικών υπηρεσιών και της καθαριότητας στους δήμους θέτει σε κίνδυνο και την ίδια τη ζωή των εργαζομένων. Η εργατική τάξη έχει πληρώσει και συνεχίζει να πληρώνει βαρύ φόρο αίματος στο βωμό μιας οικονομίας που κινείται με μοναδικό κριτήριο το κέρδος.

Στους δήμους όλης της χώρας η ακολουθούμενη πολιτική έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα για τα εργατικά "ατυχήματα".

Η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού, η παντελής έλλειψη προληπτικών εξετάσεων, η 24ωρη λειτουργία των υπηρεσιών, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στην καθαριότητα και τα τεχνικά συνεργεία, η ανύπαρκτη εκπαίδευση του προσωπικού, τα κακοσυντηρημένα παλιά και επικίνδυνα οχήματα, τα λειψά έως ανύπαρκτα μέσα ατομικής προστασίας, η συνειδητή διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών είναι τα βασικά συστατικά της κατάστασης που επικρατεί.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά στο χώρο της καθαριότητας υπάρχει το μολυσματικό περιβάλλον της εργασίας. Ωστόσο τα περιστατικά των καρκίνων ή των λοιμώξεων του αναπνευστικού καθώς και η ηπατίτιδα, οι τενοντίτιδες κλπ. δεν καταγράφονται πουθενά αφού δεν υπάρχουν φάκελοι του προσωπικού για να διαπιστωθεί η επαγγελματικότητα της νόσου.

Η βελτίωση της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς σημαίνει βελτίωση των συνθηκών, μέτρα προστασίας, περιορισμό ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, βελτίωση της ποιότητας ζωής. Τα παραπάνω σκοντάφτουν στην παντελή έλλειψη πολιτικών μέτρων από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις που έχουμε γνωρίσει και τους δημάρχους απέναντι στους εργαζόμενους και αυτό έχει να κάνει με μια λογική που θέλει τον εργαζόμενο αναλώσιμο εξάρτημα στην παραγωγική διαδικασία και βάζει σε αντιπαράθεση τη ζωή του εργαζόμενου με το οικονομικό κόστος των μέτρων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

Σε τι ενέργειες έχει προβεί η κυβέρνηση για τη διερεύνηση των εργατικών ατυχημάτων αλλά και συγκεκριμένα στις συνθήκες που προκάλεσαν το θάνατο του εργαζόμενου στο Δήμο Τρικκαίων.

Τι πολιτικές για την προστασία της ζωής των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων σκοπεύει να εφαρμόσει και συγκεκριμένα τι μέτρα θα λάβει για τη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, την πρόσληψη γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας με μόνιμη και σταθερή εργασία, την ανανέωση του εξοπλισμού και τη βελτίωση των υποδομών; Πώς σκοπεύει να βελτιώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς;

Τι μέριμνα θα λάβει για την οικογένεια του νεκρού εργαζόμενου;».Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή