Κους Κους – Ειδησούλες

​Ιδιότητες και οφέλη της πάπρικας για τον οργανισμό μας

12 Nov 2018

Όλοι γνωρίζουμε περίπου ότι η πάπρικα αποτελεί ένα ‘’spicy’’ μπαχαρικό το οποίο έχει γλυκιά γεύση. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ότι ακόμη και μια κουταλιά της σούπας αρκεί για να κάνει ‘’θαύματα’’ αφού είναι πολύ θρεπτική και κάνει καλό στον οργανισμό μας.

Η πάπρικα παρασκευάζεται από το άλεσμα της πιπεριάς Capsicum σε λεπτή σκόνη. Ακριβώς ένα μόνο σερβίρισμα 1 κουταλιάς της σούπας παρέχει άφθονες ποσότητες θρεπτικών ουσιών και ιδιαίτερα καροτενοειδών, τα οποία περιέχουν άφθονη βιταμίνη Α.

Δείτε τι προσφέρει η πάπρικα στην υγεία σας:

Βιταμίνη Α και καροτενοειδή

Η πάπρικα έχει άφθονα καροτινοειδή, τις χρωστικές ουσίες που δίνουν στο μπαχαρικό το βαθύ κόκκινο χρώμα του. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη ωφελεί την όρασή σας εμποδίζοντας τις επιβλαβής ακτίνες του ήλιου να καταστρέψουν τον ιστών των ματιών σας, ενώ η βιταμίνη της Α ενισχύσει τη νυχτερινή σας όραση και παίζει ρόλο στην υγιή ανάπτυξη των κυττάρων.

Μια κουταλιά της σούπας πάπρικα περιέχει 3.349 διεθνείς μονάδες βιταμίνης Α, δηλαδή πάνω από το 100% των ημερήσιων αναγκών πρόσληψης. Καταναλώνοντας μόλις 12 mg πάπρικα ημερησίως, θα έχετε καλύτερη όραση, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Οπτικών. Κάθε μερίδα πάπρικας έχει 1,3 χιλιοστόγραμμα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, που αντιστοιχούν στο 11% του ημερήσιου στόχου.

Βιταμίνη Ε

Κάθε κουταλιά πάπρικας περιέχει 2 mg βιταμίνης Ε, ή 13% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για τους ενήλικες. Η βιταμίνη Ε βοηθά στον έλεγχο της πήξης του αίματος και συμβάλλει στην υγιή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, καθώς λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, εμποδίζοντας την βλάβη στα κυτταρικά λιπίδια.

Σίδηρο

Προσθέτοντας πάπρικα στη διατροφή σας θα σας βοηθά να πάρετε περισσότερο σίδηρο. Ο διαιτητικός σίδηρος υποστηρίζει τον κυτταρικό σας μεταβολισμό, δηλαδή επιτρέπει στα κύτταρα να πραγματοποιούν μια σειρά από χημικές αντιδράσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή ενέργειας. Ο σίδηρος υποστηρίζει επίσης την λειτουργία της αιμοσφαιρίνης και της μυοσφαιρίνης, δύο πρωτεϊνών που είναι επιφορτισμένες με τη μεταφορά και την αποθήκευση του οξυγόνου που χρειάζονται οι ιστοί για να λειτουργήσουν. Μια κουταλιά της σούπας πάπρικα περιέχει 1,4 mg σιδήρου, δηλαδή το 8% και 18% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για γυναίκες και άνδρες, αντίστοιχα.

admins
Author: admins

Η χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης Γαρδικίου και Πύλης στο 1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Γρεβενών

Η χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης Γαρδικίου και Πύλης στο 1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Γρεβενών

Ξεχωριστή ήταν η εμφάνιση της χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης Γαρδικίου και Πύλης στο 1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Γρεβενών …
Έφυγε από τη ζωή η Λούλα Ιωαννίδου

Έφυγε από τη ζωή η Λούλα Ιωαννίδου

Με θλίψη, η οικογένεια ανακοινώνει τον θάνατο της πολυαγαπημένης μητέρας, γιαγιάς, αδελφής και θείας, Λούλας Παναγιώτη Ιωαννίδου, …
Πλημμύρισε κόσμο η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην εντυπωσιακή Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

Πλημμύρισε κόσμο η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην εντυπωσιακή Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

Δημήτρης Κουρέτας. «Η μεγαλύτερη χαρά των Χριστουγέννων είναι τα χαμόγελα των παιδιών- Για αυτό γιορτάζουμε μαζί τους» …
Έφυγε από τη ζωή ο Βησσαρίων Παζαΐτης

Έφυγε από τη ζωή ο Βησσαρίων Παζαΐτης

Με βαθιά θλίψη, η οικογένεια ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου, Βησσαρίωνα Παζαΐτη, …