Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Μαθητές του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου επισκέπτονται τα ΓΑΚ Αγιάς

Τα ΓΑΚ Αγιάς επισκέφθηκαν την Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2019, μαθητές και εκπαιδευτικοί της περιβαλλοντικής ομάδας του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου όπουκαι παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Μετάξι, Μεταξοχώρι, παραδοσιακός οικισμός». Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υλοποιείταικατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, με θέμα «Βαρούσι: η παραδοσιακή συνοικία των Τρικάλων». 

Το Τοπικό Αρχείο Αγιάς είναι περιφερειακή υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ). Βασικός σκοπός του είναι η διάσωση, συγκέντρωσηκαι ταξινόμηση του αρχειακού υλικού της επαρχίας Αγιάς, καθώς και η αξιοποίηση όλου αυτού του αρχειακού πλούτου. Ιδιαίτερη θέση στις δραστηριότητες του αρχείου κατέχουν μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα, που στοχεύουν στην διασύνδεση όλου αυτού του αρχειακού υλικού στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η προϊσταμένη των ΓΑΚ, κ. Τσάπου Ελένη, ξενάγησε τους μαθητές στους χώρους του Αρχείου, τουςπαρουσίασε τα εκθέματα που βρίσκονται στις προθήκες του και αναφέρθηκε στα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται. Μετά τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και μελέτησαν φωτογραφίες και κείμενα, ώστε να διαπιστώσουν, μέσα από τη δική τους έρευνα στο αρχειακό υλικό, πώς η ενασχόληση των κατοίκων με τη σηροτροφίασυνδέεται άμεσα με τα αρχοντικά που κτίστηκαν στο Μεταξοχώρι στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. .

Έπειτα, μαθητές και καθηγητέςξεναγήθηκανστον παραδοσιακό οικισμό του Μεταξοχωρίου και επισκέφθηκαντο παλιό Παρθεναγωγείο, που λειτουργεί πλέον ως πολιτιστικό κέντρο και λαογραφικό μουσείο. 

Μετά το τέλος των επισκέψεων, εκπαιδευτικοί και μαθητές μετέβησαν στη Λάρισα για φαγητό και ένα σύντομο περίπατο στο ιστορικό κέντρο της πόλης (Μύλος Παππά, Μπεζεστένι, Βασιλική Αγίου Αχιλλείου, Αρχαίο Θέατρο). 

Οι μαθητές συνοδεύονταν από τον διευθυντή του σχολείου κ. Τσαντίλα Σωτήριο, την υπεύθυνη του προγράμματος κ.Πλεσιώτη Κων/νακαι τον εκπαιδευτικό κ.Γκούμα Δημήτριο. 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή