Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

«Σαφάρι» για την αδήλωτη εργασία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας ως κλάδοι υψηλής παραβατικότητας με πολλά κρούσματα μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας, αναφέρονται τα επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια – ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), τα Βιοτεχνικά Πάρκα, Βιομηχανικές ζώνες, Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, τα Συνεργεία Αυτοκινήτων, οι Μεταφορικές Επιχειρήσεις, το Λιανικό εμπόριο, η Καθαριότητα, οι Κατασκευές, οι Υπηρεσίες ασφαλείας και οι Επιχειρήσεις Φασόν.

Ο αριθμός των ελέγχων και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν

Στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 31 Αυγούστου 2017, διενεργήθηκαν στα πλαίσια του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου «AΡΤΕΜΙΣ» έλεγχοι σε 126.384 επιχειρήσεις όλων των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτής της δειγματοληπτικής διαδικασίας 19.204 επιχειρήσεις, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους (ποσοστό 15,19%).

Σε σύνολο 542.521 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 31.930 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 5,89%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 335.856.485 €.

Κατά το διάστημα από 1 Ιανουαρίου έως 31 Αυγούστου 2017, κατά τη διάρκεια του οποίου εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι με το νέο επιχειρησιακό μοντέλο ελέγχου της αδήλωτης εργασίας από το Σ.ΕΠ.Ε. και τον Ε.Φ.Κ.Α. (πρώην Ε.ΥΠ.Ε.Α), ελέγχθηκαν 23.937 επιχειρήσεις.

Εξ’ αυτών των επιχειρήσεων, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους οι 3.661 (ποσοστό 15,29%). Σε σύνολο 94.165 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 5.602 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 5,95%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 59.131.700 €.

Σε ότι αφορά για όλο το έτος 2016, στα πλαίσια του επιχειρησιακού σχεδίου «AΡΤΕΜΙΣ» διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 34.241 επιχειρήσεις.

Εξ’ αυτών των επιχειρήσεων, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους οι 5.577 επιχειρήσεις (ποσοστό 16,29%). Σε σύνολο 130.608 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 9.270 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 7,10%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 97.858.466 €.

Οι υψηλές αυτές κυρώσεις επιβλήθηκαν άμεσα, καθώς η αδήλωτη εργασία αντιμετωπίζεται πλέον, και με την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση, ενώ τα πρόστιμα έχουν αυστηροποιηθεί και ανέρχονται στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο.

Οι έλεγχοι διενεργούνται από τον Ε.Φ.Κ.Α. πρώην (Ε.ΥΠ.Ε.Α.) και από μικτά κλιμάκια Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων και Επιθεωρητών Ασφάλειας & Υγείας της Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. Οι έλεγχοι που πραγματοποιούν οι Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. είναι κυρίως δειγματοληπτικοί σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, ενώ οι έλεγχοι που διενεργούνται από κλιμάκια αποτελούμενα από υπαλλήλους του Ε.Φ.Κ.Α., είναι στοχευμένοι στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας.
 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή