Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Στη ΔΕΘ ο Τσίπρας: Υποσχέσεις για αύξηση παροχών και μείωση φορολογίας

   Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στα εγκαίνια της πρώτης μεταμνημονιακής ΔΕΘ στο Βελλίδειο, δεν έχασε την ευκαιρία να ανακοινώσει  αύξηση των κρατικών παροχών ενόψει και των επικείμενων εκλογών, ενώ έκανε λόγο για μείωση της φορολογίας  επισημαίνοντας πως  η Ελλάδα δεν θα ξαναγυρίσει στα παλιά χρόνια των ελλειμάτων.

   Συγκεκριμένα, στην αρχή της ομιλία του τόνισε πως «δεν ήρθα για να μοιράσω παροχές, αλλά για να μοιραστώ όραμα», το οποίο είναι «να κάνουμε την Ελλάδα δική μας ξανά», επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση θα τηρήσει τους συμφωνημένους στόχους για τα επόμενα χρόνια και δε θα επιτρέψει η χώρα να γυρίσει πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

   Επιπλέον, επισήμανε πως λόγω της ασφάλειας που προσφέρει το τελευταίο πακέτο χρηματοδότησης και της εξασφάλισης της κάλυψης των οικονομικών αναγκών της χώρας μέχρι το 2020, δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας καθώς ακόμη και οι αγορές διαβλέπουν με καλό μάτι την επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης πως το χρέος της χώρας είναι απολύτως βιώσιμο.

  Επιπροσθέτως, έστειλε και μήνυμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της πΓΔΜ καθώς έκανε λόγο για ‘’άνοιγμα’’ της Ελλάδας  προς τη γειτονική μας χώρα σπάζοντας τον ιστορικό φράχτη που έμπαινε ανάμεσά μας όλα τα χρόνια την ώρα που στη Θεσσαλονίκη γίνονται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για το θέμα αυτό. Παράλληλα, μίλησε και την μοναδική, συμφέρουσα και ισχυρή στρατηγική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ που φέτος είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ.

    Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στη Συνταγματική Αναθεώρηση σημειώνοντας πως «τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το μεγάλο βήμα: Να εκκινήσουμε τον Οκτώβριο τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης για να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις υπερώριμες και αναγκαίες για την διεύρυνση της δημοκρατίας, για την ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοσίων αγαθών, για την κατάργηση των προστατευτικών ρυθμίσεων για υπουργούς και βουλευτές που προσβάλλουν τους Έλληνες πολίτες, για τον εξορθολογισμό των σχέσεων και τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Κράτους. Και είμαι βέβαιος ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση θα συμβάλει τα μέγιστα στην μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των κρατικών θεσμών, μεταξύ πολιτών και πολιτικής».

Τα 11 μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός:

1) Μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. χαμηλές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις, το '19 και το '20. Το μέτρο θα νομοθετηθεί ως το τέλος του χρόνου. Παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός και ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία με μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

2) Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα από 7.000 ευρώ και πάνω έως 35% από 1/1/19. Παράλληλα, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή 64,5 ευρώ/μήνα.

3) Μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/22, αρχής γενομένης από 1/1/19.

4) Επιδότηση ενοικίου με ποσά από 70 έως και 200ευρώ /μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες, από 1/1/19.

5) Καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ εντός του 2018.

6) Ενίσχυση και μονιμοποίηση του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, με άμεσες προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξιδεικευμένου προσωπικού. Υλοποίηση εντός του 2019.

7) Ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία με 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού.

8) Κατάργηση του Φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς- ΚΟΙΝΣΕΠ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19.

9) Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

10) Αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ με μείωση κατά δυο μονάδων του μεγάλου, από 24% σε 22% και κατά μια του μικρού, από 13% σε 12%, από 1/1/21.

11) Εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υπόκατώτατου στις αρχές του 2019.

«Έχουμε το σχέδιο και το κάνουμε πράξη» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «το όνομα αυτού του  σχεδίου είναι:  Δίκαιη Ανάπτυξη».

Πρώτος στόχος αυτού του σχεδίου είναι η ανάκτηση της εργασίας, τόνισε και πρόσθεσε ότι απαιτεί πολιτικές που στηρίζονται βασικά σε δύο πυλώνες:

α)Στη στήριξη των επενδύσεων και τη διαρκή εμβάθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

β) Στην προστασία της μισθωτής εργασίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων.

Παράλληλα ανέλαβε την προσωπική δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό ότι «η επιτυχημένη πορεία των δύο τελευταίων ετών θα συνεχιστεί. Για επενδυτική έκρηξη στην Ελλάδα και με στόχο μέσα στην επόμενη διετία να έχουμε καταφέρει να επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα», τονίζοντας ότι «αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει πρώτα και κύρια στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημιουργίας φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος».

«Αν ο πρώτος πυλώνας της πολιτικού μας σχεδίου είναι οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις, ο δεύτερος είναι η ανάκτηση της εργασίας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας τον στόχο της προστασίας των μισθωτών και της ενίσχυσης της διαπραγματευτικής τους δύναμης".

Σημείωσε πως «είναι εμφανής η διαχωριστική γραμμή του δικού μας σχεδίου με τις θέσεις του ακραίου φιλελευθερισμού που φέρουν την ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας, τις δυνάμεις εκείνες που θεωρούν ότι η ανάπτυξη και η προσέλκυση επενδύσεων απαιτούν την  συντριβή της εργασίας».

«Με τις δικές μας παρεμβάσεις από το 2015 μέχρι σήμερα», υπογράμμισε, «έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα νέο καθεστώς ρύθμισης της αγοράς εργασίας και αυτό καθόλου δεν περιόρισε το επίτευγμά μας να γυρίσουμε στην ανάπτυξη».

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή