Διαβούλευση Αυγενάκη με τους εκπροσώπους των αθλητών στα ΔΣ των Ομοσπονδιών

30 Sep 2021 Αθλητικα

Εκκινεί την προσεχή εβδομάδα η διαβούλευση του Λευτέρη Αυγενάκη με τους εκπροσώπους των αθλητών στα ΔΣ των Ομοσπονδιών, για τις παροχές της Πολιτείας προς τους διακεκριμένους αθλητές 

Επιστολή – πρόσκληση του Υφυπουργού Αθλητισμού για «να ξεκινήσει με ορθές βάσεις μια ανοιχτή συζήτηση με απώτερο σκοπό να επεξεργαστούμε και να συνδιαμορφώσουμε ένα σύγχρονο, εξορθολογισμένο πλαίσιο στήριξης και παροχών»

Την προσεχή εβδομάδα ξεκινά ο διάλογος με όλους τους εκπροσώπους των αθλητών, οι οποίοι συμμετέχουν στα ΔΣ των Ομοσπονδιών, Ολυμπιακών αθλημάτων και μη, για το ζήτημα των παροχών από την Πολιτεία προς τους διακεκριμένους αθλητές, όπως είχε δεσμευθεί απέναντί τους ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, σε σχετική επιστολή του προς τους αθλητές – εκπροσώπους των συναθλητών τους, που αυτοδικαίως πλέον (μέσω του ν. 4726/2020 της αθλητικής μεταρρύθμισης) συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου σε κάθε ΔΣ Ομοσπονδίας, επισημαίνει ότι «το ζήτημα των παροχών από την Πολιτεία στους διακρινόμενους αθλητές χρήζει επεξεργασίας και βελτιώσεων, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής» και υπογραμμίζει πως «όπως προανήγγειλα και το καλοκαίρι, αυτό το χρονικό διάστημα είναι το πλέον κατάλληλο ώστε να ξεκινήσει με ορθές βάσεις μια ανοιχτή συζήτηση με απώτερο σκοπό να επεξεργαστούμε και να συνδιαμορφώσουμε ένα σύγχρονο, εξορθολογισμένο πλαίσιο στήριξης και παροχών».

Ο κ. Αυγενάκης, επιπλέον, τονίζει ότι «στην προσπάθεια αυτή χρειαζόμαστε τη συνεισφορά όλων των δυνάμεων. Με διαφάνεια, ανοιχτό διάλογο, δουλειά και πάνω από όλα δικαιοσύνη, είμαι βέβαιος ότι ενωμένοι θα επιτύχουμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα, προς όφελος όλης της αθλητικής οικογένειας».

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε στην εν λόγω συζήτηση που εκκινεί για το ζήτημα των παροχών από την Πολιτεία προς τους διακεκριμένους αθλητές και από το βήμα της Βουλής, στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Κοινοβούλιο προς τιμή των Ολυμπιονικών μας στους Αγώνες του Τόκυο.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» την πρόταση να αναζητηθούν τρόποι επαγγελματικής αποκατάστασης των εν ενεργεία αθλητών, που λίγο νωρίτερα είχε εκφράσει ο Προέδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος.

Ο κ. Αυγενάκης στάθηκε, κατά τον χαιρετισμό του και στην σπουδαία πρωτοβουλία που πήρε η Κυβέρνηση, για πρώτη φορά στα χρονικά, χρηματοδοτώντας σε μόνιμη βάση από τη φορολογία των κερδών των παικτών του στοιχήματος -πέραν του επαγγελματικού αθλητισμού- και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό ισότιμα.

Μάλιστα, πρόκειται εντός του φθινοπώρου, πρόκειται να εισπράξουν προκαταβολή επί της θεσμοθετημένης χρηματοδότησης, όλα τα νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία, αλλά και οι Εθνικές ομάδες όλων των αθλημάτων.

Επιπρόσθετα, ο Υφυπουργός Αθλητισμού ανακοίνωσε την επιτυχή και ολική «συμμόρφωση» του νέου Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ) στις δεκάδες και συσσωρευμένες επί έτη παρατηρήσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντι-Ντόπινγκ (WADA). Έτσι η χώρα μας είναι πλέον -για 1η φορά εδώ και πολλά χρόνια- πλήρως εναρμονισμένη με την παγκόσμια κοινότητα αντι-ντόπινγκ.

Τέλος, ο κ. Αυγενάκης προανήγγειλε και το 5ο κατά σειρά σχεδίου νόμου της εξελισσόμενης αθλητικής μεταρρύθμισης, το οποίο τις προσεχείς ημέρες θα κατατεθεί προς συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Αναλυτικά, η επιστολή του Υφυπουργού Αθλητισμού προς τους εκπροσώπους των αθλητών στα ΔΣ των Ομοσπονδιών:

«Το ζήτημα των παροχών από την Πολιτεία στους διακρινόμενους αθλητές εύλογα απασχολεί για πολλά χρόνια όλη την αθλητική οικογένεια. Η νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 34 του ν. 2725/1999, που προβλέπει το εν λόγω ζήτημα, κατά γενική ομολογία κρίνεται πλέον ότι χρήζει επεξεργασίας και βελτιώσεων, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής.

Βρισκόμαστε εν μέσω της μεγάλης αθλητικής μεταρρύθμισης, η οποία εξελίσσεται με συνέπεια και με τη συμβολή όλης της αθλητικής οικογένειας από το 2019. Οι παροχές προς τους διακρινόμενους αθλητές δεν είναι δυνατόν να μην αποτελέσουν τομέα διαβούλευσης για τον εκσυγχρονισμό τους.

Όπως προανήγγειλα και το καλοκαίρι, αυτό το χρονικό διάστημα είναι το πλέον κατάλληλο ώστε να ξεκινήσει με ορθές βάσεις μια ανοιχτή συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο καίριο ζήτημα, με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων και με απώτερο σκοπό να επεξεργαστούμε και να συνδιαμορφώσουμε ένα σύγχρονο, εξορθολογισμένο πλαίσιο στήριξης και παροχών προς τους διακρινόμενους αθλητές όλων των αθλημάτων.

Τα καταλληλότερα πρόσωπα, από τα οποία πρέπει να ξεκινήσει το μεγάλο αυτό εγχείρημα, είστε πρωτίστως εσείς οι ίδιοι, καθώς αναδειχθήκατε θεσμικά από τους συναδέλφους σας, προκειμένου να τους εκπροσωπήσετε στα Δ.Σ. των Ομοσπονδιών των αθλημάτων που υπηρετείτε.

Για τον λόγο αυτό, σας καλούμε την προσεχή εβδομάδα, σε ημέρα και ώρα, που θα σας γνωστοποιηθεί εγκαίρως, να μετέχετε μέσω τηλεδιάσκεψης στην πρώτη συζήτηση που θα διεξαχθεί με αντικείμενο τις παροχές προς τους διακρινόμενους αθλητές και να καταθέσετε τις απόψεις σας σχετικά με το υφιστάμενο πλαίσιο, αλλά και τις προτάσεις σας για τη βελτίωσή του.

Στην προσπάθεια αυτή χρειαζόμαστε τη συνεισφορά όλων των δυνάμεων. Με διαφάνεια, ανοιχτό διάλογο, δουλειά και πάνω από όλα δικαιοσύνη, είμαι βέβαιος ότι ενωμένοι θα επιτύχουμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα, προς όφελος όλης της αθλητικής οικογένειας».

Trikalanews
Author: Trikalanews

Share:
Ανατροπές στα Επιδόματα: Ποιοι Κερδίζουν και Ποιοι Χάνουν

Ανατροπές στα Επιδόματα: Ποιοι Κερδίζουν και Ποιοι Χάνουν

Νέα κριτήρια χορήγησης και αλλαγές σε επίδομα ανεργίας, παιδιού, ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και στέγασης …
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για συνταξιούχους του eΕΦΚΑ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για συνταξιούχους του eΕΦΚΑ

Επιδοτούμενες διακοπές για συνταξιούχους του πρώην ΟΑΕΕ – Αιτήσεις από 15 Ιουλίου 2024 …
Καύσωνας προκαλεί στρέβλωση σιδηροδρομικής γραμμής στην Πάτρα

Καύσωνας προκαλεί στρέβλωση σιδηροδρομικής γραμμής στην Πάτρα

Διακοπή δρομολογίων του προαστιακού σιδηροδρόμου μεταξύ Πάτρας – Ρίου λόγω υψηλών θερμοκρασιών …
Έφυγε από τη ζωή η Ελευθερία Μπαταβάνη

Έφυγε από τη ζωή η Ελευθερία Μπαταβάνη

Κηδεύουμε την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά, αδελφή και θεία, Ελευθερία Χαρ. Μπαταβάνη, σε ηλικία 78 ετών …