Δόμνα Μιχαηλίδου:«Επίδομα γέννησης και άλλες διατάξεις»

Σημεία της ομιλίας της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου επί του Σχεδίου Νόμου «Επίδομα γέννησης και άλλες διατάξεις»

Για το επίδομα γέννησης:

Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι ο δείκτης γεννήσεων στη χώρα βρίσκεται σταθερά τα τελευταία έτη σε επίπεδα κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η τάση αυτή δεν καταγράφεται προφανώς, μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εδώ και δεκαετίες.Ωστόσο, στη χώρα μας εμφανίζεται ενισχυμένη τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης και της δυσκολίας εξασφάλισης των αναγκαίων συνθηκών για την απόκτηση και την ανατροφή παιδιών.  Για το λόγο αυτό,η καθιέρωση επιδόματος γέννησης αποτελεί αναγκαιότητα, ακολουθώντας την πρακτική του Βελγίου, του Λουξεμβούργου,  της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το επίδομα  -το οποίο θα είναι ακατάσχετο- θα έχει οριζόντιο και σχεδόν καθολικό χαρακτήρα. Για το λόγο αυτό, τίθεται υπό δύο αυτονόητες προϋποθέσεις: α) τουεισοδήματος κάτω από ένα όριο και β) της μόνιμης και νόμιμης διαμονής στη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΟΕ, το εισοδηματικό «ταβάνι» που προβλέπεται αφορά το πλέον εύπορο τμήμα του πληθυσμού της χώρας, καθώς αποκλείεται μόλις το 1% των υπόχρεων για φορολογική δήλωση.

Το επίδομα γέννησης θα είναι και το πρώτο επίδομα που θα χορηγείται αυτοματοποιημένα, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του Υπουργείου μας με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Για τη σύνδεση των επιδομάτων με την επαρκή φοίτηση:

Όσον αφορά τα επιδόματα παιδιού, στέγασης καθώς και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η χορήγησή τους προϋποθέτει την απόδειξη της επαρκούς φοίτησης του παιδιού στο σχολείο. Η εκπαίδευση είναι το πιο σημαντικό εφόδιο για κάθε πολίτη, βασική προϋπόθεση για κοινωνική κινητικότητα και άνοδο του βιοτικού επιπέδου. Αποτελεί, συνεπώς, αυτονόητη πρόνοια του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το να διασφαλίσει ότι όσοι είναι δικαιούχοι αυτής της επιδοματικής ενίσχυσης εκπληρώνουν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της γονικής μέριμνας και παρέχουν στα τέκνα τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους και να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια για το μέλλον. Η σύνδεση αυτή άλλωστε επιδοκιμάστηκε από πολλούς φορείς που συμμετείχαν στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή και επιδοκιμάστηκε και από τη βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού.

Για τη σταθερή ημερομηνία καταβολής των επιδομάτων:

Με το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι στο εξής η καταβολή των επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ θα πραγματοποιείται, την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Και αυτό κυρίως για να διευκολύνεται ο οικονομικός προγραμματισμός των δικαιούχων αλλά και για να πάψει να αποτελεί η ημερομηνία καταβολής των επιδομάτων αντικείμενο μικροπολιτικής επικοινωνιακής εκμετάλλευσης.

 ©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή