Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Εκδηλώσεις τιμής για την 77η  επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου

Σε αγωνιστικό κλίμα τιμήθηκε η 77η επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου από την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ) και το ΚΚΕ.

Σε αγωνιστικό κλίμα Χιλιάδες κόσμου αγωνιστές, φίλοι και απόγονοι της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ καθώς και πολλοί νεολαίοι τίμησαν την 77η επέτειο από την ανατίναξη του Γοργοπόταμου, συμμετέχοντας στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το πρωί του Σαββάτου η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ) και το ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, εκ μέρους του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ χαιρέτησε ο πρόεδρος Γιώργος Κατημερτζής,  εκ μέρους της ΚΝΕ η Δήμητρα Τούντα. Και απήγγειλε το ποίημα για το Γοργοπόταμο ο αντιστασιακός Βασίλης Φητσιλής,Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη.

Η χορωδία του παραρτήματοςΛάρισας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ τραγούδησε αντάρτικα τραγούδια,  στο τέλος της εκδήλωσης έγινε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των ΚΚΕ, ΚΝΕ, ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, και άλλες αντιστασιακές οργανώσεις

Αποσπάσματα της ομιλίας του Γ. Λαμπρούλη

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου πριν από 77 χρόνια υπήρξε μία από τις κορυφαίες πράξεις του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του λαού μας κατά της τριπλής κατοχής Ιταλών – Γερμανών – Βουλγάρων. Αυτή η λαϊκή επαναστατική πράξη αληθινού ηρωισμού από τις αντάρτικες ομάδες του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον πρωτοκαπετάνιο Άρη Βελουχιώτη πέρασε στην ιστορία ως σύμβολο του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης, που όχι μόνο έδωσε ώθηση στο φούντωμα του αντάρτικου, αλλά κυρίως φούντωσε στο νου και την καρδιά του αδούλωτου λαού μας, πως κανείς εχθρός δεν είναι ανίκητος».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του και αναφερόμενος στην αστική τάξη της χώρας, επισήμανε «Αυτό που ιστορικά επιδιώκουν είναι η ακύρωση ή η υποβάθμιση του ρόλου του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και παραπέρα του ΚΚΕ, που ήταν ο “αιμοδότης” και ο “νους” της λαϊκής αντίστασης, προκειμένου να χρησιμοποιείται μια κορυφαία στιγμή της λαϊκοεπαναστατικής πάλης ως δημιούργημα των αστών. Κυρίως όμως στοχεύουν στο σήμερα, στην παραίτηση από τους αγώνες, την ταξική πάλη ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου, την εναντίωση στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, μια πάλη που μόνο το ΚΚΕ έχει στις σημαίες του. Ο Γοργοπόταμος όμως δεν χωρά, δεν μπορεί να χωρέσει στα αστικά “καλούπια” της ιστορίας, διότι έδειξε τη δύναμη της λαϊκής πάλης, την ώρα που οι αστοί και οι σύμμαχοί τους καλούσαν τον λαό σε αδράνεια απέναντι στους κατακτητές.

Οι αστοί κρύβουν ότι όταν αναφερόμαστε στην Εθνική Αντίσταση, εννοούμε: Τις οργανώσεις του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΝ, της ΟΠΛΑ, της Εθνικής Αλληλεγγύης. Οργανώσεις που με οργανωτή, καθοδηγητή, ψυχή και ραχοκοκαλιά το ηρωικό ΚΚΕ που, φέτος, κλείνει 101 χρόνια αγώνων και θυσιών για το καλό της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού, συγκέντρωσαν την τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού και πολέμησαν τους φασίστες κατακτητές γράφοντας ηρωικές σελίδες δόξας και τιμής. Κρύβουν ό,τι τα μεγάλα αστικά κόμματα εγκατέλειψαν το λαό φεύγοντας στο Κάιρο, ή συνεργάστηκαν με τους κατακτητές κατά του ΕΑΜικού κινήματος, οργανώνοντας τους Ταγματασφαλίτες, Χίτες, Μαγγανάδες, τους Μιχαλαγάδες και τους ΠΑΟτζήδες που πολέμησαν το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. Αυτά τα αστικά κόμματα είναι τα ίδια που έδεναν και δένουν την χώρα στο άρμα του ιμπεριαλιστικού ΝΑΤΟ και της ΕΕ, υπογράφοντας μνημόνια και συμφωνίες που εξυπηρετούν τα συμφέροντα και την κερδοφορία των μονοπωλίων. Αυτές οι συμφωνίες περιορίζουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία και Παιδεία. Κορυφαία αντιλαϊκή συμφωνία, η επέκταση των βάσεων του ιμπεριαλιστικού ΝΑΤΟ στην χώρα μας.

Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Το ΚΚΕ είναι περήφανο για τη στρατιά ηρώων που διαπαιδαγώγησε, τους χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες που έδωσαν και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών τους για να πάρει σάρκα και οστά η εποποιία του ΔΣΕ, ο οποίος μπορεί να ηττήθηκε στρατιωτικά, όμως παρά τις θηριωδίες, τη μισαλλοδοξία και το αντικομμουνιστικό μένος του μετεμφυλιακού αστικού κράτους δεν κατορθώθηκε να σβηστεί το μεγαλείο της πάλης του, η ηθική και πολιτική ανωτερότητα και υπεροχή του.

Οι χιλιάδες αλύγιστοι της ταξικής πάλης απέδειξαν πως η κοινωνική πρόοδος δεν μπορεί να ανακοπεί, να ανασταλεί, παρά τα πισωγυρίσματα και τις προσωρινές ήττες. Η κοινωνική πρόοδος δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στο σκουριασμένο περίβλημα της εκμετάλλευσης, της αδικίας, της καταστολής. Η στάση τους αυτή αποτελεί προσφορά πρώτου μεγέθους στην πάλη για καλύτερη κοινωνία, στην πάλη για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος είναι δύσβατος, όπως και ότι τα πιο δύσκολα βρίσκονται μπροστά. Αλλά έχουμε βαθιά πίστη στην εργατική τάξη, στις ριζοσπαστικές, λαϊκές δυνάμεις. Είμαστε σίγουροι ότι ο λαός μας, η νέα γενιά θα βρει στέρεα πατήματα στο δρόμο που έχουν ανοίξει οι ηρωικοί αγώνες, τα 100 και πλέον χρόνια ζωής και πρωτοπόρας δράσης, οι ανατρεπτικές και ριζοσπαστικές ιδέες του ΚΚΕ, και θα γράψει νέες σελίδες στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση.

Γιατί κανένας αγώνας του εργατικού – λαϊκού κινήματος και των κομμουνιστών δεν πήγε χαμένος και καμία θυσία δεν είναι μάταιη. Αυτό διδάσκει η ιστορία των λαών και του επαναστατικού κινήματος.

  • ΖΗΤΩ Ο ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ!
  • ΖΗΤΩ Η ΕΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ!
  • ΖΗΤΩ Ο ΗΡΩΙΚΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!.
  • ΖΗΤΩ ΤΟ ΚΚΕ

Ψήφισμα

Οι  συγκεντρωμένοι  τιμώντας την 77η Επέτειο της Ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου ενέκριναν  ψήφισμα όπου μεταξύ άλλων καταλήγει:  Την ίδια ώρα  που τα ιμπεριαλιστικά κέντρα  προσποιούν να ξαναγράψουν την ιστορία του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου κατά πως τους βολεύει, που επιχειρούν να εξισώσουν τον σοσιαλισμό -κομμουνισμό με το φασιστικό τέρας, να εξισώσουν τον Στάλιν που τσάκισε τους ναζί, με τον εγκληματία Χίτλερ!!! Από τον ιστορικό αυτό χώρο, μπροστά στη Γέφυρα του Γοργοπόταμου, όλοι εμείς δηλώνουμε την απόφασή μας:

  • Να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές. Συμμετέχουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις του ταξικού εργατικού και συνταξιουχικού κινήματος.
  • Ενισχύουμε με τη δράση μας το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα. Παλεύουμε για να καταργηθεί η απαράδεκτη Συμφωνία για τις βάσεις και να κλείσουν.
  • Απαιτούμε να φύγει η χώρα μας από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και ΗΠΑ -ΝΑΤΟ. Καμιά συμμετοχή στους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
  • Κανένας στρατιώτης έξω από τα σύνορα, να κλείσουν όλες οι βάσεις. Να φύγει το ΝΑΤΟ από τη Μεσόγειο.
  • Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών.
  • Απαιτούμε να διδάσκεται η πραγματική ιστορία της ΕΑΜικής Αντίστασης στη νεολαία μας και τα στρατευμένα νιάτα.
  • Απαιτούμε να αποκατασταθεί και αναδειχθεί το παράνομο Τυπογραφείο του ΕΑΜ στην Καλλιθέα και να γίνει Μουσείο του ΕΑΜικού Τύπου.
  • Να στηθεί αντάξιο Μνημείο με τις προτομές του Αρη Βελουχιώτη και Στέφανου Σαράφη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης μπροστά στο Δημαρχείο Αθήνας.

 

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή