Έκθεση φωτογραφίας στο 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων

Πιστό στην παράδοση που έχει το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων, για 3η συνεχή χρονιά, μετατρέπεται σε γκαλερί τέχνης, φιλοξενώντας στον κεντρικό διάδρομο του σχολείου την έκθεση φωτογραφίας του καθηγητή Πληροφορικής και διευθυντή του Εργαστηριακού Κέντρου κ. Χρήστου Ευσταθίου, με τίτλο “Κλεμμένες Ματιές”.

Τα προηγούμενα χρόνια στον ίδιο χώρο είχαν  φιλοξενηθεί οι εκθέσεις φωτογραφίας του καθηγητή Ηλεκτρολογίας του σχολείου κ.Γεωργίου Κώτση με τίτλο «ΣΤΑΓΟΝΕΣ» και του καθηγητή Μηχανολογίας κ. Γιάννη Γιαννούλα με τίτλο «ΟΡΕΙΝΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ», δίνοντας χώρο έκφρασης και παρουσίασης της δουλειάς των εκπαιδευτικών, αλλά παράλληλα και ερεθίσματα στους μαθητές για την ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή τους σε διάφορα πολιτιστικά προγράμματα που διοργανώνονται στο 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων.

Ο καθηγητής κ. Χρήστος Ευσταθίου σε αυτή την έκθεση φωτογραφίας «κλέβει» εικόνες ομορφιάς,μέσα από ποικίλα θέματα που αποτύπωσεο φακός της φωτογραφικής του μηχανής και μας τα χαρίζει μέσα από τις υπέροχες φωτογραφίες του. Φωτογραφίες,που έχουν σε πρώτο πλάνο τον άνθρωπο, μικρό παιδί ή γέρο, να εργάζεται ή να παίζει, με παραδοσιακές στολές ή μάσκες καρναβαλιού,να περιμένει το μετρό ή την ανατολή του ήλιου σε κάποιο βουνό. Και οι μουσικοί, σε πολλές από τις φωτογραφίες του παρόντες, μας δίνουν την αίσθηση ότι δεν υπάρχει μόνο η εικόνα, αλλά και ο ήχος, η αόρατη μουσική που τη συνοδεύει, θέλοντας να της δώσει ζωή και να ξυπνήσει όλες εκείνες τις μνήμες των  ταξιδιών, από τις οποίες ο φωτογράφος, ρίχνοντας μια «κλεφτή ματιά» μέσα στον φακό του, κράτησε μία για να μας την χαρίσει σε αυτή την έκθεση.

Το παρακάτω όμως κείμενο, που συνοδεύει την έκθεση του κ. Ευσταθίου και έγραψε ο ίδιος, αποτυπώνει αυτές τις μοναδικές στιγμές που χαρίζει η ενασχόληση με την φωτογραφία:

«Για κάθε φωτογράφο υπάρχουν κάποιες στιγμές μοναδικές, όταν στην αναζήτηση θέματος κάτι ξυπνάει μέσα του, το μάτι λειτουργεί σαν κάμερα, το κάδρο δημιουργείται στο μυαλό. Σηκώνει την κάμερα, το κλείστρο πέφτει, αυτό ήταν! Μαγική στιγμή, έμπνευση αν θέλετε, που μετουσιώνεται σε δημιουργία.

Οι νότες που ταξιδεύουν στα νερά του Δούναβη και η ρέμβη του συνταξιούχου στην όχθη καναλιού του Τρεβίζο, η λάμψη της φωτιάς στα πρόσωπα των κατασκηνωτών στη Βάλια Κάλντα. Το αγόρι που τρέχει ξυπόλυτο στην άμμο παρατείνοντας τα χρώματα του δειλινού.

Η κίνηση του χεριού ενός ζωγράφου στην Πιάτσα Ναβόνα. Το πανηγύρι στα μάτια γυναίκας του Πεντάλοφου, του ήλιου η ανάσα στο ξανθό κεφάλι ενός κοριτσιού στο Σαν Μαρίνο, ο γονδολιέρης μετέωρος στο Μεγάλο Κανάλι, το πέταγμα των περιστεριών στην πλατεία του Αγίου Μάρκου και η λάμψη του καρναβαλιού της Βενετίας.

Άσπρα, διάφανα πέπλα νυφικά ανεμίζουν στην Κόκκινη Πλατεία. Ο έρωτας στο βλέμμα των νεόνυμφων. Η προσμονή στη στάση του μετρό της Λισαβόνας, σταγόνες νερού κυλούν στα τζάμια και χάνονται.

Σπαράγματα του χρόνου, άπιαστο όνειρο, ο καπνός του τσιγάρου που διαλύεται στο πρωινό φως της Βαρκελώνης. Από τη Μαδρίτη ως τη Μόσχα και από το Ταλίν μέχρι την Αθήνα. Χώρος και χρόνος χορεύουν σφιχταγκαλιασμένοι στον ήχο του ακορντεόν.

Μπορεί μια κάμερα να αποδώσει το μεγαλείο της ζωής;»

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 31Μαϊου 2020 και τα σχολεία ή όσοι επιθυμούν να την δουν μπορούν να επικοινωνήσουν με το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων στο τηλέφωνο 24310 28977 για να κλείσουν ραντεβού.

admins
Author: admins

Share:
Δεν βρέθηκαν άρθρα.