Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΕΟΦ: Αυτά είναι τα 235 φάρμακα σε έλλειψη

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται σκευάσματα για τον σακχαρώδη διαβήτη, τις αναπνευστικές παθήσεις (εισπνεόμενα), τις θρομβώσεις, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά, αλλά και σκευάσματα παρακεταμόλης.

Ο αριθμός των 235 φαρμάκων προέκυψε, μετά την επικαιροποίηση των δύο λιστών με τα φάρμακα που βρίσκονται σε “μακροχρόνια – σημαντική έλλειψη” ή “έχουν αποσυρθεί εντελώς από την αγορά”.

Πιο συγκεκριμένα η λίστα του ΕΟΦ “Μακροχρόνιες – Σημαντικές Ελλείψεις Φαρμάκων”, περιλαμβάνει πλέον 139 σκευάσματα (έναντι των 133 προ δύο μηνών).

Τα 70 από αυτά, είναι ευρείας κατανάλωσης και απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων (φάρμακα κοινότητας), τα 11 είναι νοσοκομειακά και τα 2 είναι εμβόλια.

Στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνονται, επίσης, και 56 φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία εισάγονται στη χώρα κατ’ εξαίρεση μέσω του μηχανισμού εισαγωγής φαρμάκων του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Στον δεύτερο κατάλογο του ΕΟΦ, με τα σκευάσματα των οποίων η παραγωγή και διακίνησή τους έχει διακοπεί εντελώς, περιλαμβάνονται 96 φάρμακα (έναντι 82 στον προηγούμενο κατάλογο), εκ των οποίων τα 74 είναι φάρμακα που διακινούνται μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων (φάρμακα κοινότητας), τα 19 νοσοκομειακά και τα 3 εμβόλια.

Πώς να αντικαταστήσετε τα σκευάσματα 

Στους καταλόγους του ΕΟΦ υπάρχουν μεταξύ άλλων και πληροφορίες για τα φάρμακα υποκατάστασης, με τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν με ασφάλεια τα ελλειπτικά σκευάσματα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Τμήμα Παρακολούθησης Κατανάλωσης και Επάρκειας Προϊόντων της Διεύθυνσης Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων του ΕΟΦ, οι λίστες περιέχουν πληροφορίες για:

  • τις ημερομηνίες έναρξης και πιθανής λήξης της έλλειψης,
  • τους λόγους της έλλειψης και
  • τα εναλλακτικά σκευάσματα για αυτές τις περιπτώσεις

Οι παραπάνω λίστες επικαιροποιήθηκαν μετά από παρέμβαση στον ΕΟΦ από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), ο οποίος απέστειλε τον νέο κατάλογο με τα περίπου 100 νέα σκευάσματα που εξαφανίστηκαν πρόσφατα από τα φαρμακεία.

Τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη

Τα φάρμακα που έχουν διακοπεί

Δείτε επίσης:

Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων και στα Τρίκαλα

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή