Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Φάρμακα μόνο με συνταγή ζητούν οι γιατροί

Την υποχρεωτική συνταγογράφηση όλων των φαρμάκων από τους θεράποντες γιατρούς διεκδικούν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας πως «Κανένα φάρμακο και εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή. Κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα έχει ενδείξεις και αντενδείξεις, τις οποίες μπορεί να αξιολογήσει μόνο ο θεράπων ιατρός».

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης κάλεσε την πολιτεία να θεσπίσει την υποχρεωτική συνταγογράφηση για όλα τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά και τόνισε ότι «η αντιεπιστημονική πρακτική χορήγησης φαρμάκων  χωρίς ιατρική συνταγή που εφαρμόζεται στη χώρα μας – αντίθετα από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου – οδηγεί σε επικίνδυνη πολυφαρμακία και κατασπατάληση πόρων για το σύστημα και τον ίδιο τον ασθενή.

Παράλληλα, συμβάλλει στην έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται σταθερά στην ελληνική αγορά και δυσχεραίνει την πρόσβαση του ασθενή στα φάρμακα που έχει ανάγκη.

Οι κανόνες της ορθής ιατρικής πρακτικής και ο εξορθολογισμός του συστήματος επιτάσσουν κανένα φάρμακο και εμβόλιο να μην χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως εξάλλου γίνεται στις υπόλοιπες χώρες».

Η χορήγηση φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή είναι ένα πάγιο αίτημα του ΙΣΑ, ο οποίος καλεί τους πολίτες να ακολουθούν τις συμβουλές του θεράποντα ιατρού τους.

Στη Θεσσαλονίκη

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας, αναφερόμενος στις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται τελευταία, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η χορήγηση του φαρμάκου δεν μπορεί να είναι μία εμπορική συναλλαγή.

Είναι η ολοκλήρωση μιας ιατρικής διαδικασίας η οποία ξεκινά με τη λήψη ιστορικού, την κλινική εξέταση, τη διάγνωση και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων του ασθενούς ώστε να αρχίσει και η αποθεραπεία του».

Ο κ. Νίτσας επανέλαβε ότι «η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα υποβαθμίζει το ρόλο του γιατρού, αλλά και του φαρμακοποιού, ενώ οδηγεί σε πολυφαρμακία».

Πρόσθεσε πως «η πρόσφατη νομοθέτηση χορήγησης αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή οδήγησε σε μείωση της χρήσης τους κατά 18%  κι αυτό το στοιχείο και παράδειγμα αρκεί για να γίνει κατανοητή σε όλους η αναγκαιότητα νομοθέτησης της χορήγησης όλων των φαρμάκων μόνον ύστερα από συνταγογράφηση τους από το γιατρό». Χαρακτήρισε «αντιεπιστημονική και άκρως επικίνδυνη» την πρακτική της διάθεσης των φαρμάκων χωρίς συνταγή και σημείωσε πως «Μόνο ο γιατρός -με την επιστημονική επάρκεια που διαθέτει- είναι σε θέση να αξιολογήσει και να καθοδηγήσει τους ασθενείς».

Αναφέρθηκε επίσης, στις επισημάνσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής  στις 19 Δεκεμβρίου 2022, ότι «διεκδικούμε όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα να χορηγούνται με συνταγή όπως ακριβώς γίνεται και με τα αντιβιοτικά και σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική. Το υπουργείο οφείλει να υιοθετήσει τις προτάσεις της ιατρικής κοινότητας ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση των φαρμάκων για όσους πραγματικά τα χρειάζονται και όχι σπατάλη με πρακτικές πολυφαρμακίας και αντιεπιστημονικής χορήγησής τους».

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή