Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία» από το 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων. Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται από την Εθνική Λυρική Σκηνή και είναι προσαρμοσμένο στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, αλλά και στους κοινωνικούς προβληματισμούς και τις ανησυχίες των σημερινών εφήβων, στοχεύει στην εξοικείωση των μαθητών/τριών με την τέχνη του λυρικού θεάτρου μέσα από τη συμμετοχή τους σε μια διαδραστική παράσταση όπερας.
Επίσης το πρόγραμμα επιχειρεί μέσω συμμετοχικών δράσεων και διαθεματικών παιδαγωγικών στρατηγικών να φέρει την όπερα κοντά στη σχολική κοινότητα. Στο επίκεντρο του προγράμματος βρίσκεται η νέα παραγωγή κωμικής όπερας «Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ».
Οι μαθητές/τριές μας ανεξαρτήτως προέλευσης, γνώσεων και δεξιοτήτων, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ποικιλία δράσεων που στόχευαν στην ανάπτυξη των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων μέσω της βιωματικής μάθησης, στην ισότιμη συμμετοχή στη δημιουργική διαδικασία καθώς και στην προαγωγή της αλληλεπίδρασης και της συνεργασίας. Επιπλέον έζησαν από κοντά τη μοναδική εμπειρία του δημιουργικού παλμού της προετοιμασίας μιας παράστασης όπερας και συγκεκριμένα την « Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ» του Κορνήλιου Σελαμσή. Οι συντελεστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εκπαιδεύσαν τους μαθητές/τριες του σχολείου και μετά ανέβασαν την παράσταση με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών σε αυτήν.
Οι καθηγήτριες μουσικής του 5ου Γυμνασίου κ. Καραγκούνη και κ. Ψύρρα είχαν ήδη αναλάβει την προετοιμασία και ενημέρωση των μαθητών/τριών του 5ου Γυμνασίου για τη λόγια δυτική μουσική και συγκεκριμένα για την όπερα, μέσω των ψηφιακών εφαρμογών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και των ψηφιακών παρουσιάσεων αξιοποιώντας τον οδηγό του προγράμματος που είχε στείλει η Λυρική Σκηνή. Έτσι οι μαθητές/τριές μας έμαθαν για γνωστές όπερες, τις υποθέσεις αυτών, άριες, γνωστούς συνθέτες, γνωστούς τραγουδιστές και γνωστές τραγουδίστριες. Ήταν έτοιμοι να δεχθούν τους συντελεστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Την Πέμπτη 30 Μαρτίου επιτελείο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Μαέστροι, μονωδοί, υψίφωνοι, μουσικοί) έφθασε στα Τρίκαλα και οι μαθητές/τριες του 5ου Γυμνασίου τους υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό καθώς είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συνομιλήσουν με τους μαέστρους της παραγωγής, τους μονωδούς και τους μουσικούς. Παράλληλα έλαβαν μέρος σε βιωματικά καλλιτεχνικά εργαστήρια μουσικής, μουσικοκινητικής και ψηφιακής εικαστικής έκφρασης. Στη συνέχεια, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του προγράμματος, συνδημιούργησαν πρωτότυπο ηχητικό, μουσικό και εικαστικό υλικό, που εντάχθηκε στη ροή της παράστασης.
Τη δεύτερη μέρα, Παρασκευή 31 Μαρτίου, οι μαθητές και μαθήτριες της Β΄ και Γ΄ τάξης του σχολείου σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα παρακολούθησαν και συμμετείχαν στην οπερέτα «Η Ωραία Ελένη του Ζακ Όφενμπαχ». Η δημιουργική επαφή και η διάδραση που είχαν με την όπερα οι μαθητές/τριες του 5ου Γυμνασίου αποτυπώθηκε με ενθουσιασμό στο λεύκωμα που δημιουργήθηκε στο σχολείο.
Το 5ο Γυμνάσιο ευχαριστεί θερμά όλους τους συντελεστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής οι οποίοι ταξίδεψαν από την Αθήνα και έδωσαν αυτήν την μοναδική ευκαιρία στα παιδιά μας να έρθουν σε επαφή με την τέχνη της όπερας και να ανασκευάσουν τη στάση τους απέναντι σε αυτό το υψηλής ποιότητας καλλιτεχνικό είδος. Ευχαριστούμε το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων το οποίο μας παραχώρησε την αίθουσα εκδηλώσεων και μας βοήθησε να πραγματοποιήσουμε αυτήν την παράσταση.
Επίσης ευχαριστούμε τις καθηγήτριες μουσικής κ. Καραγκούνη και κ. Ψύρρα, οι οποίες ανέλαβαν να υλοποιήσουν αυτό το πρόγραμμα που οργάνωσε το 5ο Γυμνάσιο σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή καθώς και τον εικαστικό του σχολείου μας κ. Παρδάλη, ο οποίος βοήθησε τα παιδιά να δημιουργήσουν ψηφιακά τα σκηνικά της παράστασης. Τέλος ευχαριστούμε όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, οι οποίοι συνόδεψαν τα παιδιά μας σ’ αυτήν την παράσταση.
Εν κατακλείδι, συγχαίρουμε τους μαθητές/τριές μας για το πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας που έδειξαν και συμμετείχαν ενεργά στην εξέλιξη της υπόθεσης της όπερας και συνέβαλαν ουσιαστικά στην επιτυχία της παράστασης.