Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες

Του Γιώργου Μισιάκα

Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, από την αρχή της πανδημίας, η λεγόμενη «ατομική ευθύνη» αποτέλεσε το βασικό μοτίβο της κυβερνητικής πολιτικής.

Πίσω από την «ατομική ευθύνη» η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησε να κρύψει την διάλυση του δημοσίου συστήματος υγείας, αλλά και μία σειρά εγκληματικές της αποφάσεις, όπως τα καταστροφικά «άνοιξε – κλείσε» με το διαρκές «λοκντάουν – ακορντεόν», που άφησαν την κοινωνία εντελώς απροστάτευτη.

Με την στοχευμένη επίθεση στους «ανεύθυνους πολίτες», που δεν εφαρμόζουν πιστά τις συμβουλές των «ειδικών», επιδίωξαν και συνεχίζουν να επιδιώκουν την αυταρχική επιβολή τους επί της κοινωνίας, με πρόσχημα την πανδημία.

Τώρα, έρχεται να προστεθεί άλλη μια σελίδα στην κυβερνητική αποποίηση ευθυνών. Τα self-test θα αποτελέσουν, μας λένε, το διαβατήριο για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων.

Προσοχή: όχι ο έλεγχος και ο περιορισμός της πανδημίας, όχι η οικοδόμηση ανοσίας, αλλά η αυτοδιάγνωση και πάλι η «ατομική ευθύνη». Τα self-test μετατρέπονται σε βασικό εργαλείο της κρατικής νεοδημοκρατικής διαχείρισης της πανδημίας. Κάπως έτσι, ο στόχος της επιδημιολογικής επιτήρησης θυσιάζεται και αντικαθίσταται από την self-test ψευδαίσθηση ελέγχου.

Μαζί θυσιάζεται και η προοπτική άρσης του «λοκντάουν» και της επαναλειτουργίας τομέων της κοινωνικής δραστηριότητας. Ενώ έχουμε τις ΜΕΘ γεμάτες και αρκετές δεκάδες θανάτους σε καθημερινή βάση, που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, έχουμε τα παράλογα μέτρα αποκλεισμού των πολιτών από τον δημόσιο χώρο να διατηρούνται.

Όπως όλα δείχνουν, θα περάσουμε άλλη μία Λαμπρή σε καραντίνα, με το «τυρί στην φάκα» να είναι η… υπόσχεση «για ένα κανονικό καλοκαίρι», ενώ η χυδαία και πρόστυχη έκφραση του Μητσοτάκη και των διαφόρων «παπαγάλων» του, «οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες», θα συνεχίζει να ρυπαίνει ακόμη περισσότερο την ήδη τοξική ατμόσφαιρα.

 

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή