Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΚΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

πρωτ. Αθανασίου Τύμπα, θεολόγου – μουσικού

            Δόξα τω Θεώ άρχισε και η φετινή σχολική χρονιά. Οι μικροί μαθητές μετά την ξεκούραση του καλοκαιριού καλούνται να πάνε στα σχολειά τους με νέα όρεξη. Φέτος θα ταλαιπωρηθούν όπως φαίνεται όλη την σχολική χρονιά με τις μάσκες. Ας ευχηθούμε ο Θεός να φωτίσει τους επιστήμονες να βρουν το συντομότερο κάποιο φάρμακο ή ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. Ως τότε ας κάνουμε όλη λίγο υπομονή, μαθητές και δάσκαλοι. Ας σκεφτούμε τα μικρά παιδιά που έχουν μεσογειακή αναιμία, λευχαιμία ή άλλες παθήσεις και τους επιβάλλουν οι γιατροί τους, αυτά και τους γονείς τους, να ζουν χρόνια ολόκληρα με την ιατρική μάσκα.

            Ας σκεφτούμε για να έχουμε υπομονή και να μην γκρινιάζουμε τους χειρουργούς, τους νοσοκόμους στις εντατικές, τους εργαζόμενους σε τυροκομεία ή άλλα εργοστάσια που μια ζωή μέχρι να βγουν στην σύνταξη θα φορούν μάσκες. Όταν επισκέφτηκα κάποτε τον γέροντα Κύριλλο στο νοσοκομείο, τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής λόγω διάφορων παθήσεων τα πέρασε μέσα στα νοσοκομεία, των ρώτησα, «πως αντέχετε γέροντα τόσο μεγάλα διαστήματα μέσα σε νοσοκομεία;» μου απάντησε: «Αθανάσιε, όταν πέσεις στα χέρια των γιατρών πρέπει να τους κάνεις απόλυτη υπακοή, ότι μου λένε πρέπει να το κάνω για το καλό της υγείας μου».

            Δώρο του Θεού στον άνθρωπο είναι η ιατρική επιστήμη και δόξα τω Θεώ με τα διάφορα φάρμακά της οι άνθρωποι σήμερα πεθαίνουν μετά τα ογδόντα τους χρόνια. Δυστυχώς σήμερα γεμίσαμε «αλάθητους πάπες». Γονείς που δεν είναι ιατροί, δικηγόροι, έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ζηλωτές χριστιανοί ακόμη και ιερείς λένε την γνώμη τους για την μάσκα. Είμαι πνευματικός και αν κάποιος με ρωτήσει για την μάσκα ή κάποιο άλλο ιατρικό του πρόβλημα οφείλω να τον στείλω στον Παθολόγο του διότι εγώ είμαι ιατρός των ψυχών και όχι των σωμάτων.

            Ποτέ μέσα στον Βυζαντινό Πολιτισμό και στην καθ’ ημάς ανατολή η Ορθοδοξία δεν ήρθε σε σύγκρουση με την επιστήμη.

            Να ευχηθούμε όμως καλή πρόοδο και στους μεγάλους, διότι τον Σεπτέμβριο αρχίζει και το Πνευματικό Σχολείο των εορτών της Εκκλησίας μας. Πρώτο μάθημα είναι η εορτή της γεννήσεως της Παναγίας μας με την οποία αρχίζει όλο το σχέδιο του Θεού για την σωτηρία του ανθρώπου από τον θάνατο, τον διάβολο και την αμαρτία. «Η γέννησή σου Θεοτόκε έφερε το μήνυμα της χαράς σε όλη την οικουμένη, έλυσε την κατάρα και έφερε την ευλογία, διότι κατάργησε τον θάνατο και μας χάρισε την αιώνια ζωή».

            Δεύτερο μάθημα που οφείλουμε να μελετήσουμε και να εμβαθύνουμε είναι ή εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Γίνεται να κερδίσουμε τον παράδεισο χωρίς να περάσουμε από τον Γολγοθά; ξέρει ο καθένας μας ποιόν σταυρό σηκώνει ή τον πέταξε μακρυά του; Ο σταυρός που σηκώνουμε είναι επιλογή μας ή επιλογή της Θείας Πρόνοιας για την σωτηρία μας; Είναι λίγο δύσκολα τα μαθήματα της Εκκλησίας μας, γι’ αυτό επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, για να ωριμάζουμε συνεχώς πνευματικά και  να ανεβαίνουμε την σκάλα των αρετών.

            Και μέσα στις Εκκλησιές μας ας τηρούμε τις οδηγίες της Ιεράς Συνόδου, ας φορούμε όταν είμαστε πολλοί μάσκες, ας μην κάνει ο καθένας ό,τι του κατεβαίνει, είναι εγωισμός. Ας μην κρίνουμε με την στάση μας τους πιο αδύναμους στην πίστη αδελφούς μας. Δίπλα μας μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν περάσει κάποια σοβαρή ασθένεια γι’ αυτό οφείλουμε να φορούμε την μάσκα μας από σεβασμό σ’ αυτούς. Ας προσευχηθεί ο καθένας μας μέσα στο ναό όπως ο Τελώνης του ευαγγελίου ο οποίος δεν κοίταζε αριστερά και δεξιά του αλλά μόνον με ταπείνωση μέσα στην ψυχή του.

            Ένας σεβαστός γέροντας μου είπε ότι συχνά οι χριστιανοί λόγω της υπερηφανείας τους ξεχνούν τον δεύτερο πειρασμό του Κυρίου μας. Ο διάβολος αφού τον έβαλε να σταθεί στην άκρη της στέγης του ναού του Σολομώντα του είπε: «εάν είσαι Υιός του Θεού πέσε κάτω και ο Θεός θα διατάξει τους αγγέλους να σε σηκώσουν στα χέρια τους», αλλά ο Κύριος απάντησε: «δεν πρέπει να πειράξεις Κύριον τον Θεό σου». Εγωισμός και υπερηφάνεια είναι όταν δεν ακούμε τις συμβουλές της ιατρικής, που είναι δώρο του Θεού, και έτσι πολλοί θα πέσουν στον «γκρεμό» του κορονωιού ή κάποιας άλλης θανατηφόρας αρρώστιας.

            Ας ευχηθούμε σε όλους μας θεάρεστη και καρποφόρα Εκκλησιαστική και εκπαιδευτική χρονιά με υγεία ψυχής και σώματος.

([email protected]).

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή