Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Καρδίτσα: Τιμάται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας

Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Εορτάζεται σε όλο τον κόσμο με εκδηλώσεις και δρώμενα, που αφορούν την προβολή του έργου των μουσείων, τη συμμετοχή του κοινού σε αυτά και γενικότερα την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε τόπου. Τo θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής».

Τα μουσεία αναδεικνύοντας την πολιτιστική και την φυσική κληρονομιά, καθώς και τη σύγχρονη δημιουργία, συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ως αξιόπιστοι θεσμοί, με ιδιαίτερο κύρος στο σύνολο της κοινωνίας, έχουν τη δυνατότητα να προωθούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου υποστηρίζοντας δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας μετά από τρία χρόνια απουσίας λόγω της βεβαρημένης υγειονομικής κατάστασης από την πανδημία Covid επιστρέφει φέτος στον καθιερωμένο εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Το πρόγραμμα εμπνευσμένο από το κεντρικό θέμα του εορτασμού, περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δράσεις και ομιλίες, που επικεντρώνονται αφενός στην παγκόσμια υγεία και ποιότητα ζωής και αφετέρου στη δράση για την κλιματική αλλαγή, όπως περιλαμβάνονται στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 18 Μαΐου στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας είναι οι ακόλουθες:

10:00 με 13:00: «Ο κόσμος μας και οι πλημμύρες: Ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στη φύση». Εκπαιδευτική δράση για παιδιά σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου. Κεντρικό θέμα της δράσης είναι η κλιματική κρίση και το φαινόμενο της πλημμύρας με αφορμή την πλημμύρα Ιανός, που έπληξε την περιοχή μας. Αναλυτικότερα, η δράση θα περιλαμβάνει:

α) Παρουσίαση με θεωρητική εισαγωγή στην κλιματική κρίση – Το φαινόμενο της πλημμύρας,

β) «Από τις εικαστικές τέχνες… στις επιπτώσεις των πλημμυρών» – Προβολή ψηφιακής έκθεσης με θέμα: «Συνομιλώντας Με Εικαστικά Έργα Τέχνης… Για τις Πλημμύρες» και ομαδική δραστηριότητα με φύλλα εργασίας,

γ) «Πλημμυρίζω … Τέχνη» – Παιχνίδι με κάρτες για γνωριμία των παιδιών με εικαστικά έργα τέχνης με θέμα την πλημμύρα και

δ) Προβολή βίντεο «Πλημμύρες: Πώς να παραμείνω ασφαλής;» και ανατροφοδότηση.

19:00: Εσπερίδα σε συνεργασία με την Οικόσφαιρα Καρδίτσας. Θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και προβολές οπτικοακουστικού υλικού, που αφορούν δύο θεματικούς άξονες: 1) “Διατροφή – Δίαιτα –Υγεία από μια Άλλη Οπτική Γωνία” και 2) “Ανάχωμα – Γαβράς. Το ποτάμι που ενώνει”. Το πρώτο θέμα θα παρουσιάσει ο Σωκράτης Βασιλάκος, πρόεδρος της ΟικόΣφαιρας, γεωπόνος και τελειόφοιτος του τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφής πρ. ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Στη δεύτερη ενότητα, που αναφέρεται στην ανόρθωση, τον εξωραϊσμό και την ανάδειξη της παραποτάμιας περιοχής Γαβρά, από τη Παπαράτζα μέχρι τη γέφυρα Καράμπαλη θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι ακόλουθες ομιλίες:

1) «Ποταμός Γαβράς: Προτάσεις Ανάπλασης και Ανάδειξης Παραποτάμιας Περιοχής στις Παρυφές της Πόλης, ως Πόλος Τουρισμού, Αναψυχής και Αθλητικών Δραστηριοτήτων» Κώστας Μιχαλάκης, αρχιτέκτονας,

2) «Τα ποτάμια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη με μια ματιά» Αντώνης Ντάνης, προϊστάμενος ΚΕΠΕΑ Μουζακίου,

3) «Αφήγηση της ιστορίας του ποταμού Γαβρά και της ιδέας για την αξιοποίηση της παρόχθιας περιοχής του. Η στάση των αρμόδιων φορέων και αρχών της πόλης. Αναφορά σε διαμόρφωση τεχνητής λίμνης στην γέφυρα Καράμπαλη. Η περίπτωση της λίμνης Γκιτζή μέσα από προβολή βίντεο και φωτογραφιών» Σωκράτης Βασιλάκος, Γεωπόνος.

Των ομιλιών θα προηγηθεί προβολή πανοραμικού βίντεο και φωτογραφιών του ποταμού από την Παπαράτζα μέχρι την ιστορική γέφυρα Καράμπαλη. Στην Εσπερίδα καλούνται να παρευρεθούν φορείς και πολίτες, με σκοπό την ενημέρωσή τους, ώστε να συμβάλουν και να συνεισφέρουν στην προσπάθεια, που από χρόνια ξεκίνησε και η ΟικόΣφαιρα την προωθεί, την αναδεικνύει και την κρατάει στην επικαιρότητα.

Η προσπάθεια αυτή πρέπει κάποια στιγμή να γίνει κτήμα των αυτοδιοικητικών παραγόντων, φορέων και πολιτών του τόπου μας, ώστε το ποτάμι Γαβράς, που ρέει αναξιοποίητο στις παρυφές της πόλης μας με τις κατάλληλες επεμβάσεις να μετατραπεί σε πόλο έλξης για τουρίστες, πεζούς, ποδηλάτες, αθλούμενους, μαθητές, εκπαιδευτικούς και πολλούς άλλους.

Η είσοδος στις παραπάνω εκδηλώσεις και στη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας θα είναι ελεύθερη για το κοινό την ημέρα του εορτασμού. Μόνο για τη συμμετοχή στις πρωινές εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά προαπαιτείται κράτηση. Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις στα τηλ.: 2441061564, 2441079832, ώρες 08:00 – 14:00.

email : [email protected]

https://www.facebook.com/ArchaiologikoMouseioKarditsas

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή