Λάρισα

Κόκκαλης σε Τσιάρα – Χρυσοχοΐδη: «Καταδικάσατε» τους κρατούμενους των φυλακών Λάρισας στην «ποινή του covid-19»

Να κατατεθούν στη βουλή τα υγειονομικά πρωτόκολλα που τηρήθηκαν και οι αποφάσεις που λήφθηκαν

21 Dec 2020

Να κατατεθούν στη βουλή τα υγειονομικά πρωτόκολλα που τηρήθηκαν και οι αποφάσεις που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της σωρείας κρουσμάτων που διαπιστώθηκαν στις Φυλακές Λάρισας, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Επιπρόσθετα, ο Λαρισαίος πολιτικός καταθέτει στους δύο υπουργούς έγγραφο της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, στο οποίο επισημαίνεται σωρεία παραλείψεων σε ότι αφορά της Φυλακές Λάρισας. Μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Στην Φυλακή της Λάρισας τα πρώτα κρούσματα στο προσωπικό ξεκίνησαν στα τέλη Νοεμβρίου και για τους κρατούμενους να ανιχνεύονται στις αρχές Δεκέμβρη. Και τότε αρχίζουν τα παράδοξα για την αντιμετώπιση της φονικής πανδημίας.  

-κινητοποίηση κρατουμένων για άμεση πραγματοποίηση τεστ σε όλους στις αρχές Δεκέμβρη, ώστε να αποφευχθεί η πιθανή διάδοση του ιού και το ολικό lockdown όπως στην Φυλακή Διαβατών. 

– Στις 2/12/2020 εντοπίζονται (56) θετικά κρούσματα στις Α,Β, Ε και Τε Πτέρυγες τα οποία απομονώθηκαν στον ΤΕ2 Θάλαμο της Φυλακής.

– Στον ΤΕ2 θάλαμο των εργαζομένων – κρατουμένων, ενώ υπήρχαν καταγεγραμμένα θετικά κρούσματα δεν τέθηκαν σε καραντίνα, σε αντίθεση με τις άλλες πτέρυγες που έγινε η καραντίνα σε θαλάμους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ανά τρεις ημέρες να αυξάνονται τα θετικά κρούσματα στον θάλαμο αυτό διότι οι εργαζόμενοι κρατούμενοι κινούνταν συνεχώς στους χώρους κράτησης της Φυλακής, διασπείροντας έτσι τον ιό (καθαριστές, μάγειρες, ηλεκτρολόγοι, βοηθοί νοσηλευτικού προσωπικού κτλ.)

– Μέχρι τις 10/12/2020 υπήρχε έλλειψη των ενδεδειγμένων μέσων ατομικής προστασίας (ειδικές προστατευτικές στολές κτλ) και η διεύθυνση παρότρυνε τους εργαζόμενους υπαλλήλους να ψεκάζουν τις ποδιές μιας χρήσεως και να τις ξαναχρησιμοποιούν. Ωστόσο, οι σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Εργασίας για την χρήση προστατευτικών μέσων στους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με περιστατικά COVID 19 δεν ορίζουν αυτά, αλλά αντιθέτως προβλέπονται συγκεκριμένα προστατευτικά μέσα. 

– Μετά από αναφορά υπαλλήλου προμηθεύτηκε η Φυλακή στολές προστασίας και ειδικές μάσκες. 

– Η παρουσίαση στα Μέσα Ενημέρωσης μιας «μαγικής εικόνας» με αφθονία υλικών και προστατευτικών μέσων και λιγότερων κρουσμάτων σε κρατουμένους και υπαλλήλους αποτελεί τουλάχιστον ασέβεια στον νεκρό συνάδελφό μας της εξωτερικής φρουράς.

– Στην Γ πτέρυγα της Φυλακής έγινε μία φορά τεστ και δεν επαναλήφθηκε ο σχετικός έλεγχος. Άραγε αυτά ορίζουν τα σχετικά πρωτόκολλα; 

– Κανένας, μα απολύτως κανένας από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ή την Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής δεν επισκέφτηκε το Κατάστημα Κράτησης Λάρισας, όχι για να συμπαρασταθεί στον τεράστιο καθημερινό αγώνα των εργαζομένων, ούτε φυσικά να αντικρίσει κατάματα την πραγματική εικόνα μιας φυλακής που την χτυπάει η πανδημία.

– Αναρωτιόμαστε τι είναι χειρότερο για μία φυλακή. Η πανδημία ή αδιαφορία;»

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΚΚΑΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Σε ότι αφορά την ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή ο κ. Κόκκαλης, αναφέρονται τα εξής: «Κύριοι Υπουργοί, όσο κι αν προσπαθείτε να παραπλανήσετε την κοινωνία επιδεικνύοντας ένα κοινωνικό πολιτικό προσανατολισμό, εντούτοις η πραγματικότητα σας διαψεύδει καθημερινά και αποκαλύπτει τον αληθή πολιτικό προσανατολισμό σας, που δεν είναι άλλος από την εδραίωση μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Η διαχείριση της πολλαπλής κρίσεως που επιφέρει η πανδημία του κορωνοιού, για την Κυβέρνηση φαίνεται ότι αποτελεί μια πρόσκαιρη διεκπεραιωτική διαδικασία, με ορίζοντα τον εμβολιασμό, που πιστεύετε, ότι θα σας σώσει από τις ευθύνες αντιμετώπισης της κρίσης αυτής.

Όμως, η πανδημία και κάθε κρίση, υγειονομική, οικονομική, κοινωνική, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, απαιτεί πολιτική κουλτούρα ουσιαστικής και όχι διεκπεραιωτικής αντιμετώπισής της, με έντονο κοινωνικό μακρόπνοο σχέδιο. Η κυβέρνηση όμως, στερούμενη κοινωνικού προσώπου, εγκαταλείπει τους ευάλωτους, αδύναμους, και τους καθιστά απόκληρους της κοινωνίας, αφήνοντας τους κρατουμένους στα καταστήματα φυλακών Λάρισας, να νοσούν σε θαλάμους λίγων τετραγωνικών μέτρων, σε ακραίες και επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία τους και την ζωή τους, θέτοντας συγχρόνως στον ίδιο κίνδυνο και δεκάδες σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τις οικογένειες αυτών.

Οι αριθμοί στο κατάστημα κράτησης Λάρισας είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της εγκληματικής πολιτικής αδράνεια σας, καθώς ήδη μετρώνται 163  κρούσματα κρατουμένων, μεταξύ των οποίων και 8 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, και το χείρον, ένας σωφρονιστικός υπάλληλος 45 ετών νεκρός.

Και δυστυχώς οι αριθμοί αυτοί κάθε ώρα εν δυνάμει αυξάνονται, και θα συνεχίζουν να αποτελούν εστία υπερμετάδοσης, όσο η Κυβέρνηση αφήνει τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τους κρατουμένους, χωρίς τα αναγκαία Μέσα Ατομικής Προστασίας, τα οποία είναι ελάχιστα και ανεπαρκή, και δεν διατίθενται καν από το υπουργείο, αλλά προέρχονται είτε από αγορά με τα πενιχρά οικονομικά των σωματείων των σωφρονιστικών υπαλλήλων, είτε από χορηγίες εταιρειών.

Οι κρατούμενοι νοσούντες φυλάσσονται στους ίδιους χώρους, χωρίς να έχει δημιουργηθεί ξεχωριστός χώρος φύλαξης και νοσηλείας όταν απαιτείται, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Η διενέργεια μαζικών προληπτικών διαγνωστικών τεστ στην Λάρισα είναι ανύπαρκτη, παρά τις διαβεβαιώσεις της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Νικολάου, η οποία είχε δηλώσει ήδη από τον Οκτώβριο, ότι κάθε εβδομάδα θα γίνονται τεστ και σε κρατούμενους και σε υπαλλήλους. Ουδέποτε διεξήχθησαν Τεστ, παρά μόνο την 2α Δεκεμβρίου 2020, αφού ήδη υπήρχε πληθώρα κρουσμάτων και αφού ήδη είχε αποβιώσει ο 45χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος συμπολίτης μας. Βέβαια, ακόμη κι αυτή η απώλεια, ενεργοποίησε μόνο την διενέργεια ΤΕΣΤ στις 2-12-2020, περαιτέρω όμως κανένα απολύτως μέτρο περιορισμού της διασποράς δεν έχει ληφθεί, με συνέπεια αυτή την στιγμή η κλειστή δομή του καταστήματος κράτησης της Λάρισας να αποτελεί μια υγειονομική βόμβα για την ίδια την πόλη, αν αναλογιστεί κανείς  ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, βρίσκονται καθημερινά σε επαφή με τους κρατουμένους, που νοσούν, τόσο εντός του καταστήματος, όσο και κατά την τυχόν μεταγωγή αυτών σε δικαστήρια κλπ.

Επειδή, καμία προληπτική πολιτική δεν άσκησε το Υπουργείο για την μη μετάδοση του ιού στις κλειστές δομές των φυλακών Λάρισας, αλλά ακόμη και μετά την εκδήλωση των συνεπειών και δεκάδων κρουσμάτων, καμία κατασταλτική πολιτική δεν εφαρμόζει, αναμένοντας προφανώς τον εμβολιασμό για να επιλύσει το πρόβλημα, αποδεχόμενη έτσι το ενδεχόμενο να προστίθενται καθημερινά κι άλλοι άνθρωποιστην καθημερινή λίστα των νοσούντων, διασωληνωμένων και νεκρών.

Επειδή, και οι κρατούμενοι, ναι μεν, στερούνται του δικαιώματος της ελευθερίας (νόμιμη στέρηση της ελευθερίας σύμφωνα με το ά. 5, παρ. 1 της ΕΣΔΑ «δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια») για το χρονικό διάστημα της κράτησής τους, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι χάνουν τα υπόλοιπα δικαιώματα που φέρουν ως άνθρωποι, με πρωταρχικό το δικαίωμα στη ζωή (Άρθρο 2 της ΕΣΔΑ) και στην υγεία.

Επειδή, η εγκατάλειψη των κρατουμένων στην δίνη του covid -19, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα προβλήματα των συνθηκών κράτησης, όπως το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές, την έλλειψη θέρμανσης και επαρκούς σίτισης, κλπ, συνιστά εκ μέρους της Κυβέρνησης παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων, γεγονός που είναι σφόδρα πιθανό να οδηγήσει σε καταδίκη της Χώρας μας από το ΕΔΔΑ.

Επειδή, έστω και την ύστατη ώρα πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να καταστούν οι φυλακές hotspots του COVID-19, καθώς δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι κρούσματα έχουν προσφάτως αναφερθεί και στις φυλακές Διαβατών και Κέρκυρας, και θεωρείται ζήτημα χρόνου η καθολική διασπορά, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο και τη Γ.Γ. Αντιεγκληματική Πολιτική.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Ποια είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως και σήμερα προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού εντός των φυλακών Λάρισας, από την έναρξη της πανδημίας;

Δεδομένου του δεύτερου κύματος της πανδημίας και των νέων επιστημονικών δεδομένων, μεσολάβησε η επικαιροποίηση των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που αφορούν στις κλειστές δομές των Καταστημάτων Κράτησης;

Δεδομένης της μεγάλης εξάπλωσης του κορωνοιού στο κατάστημα φυλακών Λάρισας, έχετε προβεί ή σε ποια μέτρα προτίθεστε να προβείτε ώστε να υπάρχει αποτελεσματική ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού και αποτελεσματική ιατρική αντιμετώπιση των δεκάδων νοσούντων;

Υπάρχει κατάλληλο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο κατάστημα κράτησης Λάρισας;

Παρακαλείται ο αρμόδιος Υπουργός να καταθέσει στο Σώμα:

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που αφορούν στο Κατάστημα Κράτησης Λάρισας για την αποτροπή διασποράς του ιού και τις αποφάσεις για την υγειονομική αντιμετώπιση των δεκάδων κρουσμάτων και την αποτροπή περαιτέρω διασποράς από την 2 Δεκεμβρίου που διενεργήθηκε ο έλεγχος από τον ΕΟΔΔΥ και εφεξής;

admins
Author: admins

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το trikalanews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μεταναστευτικός πυρετός: μύθοι, αιτίες και συνέπειες

Μεταναστευτικός πυρετός: μύθοι, αιτίες και συνέπειες

Ο Γεώργιος Παπασίμος αναλύει τις αιτίες του μεταναστευτικού, την υποκρισία της Ευρώπης και τον ρόλο Ελλάδας, Τουρκίας και Λιβύης. Ποια …
100 ΑΦΜ στο μικροσκόπιο για παράνομες επιδοτήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ

100 ΑΦΜ στο μικροσκόπιο για παράνομες επιδοτήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Εντοπίστηκαν 100 ΑΦΜ με παράνομες επιδοτήσεις από την Οικονομική Αστυνομία στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ. Η έρευνα αγγίζει όλη τη χώρα και …
Παναγιώτης Πέτσας «Υπερήφανος για τη γειτονιά μου και όσα καταφέραμε με κόπο και αγάπη»

Παναγιώτης Πέτσας «Υπερήφανος για τη γειτονιά μου και όσα καταφέραμε με κόπο και αγάπη»

Μια συγκινητική αναδρομή του Παναγιώτη Πέτσα στα 19 χρόνια προσφοράς του στον Άγιο Οικουμένιο. Με περηφάνια μιλά για την πρόοδο, …
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρώτη με μοριακό έλεγχο για την ευλογιά

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρώτη με μοριακό έλεγχο για την ευλογιά

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εφαρμόζει πρώτη στην Ελλάδα μοριακό έλεγχο σάλιου για την ευλογιά των ζώων, με στόχο την έγκαιρη πρόβλεψη …
Γούλας και Παπαλεξανδρής παραμένουν στον Διγενή Νεοχωρίου

Γούλας και Παπαλεξανδρής παραμένουν στον Διγενή Νεοχωρίου

Ο Διγενής Νεοχωρίου συνεχίζει τις ανανεώσεις με Γούλα και Παπαλεξανδρή, ενώ δρομολογεί κινήσεις για την ενίσχυση του ρόστερ, ιδιαίτερα στη …
Ποδήλατα σε πεζόδρομους: Εισπρακτική επίθεση με πρόστιμα στα Τρίκαλα

Ποδήλατα σε πεζόδρομους: Εισπρακτική επίθεση με πρόστιμα στα Τρίκαλα

Ξαφνικά αποφάσισαν να θυμηθούν τον ΚΟΚ και να μοιράζουν πρόστιμα των 40€. Ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να απευθύνονται με …
ΑΣΕΠ: 450 μόνιμες θέσεις σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους

ΑΣΕΠ: 450 μόνιμες θέσεις σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους

Νέα προκήρυξη του ΑΣΕΠ φέρνει 450 μόνιμες θέσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους του Υπουργείου Πολιτισμού – μόνο με απολυτήριο …
Μπάσκετ: Απέκτησε τον Tommy Papas ο ΑΟΤ

Μπάσκετ: Απέκτησε τον Tommy Papas ο ΑΟΤ

Ο ΑΟ Τρίκαλα ανακοίνωσε την απόκτηση του Αμερικανού guard Tommy Papas, ενισχύοντας τη γραμμή της περιφέρειας με εμπειρία από NCAA …
Φυλακές Τρικάλων: Κρατούμενοι κοιμούνται στο πάτωμα λόγω υπερπληρότητας

Φυλακές Τρικάλων: Κρατούμενοι κοιμούνται στο πάτωμα λόγω υπερπληρότητας

Η δραματική υπερπλήρωση των Φυλακών Τρικάλων αποκαλύπτεται σε έγγραφο της διοίκησης: πάνω από 680 κρατούμενοι, με δεκάδες να κοιμούνται στο …
Θρήνος στην Κατερίνη: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο 39χρονος Λεωνίδας Παπαγεωργίου

Θρήνος στην Κατερίνη: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο 39χρονος Λεωνίδας Παπαγεωργίου

Αιφνίδια απώλεια του 39χρονου Λεωνίδα Παπαγεωργίου στην παραλία των Νέων Πόρων συγκλονίζει την Κατερίνη. Ήταν γόνος γνωστής οικογένειας …
Τουρνουά στη μνήμη του Γιώργου Τσιγάρα

Τουρνουά στη μνήμη του Γιώργου Τσιγάρα

Στις 2 Αυγούστου, το Βαλτινό διοργανώνει τουρνουά 7×7 στη μνήμη του Γιώργου Τσιγάρα. Ένα παιδί που ήταν πάντα παρών και …
Γυναικείο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής: Το διήμερο 20-21 Σεπτεμβρίου η πρεμιέρα

Γυναικείο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής: Το διήμερο 20-21 Σεπτεμβρίου η πρεμιέρα

Σέντρα στις 20-21 Σεπτεμβρίου για την Α’ Εθνική Γυναικών. Όλες οι λεπτομέρειες για μεταγραφές, επανεγγραφές και αποδεσμεύσεις τη νέα σεζόν …
Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.