Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κώστας Σκρέκας: Προτεραιότητα η μείωση του κόστους παραγωγής και η ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα

Στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες αγρότες στο άμεσο μέλλον, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας, κατά την ομιλία του, την Παρασκευή, στο 2ο διεθνές συνέδριο με θέμα την αγροτεχνολογία, την αγροτική επιχειρηματικότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό “Agribusiness Forum” που πραγματοποιείται στις Σέρρες.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι το ζητούμενο για τον σύγχρονο Έλληνα αγρότη είναι να παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα με το μικρότερο δυνατό κόστος προκειμένου τα αγροτικά προϊόντα να γίνουν ανταγωνιστικά έναντι των επώνυμων προϊόντων άλλων χωρών.

Ο Υφυπουργός σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή και γενικότερα οι μεταβολές του περιβάλλοντος το επόμενο διάστημα θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις αγροτικές καλλιέργειες, επηρεάζοντα την ποιότητα και την ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι σίγουρο ότι θα συμβάλλει στην αύξηση της ξηρασίας και τη μείωση των αποθεμάτων του νερού.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάπτυξη του ελληνικού αγροτικού τομέα και τη σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, δηλώνοντας με έμφαση ότι σήμερα ο ενεργός πληθυσμός που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδας υπερβαίνει το 11% της συνολικής απασχόλησης, ενώ αν προστεθεί η μεταποιητική βιομηχανία τροφίμων τότε το ποσοστό συμμετοχής στο ΑΕΠ ξεπερνάει το 7%.

“Η βελτίωση του ανταγωνισμού των ελληνικών αγροτικών προϊόντων αποτελεί για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρωταρχικό μέλημα”, τόνισε επίσης ο κ. Σκρέκας, υπογραμμίζοντας ότι προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι η διάθεση άριστης ποιότητας ανταγωνιστικών προϊόντων, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος παραγωγής. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Υφυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει οι αγρότες να αξιοποιήσουν τα γεωγραφικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της χώρας.

Η αξιοποίηση όλων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και κυρίως του ήλιου, επίσης αποτελεί μια μεγάλη προτεραιότητα για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και, όπως επισήμανε ο κ. Σκρέκας, στόχος είναι να μειωθεί το κόστος χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια το κόστος χρήσης του πετρελαίου.

Ο Υφυπουργός παρότρυνε τους Έλληνες παραγωγούς να δημιουργήσουν συνεργατικά σχήματα και δομές προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού.

Ο εκσυγχρονισμός και η εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της ομιλίας του κ. Σκρέκα, ο οποίος είπε ότι μέσα στο επόμενο διάσημα θα διατεθούν 1,5 δισ. ευρώ από τα Σχέδια Βελτίωσης και Μεταποίησης για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα της διαχείρισης του νερού, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι ουραγός σε αυτόν τον τομέα, καθώς το 65% που νερού που χρησιμοποιείται αντλείται από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, όταν άλλες χώρες χρησιμοποιούν το ίδιο ή και υψηλότερο ποσοστό από επιφανειακά αποθέματα.

Έκανε λόγο, μάλιστα, για την υιοθέτηση ενός εθνικού σχεδίου ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων, ώστε να ανατραπεί αυτή η καταστροφική πρακτική για το περιβάλλον

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή