Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κώστας Σκρέκας στη Βουλή: Ριζικός ανασχεδιασμός του ΕΛΓΑ για πλήρεις και δίκαιες αποζημιώσεις στους αγρότες

Την ανάγκη ριζικού ανασχεδιασμού του Κανονισμού Λειτουργίας και της οργανωτικής δομής του ΕΛΓΑ, επισήμανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, απαντώντας την Πέμπτη σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Κυβέρνηση η εφαρμογή ενός νέου σχεδίου για την αποζημίωση των αγροτών από τις ζημιές στις καλλιέργειες που προκαλεί (και) το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής που έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία του στη χώρα μας.

Ο Υφυπουργός ανέδειξε τις μεγάλες ευθύνες της προηγούμενης Κυβέρνησης για το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκαν τα κοινοτικά κονδύλια που ήταν διαθέσιμα στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο για να καλύψουν τις ανάγκες συμπληρωματικής ασφάλισης των αγροτικών καλλιεργειών. Δηλαδή, θα μπορούσε να καλυφθεί από τον ΕΛΓΑ ακόμα και το 100% των ζημιών, χωρίς να επιβαρυνθούν οι αγρότες με πρόσθετο κόστος. Ωστόσο, αυτό κατέστη αδύνατο, καθώς τα διαθέσιμα κεφάλαια κατευθύνθηκαν σε άλλες δράσεις.

Επιπλέον, προσέθεσε, η σημερινή Κυβέρνηση παρέλαβε έναν Οργανισμό που και τα τρία τελευταία συναπτά έτη καταγράφει ελλείμματα.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίος ο ριζικός ανασχεδιασμός του Κανονισμού Λειτουργίας του ΕΛΓΑ, ώστε να γίνει πιο δίκαιο το σύστημα καταβολής των αποζημιώσεων, αλλά και η πληρωμή των εισφορών από τους αγρότες. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια στη νέα προγραμματική περίοδο, ενώ θα εξετάσει και το ενδεχόμενο εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα.

Σε ό,τι αφορά δε το ενδεχόμενο προκαταβολής τμήματος των αποζημιώσεων, ο Υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι πληρωμές δεν επιτρέπονται πριν τα πορίσματα των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, αλλά η Κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να επιταχυνθεί ο χρόνος καταβολής των χρημάτων προκειμένου οι αγρότες να μπορούν έγκαιρα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή