Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κυπριακό: Όχι στη λύση δύο κρατών από Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Ξεκάθαρη και πέραν κάθε αμφισβήτησης ήταν η θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, όταν ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η απόρριψη οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης ως εναλλακτική λύση των δύο κρατών για το Κυπριακό, παραμένει σταθερά η θέση της προέδρου και αρνείται να το συζητήσει, στέλνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα.

Όπως η ίδια δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είχα ένα τηλεφώνημα τη Δευτέρα με τον πρόεδρο Ερντογάν και ήμουν πολύ σαφής. Ξέρουμε ότι στις 20 Ιουλίου θα επισκεφθεί την Κύπρο. Αυτό είναι ένα ζήτημα πολύ ευαίσθητο για μας και είμαστε πολύ σαφείς. Θα παρακολουθήσουμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η επικείμενη επίσκεψη και δεν θα αποδεχθούμε ποτέ ως Ευρωπαϊκή Ένωση μία λύση δύο κρατών. Αυτό το είπα προσωπικά στον πρόεδρο Ερντογάν. Τώρα εξαρτάται από αυτόν να στείλει ένα θετικό σήμα».

Σε συνέχεια των εξελίξεων από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, αναφορικά με το μεταναστευτικό που συζητήθηκε εκτενώς από όλες τις πλευρές, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είδε θετικά την πρόταση της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας, του Λιβάνου και της Ιορδανίας, ώστε να διευκολυνθούν στη διαχείριση αυτού του καίριου και ευαίσθητου ζητήματος. Ειδικά για την Τουρκία, η καγκελάριος έδειξε ικανοποιημένη σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας λόγο για «βελτίωση», όμως αναμένει από την Άγκυρα ακόμα μεγαλύτερη εποικοδομητική συμπεριφορά. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας.

 

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή