Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Λ. Αυγενάκης: «Παραλάβαμε εξαθλιωμένη εγκατάσταση και μετατρέπουμε το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης σε σύγχρονο και λειτουργικό, διεθνών προδιαγραφών»

-Τα πολυποίκιλα οφέλη της μακροχρόνιας εκμίσθωσης των εγκαταστάσεων τένις στο ΟΑΚΑ και τις υποχρεωτικές επενδύσεις αναβάθμισής τους από τον μισθωτή, ύψους 5 εκατ., ανέφερε στη Βουλή ο Υφυπουργός Αθλητισμού

Στη διακήρυξη της μακροχρόνιας εκμίσθωσης του Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης στο ΟΑΚΑ και του μεγαλόπνοου Έργου ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού του, αναφέρθηκε στη Βουλή ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή, Μανώλη Συντυχάκη, τόνισε ότι «παραλάβαμε εξαθλιωμένες εγκαταστάσεις και θα παραδώσουμε σύγχρονες, λειτουργικές εγκαταστάσεις διεθνών προδιαγραφών. Εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιούν οι Ομοσπονδίες, τα σωματεία, οι πολίτες», επισημαίνοντας πως από το 2012 έως και το 2019 δεν πραγματοποιήθηκε καμία αθλητική διοργάνωση στο Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης, δεν πραγματοποιήθηκε καμία εργασία αναβάθμισης από το 2004 και η ζημία στον προϋπολογισμό του ΟΑΚΑ ανερχόταν σε 560.000€.

Ο κ. Αυγενάκης περιέγραψε πώς άλλαξε η εικόνα την τελευταία διετία με μίσθωση έπειτα από μειοδοτικό διαγωνισμό, η οποία αποφέρει πλέον κέρδη 200.000€ στο ΟΑΚΑ, ενώ ο Μισθωτής έχει προβεί και σε εργασίες συντήρησης, ύψους άλλων 200.000€ και υπογράμμισε ότι:

  • Ξεκινήσαμε τη διαδικασία Διακήρυξης για την μακροχρόνια εκμίσθωση του Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης με τιμή εκκίνησης του μισθώματος στο ποσό των 15.000€, πλέον ΦΠΑ, μηνιαίως. Το ποσό αυτό προέκυψε έπειτα από εκτίμηση δύο ανεξάρτητων εκτιμητών, οι οποίοι ορίστηκαν από τον σχετικό κατάλογο του Υπουργείου Οικονομικών.
  • Και, βεβαίως, ο μισθωτής αναλαμβάνει την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών.
  • Με την συμπλήρωση 10 ετών, ο μισθωτής υποχρεούται να προσκομίσει επικαιροποιημένο Επιχειρηματικό Σχέδιο και αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει επιπροσθέτως ως μίσθωμα, από την 1η Ιανουαρίου του 11ου έτους, επιπλέον ποσό που θα ισούται με το 10% των κερδών προ φόρων και αποσβέσεων, πλέον ΦΠΑ.
  • Επίσης, ο μισθωτής θα πραγματοποιήσει επένδυση με εργασίες αναβάθμισης, ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού, με αποκλειστική δαπάνη του, ύψους τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Έργα ανεξάρτητα και διακριτά από τα έργα που εντάσσουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο, συμπληρωματικά και συμβατά με τα έργα αυτά.

Έτσι, το ανακαινισμένο Κέντρο Αντισφαίρισης, ως συνολική εγκατάσταση (Κεντρικό Στάδιο, Κ1 και 14 υπαίθρια γήπεδα), θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και τις προδιαγραφές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης, αλλά και των ATP/WTA για αγώνες επιπέδου «250» και θα μπορεί να καλύψει τη διεξαγωγή διοργανώσεων σε τουλάχιστον δύο διαφορετικά είδη επιφάνειας γηπέδων.

Ολόκληρη η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού:

«Χαίρομαι που μου τέθηκε η ερώτηση για την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης» (ΟΑΚΑ). Δίδεται μια εξαιρετική «πάσα» για να καταστήσω ξεκάθαρα όλα τα στοιχεία που αφορούν στη Διακήρυξη αυτού του μεγαλόπνοου έργου και να μπει ένα τέλος στην παραπληροφόρηση, που βλέπω ότι καλλιεργείται, κρίνοντας και από τη δική σας ερώτηση.

Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή: το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών αποτελεί τη «ναυαρχίδα» των αθλητικών υποδομών της χώρας μας. Νομίζω όλοι συμφωνούμε σε αυτό!

Επίσης, πράγματι, συμφωνούμε στο ότι οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα πρέπει να αξιοποιούνται από την αθλητική οικογένεια, αλλά και από τους πολίτες της περιοχής.

Υπάρχει, όμως, μια χαοτική διαφορά μεταξύ μας στην αντίληψη για το πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί.

Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποια ήταν η αθλητική δραστηριότητα της εγκατάστασης την τελευταία δεκαετία;

Θα σας απαντήσω: Από το 2012 έως και το 2019 δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία εθνική αθλητική διοργάνωση!

Η απόλυτη εσωστρέφεια! Εγκαταστάσεις, που θα μπορούσαν να είναι «βιτρίνα» για τον ελληνικό αθλητισμό, να μην αξιοποιούνται ούτε καν για μεγάλες εγχώριες διοργανώσεις!

Το 2020 και το 2021 πραγματοποιήθηκαν τα δύο Πανελλήνια Πρωταθλήματα Junior, που είναι μεσαίας εμβέλειας διοργανώσεις και προκάλεσε θετική αίσθηση σε όσους αλληλοεπιδρούν με τις εγκαταστάσεις, διότι επιτέλους κάτι έγινε μετά από 10 σχεδόν χρόνια αχρησίας!

Φυσικά, δεν μας τιμά καθόλου αυτή η κατάσταση.

Και βέβαια, όταν δεν διεξάγεις αθλητικές διοργανώσεις και βασίζεσαι μοιραία στις συνδρομές των σωματείων και στην κρατική επιχορήγηση, καταλαβαίνει κανείς πόσο δύσκολο είναι να επιβιώσεις.

Για να έχετε εικόνα, σας αναφέρω ότι τα ετήσια λειτουργικά έξοδα της εγκατάστασης ήταν περίπου 230.000€. Είχε δαπάνες και μάλιστα σημαντικές, χωρίς ανταποδοτικά οφέλη.

Γνωρίζετε, επίσης, ότι -παρά τις τεράστιες λειτουργικές δαπάνες- όπως όλο το συγκρότημα του Ο.Α.Κ.Α., έτσι και οι εγκαταστάσεις της Αντισφαίρισης δεν είχαν υποστεί καμία απολύτως εργασία συντήρησης από το 2004;

Γνωρίζετε ότι παρά τις τεράστιες ανάγκες, οι φθορές ήταν ορατές με γυμνό μάτι;

Στα λόγια ακούγονται όλα ωραία ότι μπορούν να γίνουν. Το λέει άλλωστε και η λαϊκή παροιμία «ο Μανώλης με τα λόγια, χτίζει ανώγεια και κατώγεια». Ειδικά από την παράταξή σας, έχουμε μάθει και τις μεμψιμοιρίες και τα ευχολόγια. Η Κυβέρνησή μας, όμως, έχει μάθει να απαντά στις προκλήσεις με πράξεις, έργα και τολμηρές αποφάσεις.   

Μέσα σε 2,5 χρόνια καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που έπρεπε να έχουν αντιμετωπισθεί χρόνια πριν. Δώσαμε ξανά ζωή στις αθλητικές μας υποδομές και προχωράμε με όραμα, με σχέδιο και με προγραμματισμό για την αξιοποίηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Να μιλήσω πιο συγκεκριμένα για το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης, με τα 16 γήπεδα τένις:

  • Τρέξαμε ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό, ο οποίος και ολοκληρώθηκε γρήγορα και μισθώθηκαν οι εγκαταστάσεις στην εταιρεία «Στάδιο 2020 Α.Ε.» για δύο χρόνια.
  • Προχώρησαν σε σημαντικές εργασίες αναβάθμισης, οι οποίες και συνεχίζονται, ύψους 200.000€. Αναφέρω μερικές:
  • ηλεκτροφωτισμοί γηπέδων, περιβάλλοντος χώρου και κτιρίων και επισκευές σε ηλεκτρομηχανολογικά,
  • επισκευές και εκσυγχρονισμός αρχιτεκτονικών,
  • πλήρης ανακατασκευή του κυλικείου της εγκατάστασης,
  • συντηρήσεις, επισκευές και νέος εξοπλισμός υπαίθριων γηπέδων (επιπλέον των επισκευών ηλεκτροφωτισμού τους).

Παράλληλα, η αξιοποίηση αποδίδει ήδη, αφού υπάρχει θετικό πρόσημο. Από το 2019, που η εγκατάσταση εμφάνιζε ζημία 560.000€, το 2021 έχουμε ένα κέρδος της τάξεως των 200.000€, επιπλέον των έργων αναβάθμισης που υλοποιούνται!       

Και σήμερα, με το σχέδιο που έχουμε θέσει σε εφαρμογή για το τένις, ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Ξεκινήσαμε τη διαδικασία Διακήρυξης για την μακροχρόνια εκμίσθωση του Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης. Έγινε με τις πλέον ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες. Δηλαδή, με ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, στον οποίο μπορούν σε συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τα κριτήρια. Και συμμετέχουν με κλειστές προσφορές.

Με μεγάλη χαρά, σας ενημερώνω ότι την περασμένη Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου, έληξε η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος και προχωρά η διαδικασία ανοίγματος των προσφορών.  

Σύμφωνα με το διαγωνισμό, η τιμή εκκίνησης του μισθώματος για τους χώρους της Αντισφαίρισης ανέρχεται στο ποσό των 15.000€, πλέον ΦΠΑ, μηνιαίως. Δηλαδή το ΟΑΚΑ θα λαμβάνει κάθε μήνα ποσό τουλάχιστον 15.000€, συν τον ΦΠΑ.

Το ποσό αυτό προέκυψε έπειτα από εκτίμηση δύο ανεξάρτητων εκτιμητών, οι οποίοι ορίστηκαν από τον σχετικό κατάλογο του Υπουργείου Οικονομικών.

Και, βεβαίως, ο μισθωτής αναλαμβάνει την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών.

Περαιτέρω, με την συμπλήρωση 10 ετών, ο μισθωτής υποχρεούται να προσκομίσει επικαιροποιημένο Επιχειρηματικό Σχέδιο.

Στο σχέδιο, μεταξύ άλλων, ο μισθωτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει επιπροσθέτως ως μίσθωμα, από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, δηλαδή του 11ου έτους, επιπλέον ποσό που θα ισούται με το 10% των κερδών προ φόρων και αποσβέσεων, πλέον ΦΠΑ.

Επίσης, ο μισθωτής θα πραγματοποιήσει επένδυση με εργασίες αναβάθμισης, ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού, με αποκλειστική δαπάνη του. Και το τονίζω αυτό με αποκλειστική δαπάνη του μισθωτή! Εργασίες τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

Στο κείμενο της διακήρυξης περιγράφονται αναλυτικά οι ελάχιστες προδιαγραφές εργασιών αναβάθμισης, ανακαίνισης, εκσυγχρονισμού και συντήρησης των χώρων.

Καμία σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης. Μην τα μπερδεύετε!

Ενδεικτικά, οι Εργασίες Αναβάθμισης θα περιλαμβάνουν: 

Ανακαίνιση του κεντρικού γηπέδου.

  • Στη διακήρυξη περιγράψαμε αναλυτικά το έργα αναβάθμισης που υποχρεούται να κάνει ο μισθωτής, ώστε να είναι αφενός διακριτά από τα έργα που εντάσσουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης και αφετέρου συμπληρωματικά και συμβατά με τα έργα αυτά. Και εξηγώ:
  • σε ότι αφορά στο κτιριακό κέλυφος του κεντρικού γηπέδου, και λόγω της υποχρέωσης που απορρέει από το έργο 16932-ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΟΑΚΑ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο μισθωτής υποχρεούται να συμπεριλάβει στα πλαίσια της προσφοράς του και τις παρακάτω εργασίες:
  • θερμομόνωση και υγρομόνωση των δωμάτων της ταράτσας βάσει των κανονισμών,
  • αντικατάσταση κουφωμάτων λόγω φθορών, με νέα ενεργειακά κουφώματα,
  • θερμοπρόσοψη ανωδομής του υπόλοιπου κτιριακού κελύφους

Ανακαίνιση του γηπέδου Κ1.

  • Ανακατασκευή, με δικαίωμα αναδιάταξης, των δεκατεσσάρων (14) υπαίθριων αγωνιστικών και προπονητικών γηπέδων εντός των μισθωτικών χώρων.

 Η ανακαίνιση των γηπέδων πρέπει να είναι τέτοια ώστε αυτά συνδυαζόμενα να μπορούν να καλύψουν τη διεξαγωγή αγώνων σε τουλάχιστον δύο διαφορετικά είδη επιφάνειας γηπέδων.

 Το νέο, ανακαινισμένο Κέντρο Αντισφαίρισης, ως συνολική εγκατάσταση να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και προδιαγραφές

  • της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης και
  • της ATP και της WTA, για διοργάνωση αγώνων επιπέδου τουλάχιστον 250 (32 Draw).

Με την υφιστάμενη κατάσταση, δεν μπορεί να φιλοξενηθούν μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.

 Να τονίσω ότι στο σχέδιο της Σύμβασης, που αποτελεί μέρος της Διακήρυξης, περιγράφονται αναλυτικά και τα χρονοδιαγράμματα, που οφείλει να ακολουθήσει ο Ανάδοχος, σχετικά με την εκπόνηση των Μελετών και την ολοκλήρωση των έργων.

Με τις εργασίες αυτές, επιτυγχάνονται και

  • ο στόχος της ενεργειακής αναβάθμισης του συνόλου του Κέντρου Αντισφαίρισης,
  • η αυτόνομη λειτουργικότητα στην καθημερινή προπονητική και απλή αγωνιστική δραστηριότητα,
  • η στάθμευση οχημάτων εργαζομένων και χρηστών της εγκατάστασης, δίχως επιβάρυνση των λοιπών εγκαταστάσεων του Ο.Α.Κ.Α. και της περιοχής,
  • η περιβαλλοντική αναβάθμιση του Κέντρου Αντισφαίρισης και
  • η ποιοτική αναβάθμιση παροχής αθλητικών και υποστηρικτικών αυτών υπηρεσιών.

Αυτό είναι το σχέδιο μας για τις εγκαταστάσεις του τένις στο ΟΑΚΑ και είμαστε περήφανοι. Παραλάβαμε εξαθλιωμένες εγκαταστάσεις και θα παραδώσουμε σύγχρονες, λειτουργικές εγκαταστάσεις διεθνών προδιαγραφών.

Εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιούν οι Ομοσπονδίες, τα σωματεία, οι πολίτες.  

Κι ελπίζω ότι σας έδωσα αρκετά στοιχεία, ώστε να ανακαλέσετε τις ανακρίβειες που περιγράψατε πριν, όπως ότι «το κράτος χρηματοδοτεί ιδιώτες», ότι «ο ιδιώτης δεν θα βάλει ούτε ευρώ από την τσέπη του».

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή