Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μήνυμα του Απόστολου Σπαθή, Προϊσταμένου του Κ.Ε.Σ.Υ. Τρικάλων για την παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ

Η παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία θεσπίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992 και εορτάζεται σε όλον τον πλανήτη στις 3 Δεκεμβρίου προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία.

Ο εορτασμός αυτής της ημέρας επιδιώκει την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής του ανθρώπου.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το άτομο με αναπηρία δεν οφείλονται στην ίδια την αναπηρία αλλά στην ανικανότητα της κοινωνίας να καλύψει τις ανάγκες και προσδοκίες για ισότιμη συμμετοχή. Ως εκ τούτου η αναπηρία θεωρείται μία κοινωνική κατασκευή δηλαδή η κοινωνία κατασκευάζει την έννοια της αναπηρίας κάνοντας σύγκριση με το υγιές και αρτιμελές άτομο το οποίο η ίδια ορίζει ως πρότυπο.

Τη σημερινή ημέρα εορτασμού των ατόμων με ειδικές ανάγκες, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και να κατανοήσουμε όλοι μας πως τα Άτομα με Αναπηρία, δεν είναι κατώτερα από τα άτομα χωρίς Αναπηρία, αλλά ίσα. Ίσως λίγο διαφορετικά αλλά, ίσα.

Το βασικό μήνυμα αυτής της μέρας είναι η συνειδητοποίηση του χρέους μας για τον σεβασμό, η αλλαγή σκέψης, νοοτροπίας, κουλτούρας και συμπεριφοράς απέναντι στα Άτομα με Αναπηρία  προσβλέποντας στη βελτίωση της λειτουργικότητάς τους και στην αύξηση της συμμετοχής τους σε ό,τι κι αν κάνουν.

Και ας μην ξεχνάμε πως η αναπηρία μπορεί να συμβεί στον καθένα μας οποιαδήποτε στιγμή και δεν αποτελεί επιλογή κανενός.

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή