Ο Ασπροποταμίτης Κ. Βίρβος και οι ιστορίες που δεν πρέπει να ξεχαστούν…

Μια σπουδαία παρέμβαση – εξιστόρηση του αντιδημάρχου Γιώργου Παπανικολάου για τη σύνδεση του μεγάλου δημιουργού με το χωριό της Κρανιάς

Μια ξεχωριστή παρέμβαση με ιστορική αξία, έκανε σήμερα ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Μετεώρων Γιώργος Παπανικολάου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της μουσικής εκδήλωσης -αφιέρωμα στον Κ. Βίρβο και Θ. Δερβενιώτη.

Ο Γιώργος Παπανικολάου όπως κατέγραψε το Trikalanews.gr, αναφέρθηκε στην καταγωγή του Κώστα Βίρβου από την Κρανιά Ασπροποτάμου, δίνοντας μερικά στοιχεία που δείχνουν τόσο την αγάπη του δημιουργού και τη σημασία που έπαιξε ο τόπος καταγωγής στην μετέπειτα πορεία του, αλλά και σημαντικά στοιχεία που δείχνουν τη δραματική αλλαγή που συντελέστηκε στον μαγικό αυτό τόπο μέσα στα χρόνια.

Όπως είπε, ο Κώστας Βίρβος, όπως και πολλές οικογένειες Κρανιωτών, επισκεπτόταν κάθε καλοκαίρι για μήνες το χωριό του. Οι Κρανιώτες, σαν γνήσιοι βλάχοι – αλληλέγγυοι μεταξύ τους αλλά και ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί ταυτόχρονα- το διάστημα αυτό πληρώνανε δάσκαλο για να κάνει μαθήματα στα παιδιά τους που παραθέριζαν. Μάλιστα, σε όλο τον ορεινό όγκο του Ασπροποτάμου λειτουργούσαν πολλά σχολεία τότε, και δύο μεταξύ αυτών στην Κρανιά! (Αξιοσημείωτο είναι ότι σήμερα δεν λειτουργεί κανένα από τα 34 σχολεία του δήμου Μετεώρων σε χωριό του Ασπροποτάμου…).

Μαθητής λοιπόν ο Κώστας Βίρβος, κάποιο καλοκαίρι, έγραψε ένα ποιήμα όπως τους είχε ζητήσει ο δάσκαλος. Ο εκπαιδευτικός το διάβασε και κατάπληκτος, του ζήτησε να γράψει ένα ακόμη μπροστά του, μην πιστεύοντας ότι μπορεί ένα παιδί να λογογραφήσει με αυτό τον τρόπο. Ο κ. Βίρβος το έπραξε …και έτσι ξεκίνησαν όλα!

Χάρη στο περιβάλλον του χωριού της Κρανιάς, γράφτηκε και ο στίχος βέβαια «της Γερακίνας γιος» που μέχρι σήμερα το πέταγμά της μας θυμίζει την άγρια ελεύθερη ομορφιά ενός χωριού που έμελλε να γίνει πηγή έμπνευσης και να γίνει τραγούδι στο στόμα ολόκληρων γενεών….

 

 

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

Share:
Μεταβολή του καιρού σήμερα στα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο

Μεταβολή του καιρού σήμερα στα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο

Τοπικές βροχές και καταιγίδες – Πτώση θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές …
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Παναγιώτου

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Παναγιώτου

Τον πολυαγαπημένο μας αδελφό και θείο, Δημήτριο Παναγιώτου …
Έφυγε από τη ζωή η Βασιλική Μπραχάλα

Έφυγε από τη ζωή η Βασιλική Μπραχάλα

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά, αδελφή και θεία, Βασιλική Μπραχάλα …