Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο Πρωθυπουργός και ο Κώστας Σκρέκας στο Συνέδριο του ΕΛΚ στο Ρότερνταμ

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε στο 27ο ετήσιο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στο Ρότερνταμ, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μιλώντας για την ενεργειακή αυτονομία, την απανθρακοποίηση και την απεξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων, ο κ.Σκρέκας τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία των κρατών μελών και εστίασε στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης καθώς και στα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Ο Τρικαλινός Υπουργός αναφέρθηκε στον σχεδιασμό που υλοποιεί η Κυβέρνηση για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο. Όπως τόνισε, αυτό θα επιτευχθεί με τον διπλασιασμό της αποθηκευτικής δυνατότητας σε υγροποιημένο φυσικό αέριο με την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής στον σταθμό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, την ολοκλήρωση του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB και την υλοποίηση του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο θα συνδεθεί με τους αγωγούς TAP και IGB.

Αναφορικά με την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι έως το 2030 αναμένεται να υλοποιηθούν επενδύσεις πάνω από 10 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου και την εγκατάσταση έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ειδικά στο μεγάλο κύμα ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας με στόχο την ανακαίνιση έως και 600.000 κτιρίων μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μίλησε και για τα προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχει δρομολογήσει η Κυβέρνηση.

O κ. Σκρέκας παρουσίασε και τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση για τη στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Αναφέρθηκε στο σύστημα επιδοτήσεων των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που εφαρμόζεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και στη θεσμική παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου. Όπως υπογράμμισε, με το νέο μηχανισμό οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής θα αποζημιώνονται με βάση το πραγματικό τους κόστος και θα σταματήσει η δημιουργία υπερεσόδων για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή