Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο Βορίδης στο συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Οι κινήσεις που αλλάζουν το σκηνικό στον πρωτογενή τομέα προς όφελος των αγροτών

 Τις ουσιαστικές παρεμβάσεις και τις σημαντικές κινήσεις που έκανε στη διάρκεια των πρώτων 100 ημερών από την ανάληψη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επεσήμανε ο Υπουργός Μάκης Βορίδης στη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, το πρωί της Παρασκευής.

Ο κ. Βορίδης έκανε σαφές ότι η ηγεσία του Υπουργείου δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο Έλληνας αγρότης, προκειμένου να πρωταγωνιστήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας μας.

Έδωσε μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε να καλύπτει το μεγάλο χρηματοδοτικό κενό που έχει παρουσιαστεί την τελευταία δεκαετία, υπογράφοντας τη  συγκρότηση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, από την οποία προκύπτει η παροχή 80 εκατομμυρίων ευρώ ως εγγύηση προς τις τράπεζες προκειμένου αυτές να παράσχουν χαμηλότοκα και μακράς διάρκειας δάνεια στους αγρότες για να συμμετάσχουν αποφασιστικά στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Προέτρεψε δε το σύνολο των τραπεζών να υπαχθούν στο πρόγραμμα αυτό.

Ο κ. Βορίδης στάθηκε ιδιαίτερα και στο θέμα της εξωτερικής σύγκλισης που θέτουν ορισμένες χώρες κυρίως της Βαλτικής και η Πολωνία καθώς και στην πρόθεση ορισμένων ευρωπαίων εταίρων μας να μειωθεί ο προϋπολογισμός για τη νέα ΚΑΠ, εκφράζοντας την διαφωνία του.

Εξάλλου, ο κ. Βορίδης ήταν σαφής όταν ανέφερε ότι δε νοείται προστασία του Περιβάλλοντος με μείωση των χρηματοδοτήσεων του πρωτογενούς τομέα.

Επιπλέον, ο Υπουργός δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι αυτό που σήμερα θεωρείται αυτονόητο, σχετικά με την πίστωση των αγροτικών ενισχύσεων, χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να συμβεί και τελικά επιτεύχθηκε με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με συνεργασία δηλαδή του ΟΠΕΚΕΠΕ με την Τράπεζα Πειραιώς και τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον υποδέχθηκαν οι σύνεδροι την επισήμανση του Υπουργού για σημαντικές αλλαγές στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του. Στο σημείο αυτό επεσήμανε την αναγκαιότητα συνεργασίας με την ιδιωτική ασφάλιση ώστε να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα προς όφελος των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε και στην αναποτελεσματικότητα με την οποία κινήθηκαν οι προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου (επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ) φέροντας ως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα των σχεδίων βελτίωσης για τους γεωργικούς ελκυστήρες, μέτρο το οποίο ήταν νομικά μπλεγμένο και στάσιμο για πάνω από 1,5 χρόνο και «ξεπάγωσε» με κινήσεις του ιδίου.

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε παράλληλα στις πιέσεις που δέχεται το εισόδημα των αγροτών και στις κινήσεις που έχουν ήδη γίνει από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη φορολογική ανακούφιση όλων των εμπλεκομένων στον πρωτογενή τομέα αλλά και σε όλα όσα ήδη εξελίσσονται προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής προς όφελος των Ελλήνων αγροτών και να δημιουργηθεί έτσι περισσότερος χώρος για αύξηση της κερδοφορίας που θα οδηγήσει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων του αγροτικού κόσμου.

 

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή