Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Οι νέες Τουρκικές προκλήσεις και η φοβισμένη Αθήνα

Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Κάτι δεν πάει καλά τις τελευταίες μέρες με τα εθνικά μας θέματα. Οι Τούρκοι γκριζάρουν άλλη μια Ελληνική περιοχή, όπως τα Ίμια, αυτή τη φορά στον Έβρο. Κατέλαβαν παραποτάμια Ελληνική γη, δεκαέξι στρεμμάτων στα σύνορα. Μόλις υποχώρησαν τα νερά του ποταμού, όπως γίνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εγκατέστησαν στο Ελληνικό έδαφος στρατοχωροφυλακή και Τούρκους στρατιώτες. Η απάντηση της Αθήνας που δόθηκε δια στόματος του υπουργού εξωτερικών ήταν, «Δεν θα δημιουργήσουμε εντάσεις για μερικές δεκάδες μέτρα».

Κάπως έτσι σκέφτηκε και ο Κώστας Σιμήτης την αποφράδα νύχτα των Ιμίων και με την ανοχή και τη δειλία της Αθήνας γκριζάρανε οι Τούρκοι τη βραχονησίδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Την ίδια ώρα που τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σηκώνουν το θέμα ψηλά, τα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης κάνουν πως δεν το άκουσαν ποτέ και το πνίγουν, σε μια προσπάθεια να μη γίνει γνωστό στην κοινή γνώμη.

Εν τω μεταξύ η Τουρκία φαίνεται πως κερδίζει συνεχώς έδαφος στο διπλωματικό πεδίο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε οικονομική βοήθεια λόγω πανδημίας για την Τουρκοκρατούμενη Κύπρο, η οποία θα δοθεί απ’ ευθείας στους ηγέτες του ψευδοκράτους, παρακάμπτοντας την νόμιμη Κυπριακή κυβέρνηση και νομιμοποιώντας την Τουρκοκυπριακή ηγεσία, όπως δημοσίευσε στο twitter της η πρώην ευρωβουλευτής της Κύπρου κ. Ελένη Θεοχάρους.

Από την άλλη, ακούγονται ψίθυροι για προσπάθεια να τα βρουν Ισραήλ και Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και στη δημιουργία κοινής ΑΟΖ, όπως έκανε με τη Λιβύη. Μπορεί το Ισραήλ να διαψεύδει κάτι τέτοιο, αλλά όλα δείχνουν πως η μυστική διπλωματία εργάζεται πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση.

Το θέμα είναι τι κάνει η Αθήνα. Αυτή την ώρα δείχνει αδυναμία απέναντι στην μονίμως προκλητική Τουρκία, η οποία συνεχίζει να παραβιάζει καθημερινά τον Ελληνικό εναέριο χώρο και να προετοιμάζεται για γεωτρήσεις νότια της Κρήτης στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η Ελλάδα φαίνεται πως δείχνει αδυναμία να δώσει δυναμική απάντηση στην Τουρκία, λόγω των φοβικών συνδρόμων που την διακατέχουν δεκαετίες τώρα, με μόνη εξαίρεση την περίοδο του Ανδρέα Παπανδρέου, που έδειξε αποφασιστικότητα με την περιβόητη φράση «βυθίσατε το Χόρα» το 1976 και το 1987 όταν ήταν πρωθυπουργός και έδωσε εντολή να βυθιστεί το Τουρκικό «ΣΙΣΜΙΚ» κι αμέσως αναδιπλώθηκαν οι νταήδες γείτονες κι έτσι ματαίωσε μέσα σε μια στιγμή τα προκλητικά σχέδια της Τουρκίας.

Οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες, αποφασισμένες και μπορούν να δώσουν ένα γερό μάθημα στον αλαζόνα και προκλητικό Τούρκο ηγέτη. Οι Έλληνες πολιτικοί θα τολμήσουν να πάρουν την απόφαση και να δώσουν μια σκληρή απάντηση στην Τουρκία ή μονίμως θα υπαναχωρούν, επικαλούμενοι το διάλογο και τη διεθνή βοήθεια, η οποία ποτέ δεν έρχεται, γιατί ο διεθνής παράγοντας θέλει την Τουρκία ενεργή μέσα στο παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου κι έτσι συνεχώς θα υποχωρούμε απέναντι στις προκλήσεις της γειτονικής χώρας και θα διακινδυνεύουμε να χάσουμε Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.  

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή