Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Προβλήματα διαχείρισης της γεωργίας

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα απολαύσαμε όσοι βρεθήκαμε το μεσημέρι της Πέμπτης, 21/2/2019, στο φιλόξενο Αμφιθέατρο του Γεωργικού Μουσείου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ιερά Οδός 75, ΑΘΗΝΑ). Την ημερίδα οργάνωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών-ΣΑΓΠΑ και η Εταιρεία Αγροτικής Οικονομίας-ΕΤΑΓΡΟ. 
 
Την ημερίδα προλόγησαν ο Πρύτανης καθ Σπυρίδων Κίντζιος, ο πρόεδρος της ΕΤΑΓΡΟ καθ Αντώνης Ρεζίτης και ο πρόεδρος του ΣΑΓΠΑ κ Γιάννης Χρονόπουλος και τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπρύτανης καθ Ιορδάνης ΧατζηΠαυλίδης, ο Αντιπρύτανης καθ Σταύρος Ζωγραφάκης, και πέραν των εισηγητών συναντήσαμε τον τ. πρόεδρο του Ινστιτούτου Συνεταιριστικών Ερευνών & Μελετών καθ Κώστα Παπαγεωργίου, τον τ. πρόεδρο του ΟΓΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ κ Δημήτριο Προβατά, τον καθ Αλέκο Κατσούρη, την κα Αναστασία Σαρχόσογλου (ΙΓΕ), την κα Μάγδα Κοντογιάννη (Γραμματέα  Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής) και άλλους. 
 
Την πρόταση για την ημερίδα και το θέμα της, είχε ο Δρ Πάνος Πανόπουλος, που εξασφάλισε και την χορηγία από τα Κρασιά Ρούβαλη, ο οποίος είχε την πρώτη εισήγηση με θέμα: Η ιδιαίτερα ελλιπής οριζόντια διαχείριση της γεωργίας μας και η Ολοκληρωμένη επείγουσα αντιμετώπισή της.
 
Ακολούθησε ο ομότιμος καθ Παναγιώτης Καρακατσούλης με θέμα: Προτεραιότητα στον εκσυγχρονισμό και στην συντήρηση των εγγειοβελτιωτικών έργων, με ταυτόχρονη αύξηση των αδρευομένων εκτάσεων.
 
Ο ομότιμος καθ Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Συνεταιριστικών Ερευνών & Μελετών μίλησε για: Την ΑΔΗΡΙΤΗ αναγκαιότητα του συνεργατισμού για την επιτυχή λειτουργία και ανάπτυξη ανταγωνιστικών εκμεταλλεύσεων στον αγροτικό τομέα.
 
Για την Μεγέθυνση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την σημασία του γεωργοεκπαιδευτικού –συμβουλευτικού συστήματος, έκανε τις παρατηρήσεις του ο τέως καθ Λεωνίδας Καζακόπουλος.
 
Και οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με το θέμα του καθ Κων/νου Τσιμπούκα: Η οικονομική βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και οι επιπτώσεις της εφαρμογής του φορολογικού συστήματος. 
 
Η ΕΤΑΓΡΟ είναι άξια συγχαρητηρίων που οργανώνει συζητήσεις για τον αγροτικό τομέα, αφού όπως όλοι ξέρουμε καλά δεν υφίστανται αξιόλογες οργανώσεις οι οποίες να εκπροσωπούν τον αγροτικό κόσμο, είτε τον αγροτικό τομέα (αν δεν συμμετείχαμε στην διάλυση τους …). 
 
Ίσως θα ήταν εξ ίσου, ή ίσως και καλύτερα, αν προσκαλούνταν και κάποιοι εκπρόσωποι οργανώσεων της κοινωνίας των αγροτών. Όχι, κατ ανάγκην, δευτεροβάθμιων ή τριτοβάθμιων οργανώσεων, οι οποίες υπόκεινται συνήθως σε κριτικές μη αντιπροσωπευτικότητας, αλλά πρωτοβάθμιες, απλές, και για αυτό σημαντικές, και σίγουρα υπαρκτές. Άλλωστε η πυραμιδική ιεραρχία πρόκειται να αντικατασταθεί από την οριζόντια ισχύ, σε όλα, σύντομα. 
 
Για έναν απλό παρατηρητή η απόσταση μεταξύ των elite, των white colars, των επιστημόνων και των αυθεντικών ανθρώπων-πολιτών που παράγουν πραγματικά, όλο και μεγαλώνει. Και ταυτόχρονα μεγαλώνει η έλλειψη εμπιστοσύνης, και η αλληλοβοήθεια, μεταξύ των πολιτών-συνανθρώπων. 
 
Είναι πολύ καλές οι συναντήσεις και ανταλλαγές επιστημονικών απόψεων, μεταξύ επιστημόνων, αλλά θα ήταν ίσως αποτελεσματικότερες, αν ΟΛΟΙ προσπαθούσαν να αποδώσουν ότι μπορούν περισσότερο στους πολίτες-ανθρώπους της παραγωγής, για τους οποίους θεωρητικά έπρεπε να «δουλεύουν», και από τους οποίους και εξ αιτίας τους υπάρχουν. 
 
Η πολύ καλή ημερίδα της ΕΤΑΓΡΟ μας έδωσε την ευκαιρία να ξανασκεφθούμε την εμφανή έλλειψη αγροτικής πολιτικής. Σχεδόν όλοι ασχολούνται με την διαχείριση του αγροτικού τομέα και όχι με την αγροτική κοινωνία και την αγροτική ανάπτυξη. 
 
Το «ΜΕΓΕΘΟΣ» που σαν θεματική σχεδόν κυριάρχησε στην ημερίδα «Προβλήματα διαχείρισης της γεωργίας μας και προτάσεις αντιμετώπισής τους», της 21/2/2019, εξετάσθηκε από την θεώρηση της ανάγκης μεγέθυνσης, ώστε να προσεγγίζει μεγάλες αγορές, και την τάση της παγκοσμιοποίησης, Πάντα όμως υπάρχει και η προοπτική της δημιουργίας οικοσυστήματος, τόσου μεγέθους, ώστε οι μικρές εκμεταλλεύσεις να ταιριάζουν ιδανικά και να είναι αποτελεσματικές. 
 
Ίσως θα μπορούσε, αντί να επιβάλλουμε την μεγέθυνση των μικρών ελληνικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων για να συναντήσουν με προοπτικές τις μεγάλες αγορές, να υποστηρίξουμε την δημιουργία μικρών Τοπικών Εφοδιαστικών Αλυσίδων που θα ταιριάζουν στις μικρές ή μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις μας. Και ίσως το τελικό αποτέλεσμα να είναι πολύ καλύτερο για την ευημερία των ανθρώπων, συμπολιτών, κατοίκων μιας περιοχής. 
 
Μερικά από τα πολύ σημαντικά που ακούστηκαν στην ημερίδα ήταν:
 
• Σήμερα μοιάζει ότι περίπου 750.000 αγροτικές εκμεταλλεύσεις συντάσσουν ΟΣΔΕ, και υπάρχουν και άλλες πολλές μικρότερες …
 
• Υπάρχει μόνο ένα μέγιστο 150.000 αγροτών ικανών να διαχειριστούν σωστές γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
 
• Μια μεγέθυνση που θα οδηγούσε σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις 4-8 ΜΑΕ (Μονάδων Ανθρώπινης Εργασίας) η κάθε μια θα οδηγούσε σε 200.000 περίπου εκμεταλλεύσεις, για τις οποίες δεν υπάρχουν επαρκώς ικανοί διαχειριστές. 
 
• Το εξωλογιστικό ευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής των οικονομικών στοιχείων μιας αγροτικής εκμετάλλευσης (ΔΙΓΕΛΠ, FADIN, RICA) δίνει ότι κατά μέσο όρο μια ελληνική γεωργική εκμετάλλευση έχει 10.923€ ετήσια έσοδα.
 
• Και τα 10.923€ είναι το οικογενειακό εισόδημα, όχι το ατομικό. Αν μπορούσαμε να το δούμε ως ατομικό θα ήταν κάπου 5. 462€ … ΜΟΝΟ.
 
• Και το φορολογητέο είναι ΜΟΝΟ 7.722€/ εκμετάλλευση …
 
• Το RICA καταγράφει στην Ελλάδα 334.602 ΜΟΝΟ εκμεταλλεύσεις … Και τότε οι άλλες που λένε ότι υπάρχουν τι είναι? ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΡΙΑ! …
 
• Μεγάλες στρεβλώσεις στην φορολόγηση των αγροτών δημιουργεί ο τρόπος αντιμετώπισης των μικροελαιοϊδιοκτητών (!…). Ίσως επειδή οι περισσότεροι είναι αστοί και όχι αγρότες. 
 
• Πρέπει να δημιουργηθεί υπηρεσία διαχείρισης αγροτικής γης. Έχουμε την πολεοδομία για τις πόλεις. Έχουμε το δασαρχείο για τα δάση. Είχαμε και την «ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ» αλλά την χρησιμοποίησαν οι πολιτικοί για διορισμούς, χωρίς ποτέ να ασχοληθεί με τις έγγειες βελτιώσεις, τις χρήσεις γης κα την αξιοποίηση των διαθέσιμων για καλλιέργεια και βόσκηση εκτάσεων. 
 
• Η άρδευση στην Ελλάδα υπολείπεται πάρα πολύ των δυνατοτήτων …
 
• Οτιδήποτε και αν σκεφθούμε για τον αγροτικό τομέα πρέπει να θεωρούμε ότι εξυπηρετείται καλύτερα από συστήματα της Κοινωνικής Οικονομίας και τον συνεργατισμό (συνεταιρισμό για τους έλληνες). Πρέπει πάση δυνάμει να διαμορφωθούν συνθήκες εμπιστοσύνης και αλληλοβοήθειας για να μπορεί να υποστηριχθεί κάποια συνεταιριστική δραστηριότητα. 
 
Πάντως οι αγροτικοί παραγωγικοί συνεταιρισμοί για να μην είναι αναγκασμένοι να συγκρουσθούν με τα μεγαθήρια των καταναλωτικών αλυσίδων, και εφ όσον αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι είναι απαραίτητοι για το έθνος-κράτος μας, ίσως είναι απαραίτητο να στηριχθούν από καταναλωτικούς συνεταιρισμούς των αστών-καταναλωτών … …
 
Η Εταιρεία Αγροτικής Οικονομίας (www.etagro.gr), ανακοίνωσε ο πρόεδρός της καθ Αντώνιος Ρεζίτης, οργανώνει στις 18 Απρ 2019 (09.30, Αμφιθέατρο Μουσείου ΓΠΑ) ημερίδα με θέμα την Παραγωγική Ανασυγκρότηση & Βιώσιμη Ανάπτυξη σε Νησιωτικές Περιοχές, με εστίαση στην Κάρπαθο.  
 
Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα
admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή