Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ειδήσεις

Σε 2 μέρες Χριστούγεννα ή αλλιώς ο άνθρωπος, η Δημιουργία και ο Θεός

Φωτογραφία: «Η προσκύνηση των μάγων» Τζιόττο ντι Μποντόνε (Giotto di Bondone 1277-1337). Νωπογραφία περίπου 1305 από τον κύκλο τοιχογραφιών του Giotto στο Παρεκκλήσι των Σκροβένι (Cappella degli Scrovegni) ή Παρεκκλήσι της Αρένας (Arena Chapel) στην Πάντοβα.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Τζιόττο  ζωγράφισε  στο Παρεκκλήσι των Σκροβένι  στην Πάντοβα (πιθανότατα χτισμένο από τον ίδιο) σκηνές από τη ζωή της Παναγίας και του Χριστού, υπήρξε η μήτρα της Αναγέννησης στη ζωγραφική  και τα Έργα του σε αυτό το Παρεκκλήσι, άλλαξαν το ρου της Ιστορίας της Τέχνης.

Η αίσθηση της φύσης. Η αίσθηση του ανθρώπου. Η αίσθηση του Θεϊκού. Η αίσθηση του ίδιου του Θεού.

Φως! Χρώμα! Ποίηση! Αίσθηση! Πάθος!

Ποτέ ξανά η Ζωγραφική Τέχνη, ίδια με την πριν!

""

Ο άνθρωπος και η Πίστη αναμειγνύονται με ένα πρωτόγνωρο, μοναδικό για την εποχή του τρόπο σύλληψης και εκτέλεσης, ο οποίος έφερε επανάσταση στην γλώσσα της Δυτικής Τέχνης και την άλλαξε για πάντα!

Στην πριν και μετά  τον κύκλο τοιχογραφιών που ζωγράφισε ο Τζιόττο στο Παρεκκλήσι των Σκροβένι στην Πάντοβα!

Για να μπει ο επισκέπτης σήμερα μέσα στο Παρεκκλήσι, πρέπει πρώτα να περάσει από ένα ειδικό  χώρο, όπου μένει για κάποια λεπτά της ώρα ώστε να απολυμανθεί από τα μικρόβια που μπορεί να μεταφέρει. Κατόπιν αμόλυντος, μπορεί να περάσει στο χώρο των τοιχογραφιών, έτσι ώστε τα Έργα Τέχνης να μην κινδυνέψουν να μολυνθούν και ως εκ τούτου να αλλοιωθούν!

Χρώματα λαμπερά! Γεμάτα Φως! Θέματα θρησκευτικά που πρώτος ο Τζιόττο βάζει μέσα τους την προοπτική, αίσθηση που ξεπερνά την βυζαντινή ζωγραφική. Οι μορφές των Αγίων και των αγγέλων, ξεπερνούν την μέχρι τότε στατική, μεσαιωνική ζωγραφική αντίληψη. Αποκτούν αισθήματα, επιθυμίες, συναισθηματικές διαθέσεις. Είναι σαν να είναι ζωντανά και τα αισθήματα και επιθυμίες τους να διεγείρουν τους μύες των προσώπων τους!

Ο Τζιόττο , ο μεγάλος Δημιουργός της Τοσκάνης, βρίσκονταν στη ωριμότητά του, όταν τα ζωγράφισε.  

Ο άνθρωπος και ο Θεός. Το Φως και το Χρώμα! Η Ποίηση και το Πάθος!

Οι μεγάλοι καλλιτέχνες, λοιπόν και τα θεϊκά τους χέρια, που δημιούργησαν αριστουργήματα και τα άφησαν παρακαταθήκη στις γενιές μετά από τις δικές τους ζωές. Μετά από αυτούς. Παρακαταθήκη στην ίδια την Ανθρωπότητα! Υπάρχει μεγαλύτερο Έργο Ζωής, από αυτό;

Ένα μόνο Έργο Ζωής μπορεί να συγκριθεί με το Έργο των Αληθινά Μεγάλων Καλλιτεχνών. Αυτό της Μητρότητας.

Οι Αληθινοί Καλλιτέχνες! Η Μάνα της Ανθρώπινης Δημιουργίας!

Η Ανθρώπινη Δημιουργία!  Το Αστέρι που φέγγει ψηλά, σαν ένα άλλο  Άστρο της Βηθλεέμ και που ο άνθρωπος, καλείται, σαν ένας άλλος Μάγος, να το ψάξει και να το ακολουθήσει… Αν το αντιληφθεί. Αν το δει. Αν αφήσει τον εαυτό του να το αντιληφθεί και να το δει.

Τραγούδι: Libera – Carol of the Bells

Όλα φαίνονται να λένε ότι τα Χριστούγεννα πλησιάζουν.

Τα Χριστούγεννα είναι εδώ!

 

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή